6 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 6 noiembrie sunt praznuiti Sfantul Pavel Marturisitorul, Patriarhul Constantinopolului, Cuviosul Luca, si Sfantul Leonard, pustnic.
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 6 noiembrie

Sfantul Pavel Marturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Nascut la Tesalonic, Sfantul Pavel Marturisitorul s-a inaltat de la rangul de secretar al lui Sfantului Alexandru, patriarh al Constantinopolului, la cel de diacon, urmandu-l pe Sfantul Alexandru  pe scaunul patriarhal in jurul anului 337. Din cauza virtutilor si zelului sau ortodox era urat de catre arieni, ce detineau inca puternice pozitii in imperiu. Afland despre alegerea Sfantului Pavel in  demnitatea de patriarh, imparatul arian Constantius l-a exilat, numindu-l in locul sau pe arianul Eusebius. Sfantul Pavel a mers la Roma, unde s-a alaturat Sfantului Atanasie cel Mare, aflat si el in exil. Imputernicit cu scrisori ale papei Iulius, a reusit sa reajunga pe tronul patriarhal dupa moartea lui Eusebius.
Inca o data, insa, arienii l-au trimis in exil, alegandu-l drept patriarh pe Macedonius, ce a depasit limitele ereziei ariene negand divinitatea Sfantului Duh. Reajuns la Roma, Sfantul Pavel a sustinut cu tarie dreapta credinta, sprijinit fiind de Constans, imparatul imperiului roman de apus. Pentru o vreme, Constans a reusit sa il reinstaleze pe Sfantul Pavel in rangul de patriarh, insa, dupa moartea lui Constans, Constantius l-a indepartat, trimitandu-l la Cucusus, la tarmul Marii Negre. Aici, in vreme ce slujea sfanta liturghie in casa unde era prizonier, a fost strangulat de arieni cu propriul sau omofor. Moastele sale au fost duse inapoi la Constantinopol de catre imparatul Teodosie cel Mare.

Cuviosul Luca

Sfantul Luca s-a nascut in localitatea siciliana Tauromenium. In tinerete, si-a parasit parintii si logodnica pentru a merge in salbaticie, unde a petrecut multi ani in rugaciune si postire. A dus o viata de ascet pe muntele Etna.
Catre sfarsitul vietii, iluminat de o divina viziune, a intemeiat o manastire. A murit la Corint, in anul 820.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 6 noiembrie

Sfantul Mucenic Areta si cei 4299 de martiri; Sfanta mucenita Sevastiana; Sfintii Mucenici Lavrentie, Alexie; Cuviosii Areta, Sisoe, Teofil; Icoana Maicii Domnului - "Bucuria tuturor celor necajiti".
Vezi Traditii si sarbatori din 24 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 6 noiembrie

Sfantul Leonard, pustnic

Potrivit unor surse neverificabile, Sfantul Leonard a fost un curtean franc convertit de Sfantul Remigius, care a refuzat un episcopat daruit de nasul sau, regele Clovis I, si a devenit calugar la Micy. A trait ca pustnic la Limoges si a primit de la rege terenul pe care il putea parcurge calare pe un magar vreme de o zi, drept recompensa a rugaciunilor sale, ce au ajutat-o pe regina sa depaseasca o nastere grea. Pe acel pamant, a fondat manastirea Sfantului Leonard. A ramas aici pana la moarte, evanghelizand pe toti oamenii din imprejurimi. Este invocat de femeile aflate in muncile nasterii si de prizonierii de razboi, ca urmare a unei legende in care se spunea ca regele Clovis ii promisese Sfantului Leonard ca va elibera orice captiv ce era vizitat de catre acesta. Sfantul Leonard si-a dat duhul in pace in anul 559.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 6 noiembrie

Sfantul Episcop Pavel Marturisitorul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

4 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 6 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
6 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.