7 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 7 noiembrie sunt pomeniti Sfintii 33 de Mucenici din Melitina, Cuviosul Lazar, si Sfanta Carina, Mucenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 7 noiembrie

Sfintii 33 de Mucenici din Melitina

Sfantul Ieron, unul din cei 33 de mucenici de la Melitina, era un fermier nin Tyana in Capadochia, binecunoscut pentru vigoarea sa fizica si puritatea sufletului sau. Auzind de voinicia lui, ostasii imperiali au venit la el pentru a-l lua in armata. Intrucat stia ca in ostirea romana urma sa i se ceara sa se inchine idolilor, Sfantul Ieron i-a alungat pe soldati cu numai o doaga de butoi, si apoi s-a ascuns in salbaticie. Mai tarziu, a mers totusi de buna voie la guvernatorul roman si si-a marturisit deschis credinta in Hristos. Din aceasta pricina, i-a fost taiata mana dreapta si a fost intemnitat impreuna cu ceilalti 32 de credinciosi crestini, ce isi declarasera si ei, fara teama, iubirea de Hristos.
In anul 298, au fost cu totii decapitati, primind astfel cununile de mucenici, numelor fiind:  Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.

Cuviosul Lazar

Sfantul Cuvios Lazar, facatorul de minuni de pe muntele Galetius, din apropiere de Efes, s-a nascut in Lidia, in orasul Magnesium. Educat in spiritul credintei intru Hristos, Sfantul lazar a devenit calugar la manastirea Sfantului Sava, fondatorul pietatii ascetice din Palestina. A petrecut zece ani intre zidurile aceleu manastiri, castigand dragostea si respectul fratilor sai.
Hirotonisit preot de catre Patriarhul Ierusalimului, Sfantul Lazar a revenit in tara sa natala si s-a stabilit langa Efes, pe vitregul golasul Galesius.  Aici a avut o mareata viziune, in care se facea ca un urias stalp de foc se ridica catre ceruri, inconjurat de ingeri cantand: “Fie ca Domnul sa se inalte si dusmanii Sai sa fie imprastiati de pe fata pamantului”.
In locul unde a avut acea divina viziune, Cuviosul Lazar a intemeiat o biserica in cinstea Invierii lui Hristos, asumandu-si el insusi rolul stalpului de foc. Curand, multi calugari s-au adunat in jurul sau, insetati de o viata spirituala plina de virtuti gratie cuvintelor inspirate si sfintelor exemple ale Sfantului Lazar, fondandu-se, in acest fel, o manastire pe muntele Galesius.
Avand o revelatie asupra mortii lui, Cuviosul Lazar le-a marturisit-o fratilor sai calugari. Din cauza lacrimilor amare varsate de acestia, Dumnezeu a prelungit viata pamanteasca a Sfantului Lazar cu inca 15 ani.
Cuviosul Lazar a murit la varsta de 72 de ani, in 1053, si a fost vestit pentru multele minuni infaptuite de moastele sale.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 noiembrie

Sfintii Mucenici Marchian si Martirie; Sfantul Mucenic Anastasie; Cuvioasa Matroana; Sfantul Mucenic Valerian Sfantul Mucenic Savin (Sabin);  Sfintii mucenici Valerie (Valeriu) si Hrisaf; Sfânta Tavita;  Cuviosul Gheorghe, episcopul Amastridei; Sfintii Papie, Diodor si Claudian; Sfintii Faust, Vasilie si Lucian; Sfintii Nichifor si Stefan; Sfintii Filadelf si Policarp; Cuviosul Macarie, episcopul din Cipru; Sfintii Mucenici cei din Tracia.
Vezi Traditii si sarbatori din 25 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 7 noiembrie

Sfanta Carina, Mucenita

Sfanta Carina, impreuna cu sotul ei, Melasipie, si fiul lor, Antonie, alaturi de alti 40 de tineri convertiti la crestinism de martiriul celor trei, au avut de suferit in vremea imparatului Iulian Apostatul, in orasul Ancira din Frigia, in anul 363. Melasipie si Carina au fost strapunsi cu carlige de fie, murind sub tortura. Fiul lor, Antonie, pe care prigonitorii l-au pus sa vada suferintele parintilor sai, a scuipat in fata imparatului. A fost din aceasta cauza schingiuit, dar a ramas nevatamat, fiindu-i apoi curmata viata prin decapitare.
Alti 40 de tineri, vazand cum Dumnezeu il pastrase neatins pe Antonie, au crezut si ei in Hristos, si-a marturisit credinta crestina, trecand si ei prin chinurile muceniciei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 7 noiembrie

Cei 33 Sfinti Mucenici din Melitene; Cuviosul Lazar Taumaturgul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

5 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 7 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
7 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.