Craciunul in Grecia - Traditii si obiceiuri

Atunci cand in Grecia se pomeneste despre sarbatorile de iarna, este vorba despre traditiile si obiceiurile cuprinzand Craciunul, Anul Nou si Epifania (Boboteaza). Sarbatorile Craciunului insumeaza nu mai putin de 12 zile in Grecia.
Intre traditiile celor “12 zile de Craciun” se inscriu atat unele stravechi, cat si altele relativ noi, dintre cele din urma facand parte decorarea bradului de Craciun si friptura de curcan din ziua de Craciun. Din punct de vedere istoric, ziua comemorarii nasterii lui Hristos a fost desemnata a fi 25 decembrie in anul 354, aceasta data fiind celebrata in antichitate ca ziua de nastere a divinitatii Mithra, cunoscuta sub numele de “Invincibilul zeu al soarelui”. Se pare ca, odata cu crestinizarea Greciei, zeul Mithra a fost inlocuit, treptat, cu Domnul Iisus…


Craciunul si sarbatorile de iarna din Grecia nu mai sunt la fel ca acum 50 de ani in urma. In ultimele decenii, cultura occidentala si-a facut drum, pe nesimtite, aducand transformari de esenta ale obiceiurilor originare eline. In prezent, Craciunul grecesc pare a fi mult mai stralucitor, mai frumos, dar, poate si mai superficial. In vitrinele magazinelor, decoratiunile de Craciun isi fac aparitia cu o luna inainte de sarbatorirea nasterii Domnului, iar strazile sclipesc cu ghirlande si insemne specific occidentale la fel de devreme. Pana sa ii loveasca crunt criza, grecii obisnuiau, in acesta perioada a anului, sa calatoreasca atat pe cuprinsul, cat si in afara tarii.

Traditia impune inca ca membrii familiilor, de la strabunici la stranepoti, sa se adune in jurul mesei festive de Craciun. 25 decembrie este totodata  ziua in care ortodocsii greci ii sarbatoresc pe toti cei purtand numele de Emanuel, Manos ori Emanuela, toate persoanele inzestrate la botez cu aceste nume sfinte fiind felicitate cu urari de  “La multi ani” / “Hronia pola”. Inainte ca tehnologia si moda apuseana sa isi faca loc in Grecia, sarbatoarea de Craciun era mai simpla, insa mai calduroasa afectiv, fiind strabatuta de un veritabil simtamant al reinnoirii intru Hristos.

Postul de Craciun in Grecia

La fel ca si la romani, postul dinaintea nasterii Domnului incepe cu 40 de zile inainte de Craciun. Ortodocsi ca si noi, grecii credinciosi nu mananca nici carne, nici oua, sau lapte in aceasta perioada, incercand astfel sa se purifice de pacate si sa intampine intru adevarul sufletului marele eveniment al sosirii pe lume a Mantuitorului.

Pregatirile de Craciun

Pe masura ce se apropie marea sarbatoare, grecii fac curatenie generala in toata casa, iar cu o saptamana inainte de Craciun, gospodinele incep sa prepare dulciurile si prajiturile ce vor putea fi degustate la terminarea postului.
In trecut, prajiturile cu miere (melomakarona) erau rezervate exclusiv pentru Craciun, in vreme ce preparatele dulci numite kourabiedes era facute si consumate numai cu prilejul revelionului. In zile noastre, atat melomakarona, cat si kourabiedes sunt pregatite si mancate in intervalul dintre Craciun si Anul Nou.

Porcul / mancarea  de Craciun

Inca o asemanare cu obiceiurile romanesti se intrevede in vechea traditie din satele grecesti potrivit careia fiecare familie creste cel putin un porc (numit in greceste, “hiros”), ce este sacrificat in Ajunul Craciunului, fiind  servit ca principala mancare a doua zi. Preparatele traditionale  facute din porcul de Craciun in gospodariile grecesti sunt:
- Apakia – bucati de carne de porc afumata
- Pihti – Carnea capului porcului este taiata si apoi fiarta, preparandu-se apoi un fel de mancare extrem de delicios, in care bucatelele de carne sunt inecate intr-o gelatina naturala. Este vorba, desigur, despre pifitiile sau raciturile romanesti!
- Siglina – Carnea de porc este taiata in bucati mici, prajita si asezata in grasime, in mari borcane. Nu va suna cunoscut?
- Omathies – Intestinele porcului sunt umplute cu orez, stafide, si bucatele de ficat. Un fel de caltabosi grecesti!
- Tsigarithes – Bucati de slanina de porc sunt prajite in mirodenii si mancate in prima parte a zilei cu ocazia culesului maslinelor.

La fel ca si la romani, porcul taiat de Craciun reprezenta o sursa de carne pentru mancarea din urmatoarele saptamani. Acest fel de alimentatie, specific mai ales in Creta, le asigura, se zice,  locuitorilor insulei o stare excelenta de sanatate si o mare longevitate. In vremuri demult trecute, maruntaiele porcului de Craciun erau folosite pentru ghicirea viitorului, atat in ceea ce privea viata familiala, cat si recolta viitoare sau starea vremii.

Obiceiul de a manca curcan de Craciun printre crestinii europeni  (inclusiv la greci) a venit din Mexic, incepand cu anul 1824. Desi nu cuprinde toate regiunile tarii, curcanul de Craciun este destul de raspandit in Grecia.

In cartea sa, “Vremea Craciunului, vechi traditii si obiceiuri de Craciun”, folcloristul Kostas Karapatakis mentioneaza ca romanii sacrificau porci pentru zeitatile Dimitra si Kronos, astfel incat sa aiba noroc in cultivarea pamanturilor. Aceste festivitati aveau loc intre 17 si 25 decembrie, o perioada de taiere a porcilor caracteristica nu numai grecilor, dar si romanilor crestini ortodocsi.

Colinde si cantece de Craciun in Grecia

Colindele si cantecele de Craciun sunt pastrate, din fericire, pana in prezent pe taramurile grecesti. Copii colinda din casa in casa, dand glas unor stravechi urari, acompaniati de triangluri, sau chiar ghitare, acordeoane, lire si muzicute. Iata o astfel de  colinda de pe YouTube: Kalin Esperan (Kalanta Xristougennwn)


Copyright © diane.ro 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:

Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri

Obiceiuri de Craciun in Franta

Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri
Craciunul in Grecia - Traditii si obiceiuri Craciunul in Grecia - Traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 29, 2015 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul. E bine sa mai invatam si noi despre traditile altora ca cine stie cum o sa ne regasim intr-o calatorie prin aceea tara .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ms! Daca nu scriai tu articolul asta, eu nu imi puteam face tema :)) Serios acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot eu, cea cu comentariul cu tema. Sa sti ca e foarte frumos articolul. Respect!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos!Mi-a placut articolul!Si cel mai tare e ca si greci sunt ortodoxi!sper sa pot vizita aceasta minunata tara!♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grecia e minunata! Eu m-am indragostit iremediabil de ea! Am fost de 2 ori si imi doresc sa mai merg ori de cate ori pot! Iti recomand ca macar odata in viata sa-i vezi plajele cu ape turcoaz si nisip fin.. Sa-i cunosti cultura..sa-i admiri casele construite in stilul inconfundabil elen.. Merita! Si nu e deloc costisitoare o vacanta acolo!

      Ștergere
  5. chiar imi trebuia la istorie! multumes, m-ai salvat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super tare! Mi-a fost de folos la o tema acasa

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.