Evenimente astronomice in 2013

Acest calendar al evenimentelor astronomice din 2013 cuprinde informatii despre meteoriti (ploi de stele), eclipse, opozitii, conjunctii si alte interesante aspecte celeste. Cele mai multe dintre aceste evenimente astronomice nu pot fi vazure cu ochiul liber, necesitand folosirea unui binoclu sau a unui telescop.

3-4 ianuarie 2013 - Ploaia de stele a Quandritelor lasa sa se zareasca peste 40 de meteoriti pe ora in perioada de varf dintre 3 si 4 ianuarie 2013. Mai putine stele cazatoare pot fi vazute totusi in intervalul 1 - 5 ianuarie. Apropiatul patrar de luna poate ascunde prin lumina sa multe spectaculoase caderi de meteoriti. Pentru a observa acest fenomen ceresc este bine sa alegi un loc cat mai intunecat, dupa miezul noptii. Priveste catre constelatia Boarului (spre prelungirea constelatiei Carului Mare).

20 martie 2013 - Echinoxul de primavara. Soarele isi va trimite razele direct catre ecuator, iar ziua va fi egala cu noaptea pe cuprinsul intregului glob pamantesc. 20 martie este prima zi a primaverii astronomice in emisfera nordica, si cea dintai zi de toamna astronomica in emisfera sudica. Vezi: Echinoxul de primavara – Traditii si simbolism

21-22 aprilie 2013 - Ploaia de stele a Liridelor. Liridele lasa se vada o ploaie de meteoriti cu o frecventa medie, adica circa 20 de meteoriti pe ora in perioada de varf. Aceste corpuri ceresti pot lasa in urma lor un stralucitor praf vreme de cateva secunde. Desi intensitatea maxima se inregistreaza, de obicei, intre 21 si 22 aprilie, unii meteoriti pot fi observati intre 16 aprilie si 25 aprilie. Luna in crestere din acest an poate crea probleme, scazand vizibilitatea din pricina lumnii sale stralucitoare. Pentru a avea o cat mai buna perspectiva, este indicat sa iti indrepti ochii spre constelatia Lirei, dupa miezul noptii.

25 aprilie 2013 - Eclipsa partiala de Luna. Aceasta eclipsa va fi vizibila in cea mai mare parte din Africa, Europa, Asia si Australia.

28 aprilie – Opozitia lui Saturn cu Soarele va aduce cele doua corpuri ceresti mai aproape decat oricand. Este cel mai bun timp pentru a imortaliza in  fotografii imaginea lui Saturn si a satelitilor sai.

10 mai 2013 – Eclipsa de Soare, ce va putea fi urmarita din vestul Australiei si pana catre partea sudica a oceanului Pacific.

28 mai 2013 – Venus in conjunctie cu Jupiter. Cele doua stralucitoare planete vor fi la circa 1 grad una de cealalta.

25 mai 2013 – Eclipsa de Luna penumbrala. Vizibila in cea mai mare parte a Americii de Nord, Americii de Sud, Europei occidentale, si Africii de Vest. Vezi : Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri

21 iunie 2013 – Solstitiul de vara. Soarele ajunge in partea extrema a nordului, in dreptul Tropicului Cancerului, la 34, 44 grade latitudine nordica. Aceasta este prima zi de vara astronomica in emisfera nordica, si cea dintai zi de iarna astronomica in emisfera sudica. Vezi: Solstitiul de vara in traditii, superstitii si vraji

28, 29 iulie 2013 -  Ploaia de stele a Delta Aquaridelor. Delta Aquaridele pot ajunge, in perioada lor de varf, la o frecventa de 20 de meteoriti pe ora. Acesta ploaie de stele ajunge la apogeu de obicei pe 28, 29 iulie, dar unii meteoriti pot fi zariti in intreg intervalul 18 iulie – 18 august. Centrul radiant al acestei ploi de stele este in constelatia Varsatorului. Cel din urma patrar de luna va avea loc in preajma acestui mare spectacol ceresc, putand impieta asupra vizibilitatii meteoritilor.

12, 13 august 2013 – Ploaia de stele a Perseidelor. Perseidele ofera unul din cele mai spectaculoase focuri de artificii ale boltii ceresti, atingand 60 de meteoriti pe ora, in perioada de maximum din zilele de 13, 14 august. Meteoritii Perseidelor pot fi observati pe cer intre 23 iulie si 22 august 2013. Sursa acestei ploi de stele este constelatia Perseus. Cel dintai patrar de Luna se va sfarsi inaintea meizului noptii, daruind conditii optime de vizibilitate. Vezi: Perseidele si superstitiile despre stele cazatoare

27 august 2013 – Neptun in opozitie. Planeta albastra va fi la cea mai apropiata distanta de pamant, fiind luminata magistral de catre soare. Din cauza marii distante, Neptun va apare totusi ca un mic punct albastru in cazul in care nu folosesti un telescop foarte puternic.

22 septembrie 2013 – Echinoxul de toamna. Soarele isi va trimite razele direct catre ecuator si durata noptii va fi egala cu cea a zilei pe cuprinsul intregului glob pamantesc. Vezi: Echinoxul de toamna in superstitii si traditii

3 octombrie 2013 – Uranus in opozitie. Planeta verde-albastruie va  ajunge la cel mai apropiat punct de pamant, fiind luminata pe de-a intregul de soare.

21, 22 octombrie 2013 – Ploaia de stele a Orionidelor. Este vorba despre o ploaie de stele medie, in decursul careia se va ajunge la o frecventa maxima de 20 de meteoriti pe ora, pe 21 octombrie. Spectacolul ceresc al Orionidelor va sta la dispozitie in fiecare dimineata din 17 pana pe 25 octombrie.

3 noiembrie 2013 – Eclipsa de soare hibrida. Calea eclipsei debuteaza pe coasta de est a SUA, si va traversa catre rasarit oceanul Atlantic si Africa centrala. Vezi: Eclipsa de soare in superstitii , mituri si legende

17, 18 noiembrie 2013 – Ploaia de stele a Leonidelor. Leonidele dau nastere uneia din cele mai frumoase ploi de stele, cu o medie de 40 de meteoriti pe ora la apogeu. O data la 33 de ani, acest fenomen ceresc ajunge la un maxim, de-a lungul caruia pot fi zariti pe cer sute de meteoriti pe ora. Cu o frecventa extrem de mare pe 17 si 18 noiembrie, Leonidele pot fi totusi observate in intervalul 13 – 20 noiembrie, avand drept reper ceresc constelatia Leului.

13 – 15 decembrie 2013 – Ploaia de stele a Geminidelor. Considerat de unii drept cea mai superba ploaie de stele, Geminidele constau din pana la 60 de multicolori meteoriti pe ora, in interval de varf din 13 si 14 decembrie. Vizibila si intre 6 si 19 decembrie, aceasta ploaie de stele isi are originea in constelatia Gemenilor.

21 decembrie 2013 – Solstitiul de iarna. Polul sud al pamantul va fi orientat catre soare, astrul sistemului nostru solar ajungand in cea mai sudica pozitie din cer, in dreptul Tropicului Capricornului, la 23, 44 grade latitudine. 21 decembrie este prima zi de iarna astronomica in emisfera nordica, si cea dintai zi de vara in emisfera sudica.


Copyright © diane.ro. 2013



Evenimente astronomice in 2013 Evenimente astronomice in 2013 Reviewed by Diana Popescu on decembrie 17, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Multemesc aceste informatii fascinante! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun si interesant.Imi plac foarte mult observatiile astronomice si chiar mi-ar placea daca ai mai aduce informatii despre acestea pe blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru feedback. Voi incerca sa fac mai mult in acest sens.

      Ștergere

Un produs Blogger.