La Vie d'Adèle | Viata Adelei - Marele premiu la Festivalul de film Cannes 2013

Distins cu marele premiu Palme d'Or la Festivalului Internaţional de Film de la Cannes din  2013, La Vie d'Adèle (Viata Adelei) este o bulversanta, controversata si, totusi, mai mult decat frumoasa opera cinematografica semnata de regizorul Abdellatif Kechiche. Dincolo de incalcarea conventiilor sociale, si punerea pe tapet a unui subiect sensibil in Franta de astazi (contestata legiferare a unor sporite drepturi ale homosexualilor ), acest film ne pune in fata unei  fermecatoare si autentice poveste de dragoste.

Inspirat de romanul desenat (in franceza, "roman graphique") a lui Julie Maroh, intitulat "Le Bleu est une couleur chaude" (Albastrul este o culoare rece), acest film a fost selectionat fara mari rezerva la Festivalul Cannes 2013, si a primit aprecierea unanima a presei, devenind astfel foarte repede o pelicula favorita pentru premiul Palme d'Or. Daca in 2012 acest trofeu a fost acordat filmului Amour, realizat de Michael Haneke, cu participarea actorilor de exceptie Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva, in acest an marele premiu de la Cannes a fost daruit, in mod exceptional, catre trei persoane, regizorului Abdellatif Kechiche si celor doua actrite din rolurile principale, Léa Seydoux si Adèle Exarchopoulos.

Iata pe scurt povestea filmului La Vie d'Adèle. In varsta de 15 ani, Adèle este convinsa ca o fata trebuie sa se intalneasca numai cu baieti, visand numai din aceasta perspectiva la marea iubire a vietii ei. La un moment dat, ea crede ca si-a gasit sufletul pereche in persoana lui Thomas, un baiat misterios, dar foarte atractiv. Chiar in aceeasi zi, ea o cunoaste pe Emma, o tanara cu parul albastru, care ii da peste cap toate credintele sale romatice despre viata. Emma este bantuita in fiecare noapte de intensele sale dorinte intime. Adèle incerca sa-si ignore simtamintele fata de Emma, straduindu-se sa se daruiasca intru totul lui Thomas, dar, in cele din urma, isi da seama ca este atrasa mai curand de fete, decat de baieti. Ea isi dezvaluie astfel dorintele senzuale si se lasa prada lor atat ca femeie, cat si ca adult. Asa cum am insiruit, pe scurt, subiectul filmului, "Viata Adelei" pare a fi o vulgara ori neconvingatoare pelicula, menita a pune pe jar bigotismul si a preamari "relatiile interzise", "nenaturale", "diavolesti" din lumea contemporana. Nu este deloc asa. Este vorba despre o revelatie si o regasire in dragoste, ce nu poate fi apreciata cu adevarat decat atunci cand vezi filmul si iti lasi rezervele si prejudecatile sa zaca alaturi de pantofii scalciati dintr-o impaienjanita debara a sufletului.
La Vie d'Adèle | Viata Adelei - Marele premiu la Festivalul de film Cannes 2013 La Vie d'Adèle | Viata Adelei - Marele premiu la Festivalul de film Cannes 2013 Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. E foarte frumos acest articol si are si expresii si intr-o limba foarte placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Corectie: "Le Bleu est une couleur chaude": Albastrul este o culoare CALDA :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.