Legenda sangerului | Legende de Paste

Forma specifica a florii de sanger (Cornus sanguinea), un arbust intalnit adeseori ca si planta ornamentala, a dat nastere unei vechi legende de Paste, legate de rastignirea lui Iisus Hristos.

Se spune ca, inainte de moartea Mantuitorului, sangerul era la fel de inalt precum stejarii si alti copaci mareti ai padurii. Atat de viguros era acest arbore incat din lemnul sau a fost faurita crucea lui Iisus.

Sangerul a fost cuprins de o nemarginita mahnire pentru ca devenise o asemenea marsava unealta. Hristos, rastignit pe el, i-a simtit indurerarea si, in marea Sa milostivire, i-a grait: "Din cauza regretelor si a milei tale pentru suferintele Mele, nu vei mai fi nicicand indeajuns de mare pentru a se mai face din tine vreo cruce. Vei creste mladios, subtire, cu ramurile strambe si rasucite, iar floarea ta va fi in forma de cruce, cu doua petale lungi, si doua scurte. Capetele petalelor tale vor  fi insemnate cu urma cuielor ce mi-au strapuns trupul, iar in centrul florii tale se va afla o coroana de spini, astfel incat oricine te va vedea sa-si aminteasca de patimile Mele."

Nota. O alta legenda a sangerului apare in poezia lui Vasile Alecsandri "Grui-Sanger". Impovarat de uciderea propriului sau tata, Grui-Sanger moare in mijlocul padurii, iar pe locul unde si-a dat sufletul se iveste un mic si salbatic arbust, cu fructe rosii, botezat "sanger", in varful caruia isi face salas o pasare cu glas de inger.


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Pastele in superstitii si traditii romanesti

Crucea pe care a fost rastignit Iisus Cristos – Istorie si legenda

Legendele si miturile florilor
Legenda sangerului | Legende de Paste Legenda sangerului | Legende de Paste Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.