Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei

Nimfa Echo, de pe muntele Helikon, este mentionata in imnul homeric al lui Pan, in care vaietele acesteia se faceau auzite pana pe culmile muntilor.

 In "Metamorfozele" lui Ovidiu, Echo este pomenita drept insotitoarea zeitei Hera. Ea l-a ajutat pe Zeus sa-si ascunda frecventele aventuri cu alte nimfe, prin nesfarsite sporovaieli ce ii distrageau atentia Herei, pemitandu-le astfel acestora sa scape de sub supravegherea zeitei. Atunci cand Hera a descoperit acest siretlic, in care era implicata si Echo, a pedepsit-o pe nimfa printr-un ciudat defect al vorbirii. Echo nu se putea exprima ea insasi prin viu grai, fiind condamnata sa repete ultimele cuvinte ale persoanelor pe care le auzea prin preajma sa.

Asemeni multor alte nimfe, Echo s-a indragostit de un frumos tanar, pe nume Narcissus (Narcis), fiul zeului raului Cephissus, si al nimfei Leirope. Teiresias a fost cel dintai care a prevestit soarta lui Narcissus, atunci cand Leirope l-a intrebat pe profet daca fiul ei se va bucura de o viata lunga. Teiresias i-a raspuns enigmatic ca Narcissus nu va ajunge sa se cunoasca pe sine insusi. Aceasta profetie s-a adeverit, desi, la acea vreme, nimeni nu a inteles sensul cuvintelor lui Teiresias.

Narcis obisnuia sa respinga avansurile amoroase ale tuturor fetelor, indiferent cat de frumoase ar fi fost  ele. Indragostita si ea , fara speranta, de Narcissus, Echo a pierit, macinata de dorul iubirii, numai glasul ei continuand a vietui pe muntele Helikon.

Intr-o zi, o admiratoare dispretuita a a lui Narcis s-a rugat zeitei Nemesis sa il pedepseasca pe tanarul cu o inima atat de rece.

Atunci cand Narcissus a mers sa-si potoleasca setea din apele unui izvor, Nemesis l-a facut sa se indragosteasca de el insusi. Narcissus nu a mai parasit acel loc, in care isi zarea chipul in oglinda apei, tanjind din toata inima dupa reflectarea sa. A murit astfel, din pricina aceluiasi dor ce o rapusese si pe Echo.

La scurt timp dupa moartea sa, Narcis a fost transformat in floarea ce ii poarta numele, narcisa.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Adonis | Legende grecesti ale dragostei

Triunghiul amoros Hefaistos, Afrodita, Ares | Legende antice ale dragostei

Legenda narcisei
Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.