Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei

Potrivit sursei acestui mit, opera "Magarul de aur" a lui Lucius Apuleuis, intr-un oarecare regat grecesc, cultul Afroditei / Aphrodite (Venus, in mitologia romana) pierdea in continuu teren din pricina faptului ca oamenii erau de parere ca Psyche, cea mai tanara fiica a regelui, era cu mult mai frumoasa decat zeita dragostei si a frumusetii. Mai mult decat atat, printesa incepuse sa fie adorata asemeni unei zeite.

Desi Psyche nu ceruse sau nu incurajase acest lucru in randul supusilor tatalui ei, Afrodita era geloasa fata de fata ce ii uzurpase pozitia divina, asa ca si-a chemat in ajutor fiul, Cupidon / Cupid (Eros, in legendele romane), pentru a se asigura ca nu se va casatori nici un muritor cu tanara printesa, si ca ea se va marita cu un monstru.

Cupidon s-a indragostit la prima vedere de Psyche si, dornic de a se insura cat mai repede cu ea, a pus la cale un plan iscusit in acest scop.
Ingrijorat de cat de multi oameni ii venerau fata ca pe o zeita, fara insa ca vreun barbat sa indrazneasca a-i cere mana, regele, tatal lui Psyche, a mers la oracolul din Miletus, unde i s-a spus ca fiica sa trebuie lasata singura in munti, unde o malefica creatura (demon sau monstru) urma a o lua in casatorie.

Regele si cele doua surori inlacrimate ale lui Psyche au dus-o pe frumoasa printesa pe o inalta, dezgolita stanca, loc in care ea a asteptat cu curaj demonicul petitor. Dupa ce a intarziat mult timp acolo, Zephyrus / Zefir, zeul vantului de vest, a luat-o cu el si a purtat-o prin vazduh pana la casa proaspatului ei sot.

In loc de a da ochii de grota intunecata a unui demon, ea a fost surprinsa sa descopere ca noua ei locuinta era un palat mult mai mare si mai frumos decat cel al tatalui sau. Aici era slujita de servitori invizibili, iar bucatele ce i se aduceau pe masa depaseau pe departe in delicii tot ce gustase pana atunci.

In cea dintai noapte, printesa a fost vizitata de sotul ei, insa nu l-a putut vedea din cauza intunericului. La inceput, s-a simtit inspaimantata, dar barbatul ei i-a risipit temerile si nesiguranta. Sotul (Cupidon) i-a spus ca acel palat era casa ei si ca o iubea nespus de mult. Cu toate acestea, el a avertizat-o ca nu trebuia in nici un caz sa-l priveasca in lumina.

Dupa o noapte de placeri impartasite, sotul a parasit-o in zori, insa a continuat sa revina zilnic dupa inserare, de fiecare data la adapostul intunericului. Psyche nu si-a zarit asadar niciodata barbatul si nu i-a aflat numele.

Frumoasa printesa a ramas insarcinata, iar Cupidon i-a atras atentia ca daca ii vedea fata inainte de a veni pe lume copilul, acesta va fi muritor. Pruncul se putea bucura de viata vesnica numai daca Psyche isi zarea sotul dupa ce nastea.

In cea de-a patra noapte, Cupid i-a dat de stire sotiei sale ca surorile ei o cautasera pe stanca unde o parasisera, gandind ca ea murise. Desi Psyche se simtea nemaipomenit de fericita alaturi de sotul ei, a inceput sa tanjeasca dupa caminul sau, ducand dorul tatalui si surorilor ei. S-a pornit, noapte de noapte, sa se planga, cu amar, de singuratatea ei si de faptul ca nu reusise sa-si reintalneasca surorile.

In cele din urma, Cupidon s-a induplecat si le-a permis celor doua surori sa o viziteze. Vantul de vest (Zephyrus / Zefir) a fost cel care le-a adus pe fete la casa ei. Atunci cand au ajuns in magnificul palat, ele au ramas uimite si au fost cuprinse de invidie la vederea luxului in care traia sora lor mai mica.

De asemeni, cele doua fete au fost uluite de faptul ca Psyche nu isi zarise inca sotul si nu ii stia nici macar numele. Pizma le-a determinat sa urzeasca un plan prin care sa scoata la iveala identitatea barbatului lui Psyche, astfel incat sa ii distruga acesteia casnicia. Amandoua gandeau in secret ca, dupa despartirea necunoscutului zeu de sora lor, acesta se va casatori cu una din ele. La cea de-a doua lor vizita la palat, surorile i-au spus lui Psyche ca trebuia sa descopere neaparat cine era sotul ei, intrucat se spunea ca ar putea fi un monstru sau un demon. "Ce alt motiv ar fi avut sa nu fie vazut?" i-au strecurat in ureche invidioasele surori. In plus, i-au zis ca daca se dovedea ca barbatul ei era un demon, se cuvenea ca ea sa-l ucida.

Pana la urma, nemultumita de casatoria ei, Psyche s-a hotarat sa dea ascultare sfatului surorilor sale. Intr-o noapte, in timp ce sotul dormea in patul conjugal, ea a adus in dormitor o lampa cu ulei si un cutit. Avea de gand sa afle cu ce monstruoasa creatura se maritase si sa o ucida pe data in somn.

Tinand intr-o mana tremuratoare lampa, si in cealalta cutitul gata sa fie infipt in inima barbatului ei, s-a apropiat tiptil de pat. Ceea ce a zarit insa in lumina lampii nu a fost o hidoasa creatura sosita din strafundurile iadului, ci un frumos tanar cu aripi de aur. Suprinsa de acest lucru, a uitat ca tinea in mana lampa, si a varsat o picatura de ulei fierbinte pe umarul sotului ei.

Acesta s-a trezit din pricina durerii si a descoperit ca nevasta sa il tradase. Cupidon a parasit-o si s-a intors la mama sa din Olympus / Olimp. Psyche a fost distrusa de pierderea sotului sau, ce se dovedise a fi nimeni altul decat zeul dragostei.

Prinzand de veste ca barbatul lui Psyche era un zeu, si ca plecase de langa aceasta, egoistele surori au revenit pe stanca dezgolita unde o dusesera pe sora lor, fiecare dintre ele gandind ca va deveni sotia lui Cupid. Amandoua, apoi, s-au aruncat de pe stanca, zicandu-si ca Zephyrus / Zefir le va purta prin vazduh spre palatul zeului, dar s-au prabusit in prapastie, aflandu-si astfel moartea.

Psyche s-a invinovatit pentru ca se purtase ca o fata naiva, neincrezandu-se in sotul sau. Il pierduse pe Cupidon din cauza nesupunerii si curiozitatii sale. Hotarata sa il recapete, s-a adresat zeitelor Juno si Ceres, dar ele nu au luat-o in seama. A ajuns, dupa aceea, sa spere ca daca o va sluji pe mama lui Cupid ca sclava sau ca servitoare, acesta o va revedea si se va indragosti iarasi de ea.

Psyche nu realiza ca era urata de Venus. Zeita nu uitase sa oamenii din regatul printesei ii abandonasera cultul, preferand sa o venereze pe Psyche. Ranchiuna sa sporise dupa ce fiul ei o luase de sotie pe rivala sa muritoare, izvodindu-i un copil in pantece. Acum, dupa ce Cupidon renuntase la ea, Venus avea de gand sa o pedepseasca amarnic.

Zeita frumusetii a supus-o pe Psyche la o serie de incercari aparent imposibile. Intr-una din aceste insarcinari, ea a trebuit sa sorteze pana la inserat o mare gramada formata din diferite grane, fiind ajutata sa-si duca la capat treaba de furnicile dintr-un musuroi. O alta incercare presupunea sa adune lana de la o turma de infricosatoare oi, capabile sa omoare orice faptura umana. Niste trestii vorbitoare au sfatuit-o sa culeaga lana ramasa agatata in tufe, in loc de a trezi oile din somnul de dupa amiaza, si a le starni in acest fel impotriva sa.

In pofida implinirilor lui Psyche, Venus i-a dat o sarcina si mai dificila, trimitand-o sa ii aduca apa din raul Styx, ce se revarsa din inaltimile muntelui Aroanius. De aceasta data, credea ca nu mai avea scapare. Un vultur al lui Jupiter (Zeus, in miturile romane) i-a venit in ajutor. Acesta a luat ulciorul din mana lui Psyche, a zburat cu el si l-a umplu cu apa din Styx.

Maniata de acest nou succes, Venus i-a poruncit lui Psyche sa ii aduca cutia cu pomezi a Proserpinei (Persephone, in legendele romane), zeita greceasca a lumii subpamantene. Nici un muritor nu putea spera sa revina pe pamant dupa ce intra pe taramurile mortilor. Disperata ca nu reusea sa recastige inima lui Cupidon, Psyche a vrut sa-si ia viata aruncandu-se de pe un inalt turn. Acesta insa i-a grait, invatand-o cum sa-si duca la indeplinire si aceasta sarcina si sa reintoarca cu bine inapoi. Totodata, turnul a sfatuit-o sa nu deschida in nici un caz cutia continand sulimanurile Proserpinei.

Psyche a intrat in infern bine pregatita. A traversat Styxul platindu-i lui Charon / Caron obolul datorat, i-a dat prajituri cu miere cainelui cu trei capete, Cerberus / Cerber, putand astfel sa paseasca pe poarta din Hades. Ajunsa in casa lui Hades, a facut asa cum fusese povatuita, refuzand sa ia loc pe vreun scaun si neacceptand de pe masa alte bucate decat paine.

Proserpina i-a umplut apoi cutia ei cu cosmetice, iar Psyche s-a reintors in acelasi fel cum venise, darundu-i si mai multe prajituri lui Cerber si inmanandu-i o alta moneda lui Caron. Dupa o vreme, a reusit sa ajunga la suprafata pamantului, iesind prin pestera de la Taenarum.

Cu toate acestea, curiozitatea i-a jucat iarasi o festa. Nu a luat in seama sfatul turnului de a lasa inchisa cutia Proserpinei. Gandindu-se ca minunatele pomezi din aceasta ar putea sa o ajute sa isi recapete sotul, a deschis-o, cazand imediat intr-un somn adanc.

Intre timp, rana de la umar a lui Cupidon s-a vindecat, zeul si-a lasat deoparte supararea fata de lipsa de supunere a sotiei sale, asa ca si-a luat zborul de acasa, pornind in cautarea iubitei sale Psyche.

In cele din urma, Cupid a gasit-o si a trezit-o din somnul ei asemanator mortii. Psyche a constatat, plina de fericire, ca sotul o iertase, iar Cupidon a trimis-o la mama sa, pentru a-si duce pana la capat ultima insarcinare. Apoi, zeul dragostei a mers in Olympus / Olimp, si l-a rugat pe Jupiter (Zeus) sa-i dea sotiei sale darul nemuririi, cerere ce i-a fost acceptata de indata.

Cupidon si Psyche si-au implinit povestea de dragoste si au trait fericiti impreuna, avand o fiica pe numa Volupta (Voluptate / Placere).

Asa cum ati putut constata cu usurinta, acest mit antic al lui Cupidon si Psyche cuprinde toate trasaturile unui basm, inclusiv finalul fericit. Este posibil ca aceasta legenda greceasca sa fi avut o precumpanitoare influenta asupra basmelor aparute mai tarziu in Europa.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Triunghiul amoros Hefaistos, Afrodita, Ares | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Orfeu si Euridice | Legende antice ale dragostei
Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2013 Rating: 5

9 comentarii:

  1. Cea mai frumoasa poveste citita in ultima perioada :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Deja sunt satul de atatea povesti dar asta recunosc, a meritat tot timpul sa o citesc deoarece e foarte frumoasa si zici ca ma simt in acea vreme.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu ce invataminte ai tras din aceasta povestioara, Diana? Sau ce crezi ca ar trebui sa se inteleaga din aceasta foarte frumoasa poveste? Sunt curios sa vad daca povestea transmite acelasi mesaj unei femei ca si unui barbat. Astept raspunsul tau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Semnificatiile acestui mit imi sunt destul de clare. Pe de parte, este vorba despre proverbiala curiozitate a femeilor ce la aduce adeseori in bucluc, pe de alta parte despre iubirea nemarginita a acestora in a-si recunoaste greselile si a trece peste orice incercari pentru a-si recastiga sau castiga iubirea barbatilor de care sunt indragostite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Radu Miclav, astfel de mituri sunt adesea arhetipuri ale vietii umane, asa ca nu au cum sa nu ne aminteasca despre propria viata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aceasta istorie (povestire) simbolizeaza cautarea de catre SUFLET (psyche) a dorintei (eros), care la randul ei creaza placere (voluptua). Ea mai simbolizeaza purificarea sufletului prin incercari grele si salvarea lui finala prin gratie divina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Viaţa nu e o cursă, ci o călătorie care trebuie savurată pas cu pas. Ieri e Istorie, mâine e mister iar azi e un Cadou… Bucură-te de el… Binele este plin de blândeţe, de bunăvoinţă şi de delicateţe. El stă mereu la dispoziţia celui care-l doreşte

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu, dacă eram în locul lui Cupidon, nu o părăseam. O băteam, să-i sune apa în cap, ca altădată să nu îmi mai iasă din cuvânt și profitam de fetiță și ziua și noaptea, și pe văzute și pe nevăzute - făceam amor cu ea pană ne ieșeau la amândoi ochii din cap ca la melc, de satisfacție! Fraier Cupidon! A pierdut o grămadă de partide colosale de amor nebun, doar ca să arate ce șmecher este el. Psyche, vino la băiatu' să-ți arate amor daco-roman 100%!
    George Cupiston

    RăspundețiȘtergere
  9. Altă variantă!
    Nu o pedepseam pe Psyche. Cu vocea blândă și ochii înotând în lacrimi de iubire, i-aș fi arătat cât rău a făcut, prin neascultare, fericitei noastre căsnicii. Apoi, plângând ca doi copii ne-am fi jurat credință și ascultare veșnică unul altuia, apoi ne-am fi călugărit: ea, la maici, eu, la taici. Ce, la taici nu poți întâlni marea dragoste?!
    Taica George

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.