Psihologia geloşilor | Ce se ascunde în spatele geloziei?

Adeseori, flacăra geloziei este atât de intensă încât tinde să incendieze creierul, să destrame raţiunea şi chiar să înnăbuşe dragostea partenerului de cuplu. În psihologie, gelozia este văzută fie ca un rău necesar, fie ca o forţă protectoare sau, din contra, una destructivă a iubirii, în funcţie de felul cum se manifestă şi este ţinută sub control.

Cum a apărut gelozia pe lume? 


Gelozia, nutrită de cele mai multe ori de iluzii, iluzionarea că persoana iubită a comis o infidelitate care, de fapt, nu a avut loc, ne pândeşte din penumbra minţii pe fiecare dintre noi, întrucât îşi are rădăcinile în însăşi evoluţia noastră ca oameni.

Ea a reprezentat în devoltarea umană un mecanism de supravieţuire, unul de apărare, având scopul de a reduce posibilitatea ca partenerul de cuplu să "calce strâmb," să ne înşele, dar care poate deveni malefică, degenerând în violenţe verbale şi fizice. În astfel de cazuri extreme, gelozia se transformă din protector, gardian al dragostei într-un distrugător al acesteia.
"Ah , domnul meu , fereşte-te de gelozie. Este un monstru cu ochi verzi ce îşi bate joc de carnea cu care se hrăneşte.” William Shakespeare

Potrivit psihologiei evoluţioniste, bărbaţii şi femeile trăiesc în mod diferit acest simţământ. Urmaşii lui Adam sunt înclinaţi să fie geloşi la gândul unei infidelităţi sexuale, fiindcă îşi doresc instinctual să se asigure că sunt taţii copiilor partenerei lor, pe când femeile sunt geloase când cred că este pus sub semnul întrebării ataşamentul tovarăşului lor de viaţă dată de cămin, familie şi copii. Este posibil, aşadar, ca de-a lungul evoluţiei omenirii, gelozia să fi fost eficientă în împiedicarea comiterii unei infidelităţi atât de către femei, cât şi de către bărbaţi. Un lucru ce nu a putut exclude şi orori, chiar crime...

Bărbaţii geloşi şi posesivi. Cine sunt şi ce vor ei de la femei?

Cauzele geloziei 


O stare emoţională complexă, ce poate da naştere unor reacţii diverse, de la teama de a fi abandonat, părăsit, trădat, până la supărare, mânie şi umilinţă, gelozia este o forţă primară activată de sistemul de ataşament din creier, un sistem transmis genetic, aflat la baza legăturile noastre sociale.

Principalele cauze ale geloziei, aşa cum au fost identificate de psihologie, sunt:

- Simţăminte de posesivitate şi nesiguranţă.
- Sentimente de neadecvare în relaţia de cuplu, teama că nu eşti îndeajuns de bun pentru partenerul tău.
- Nevroza, tendinţa generală de a fi capricios, a avea toane, a fi instabil din punct de vedere emoţional.
- Un stil de ataşament anxios, vădit în predispoziţia cuiva de a se orienta mereu către conexiuni de cuplu ce implică temerea că partenerul îl va părăsi sau nu îl va iubi pe atât de mult pe cât îşi doreşte.

Ce dezvăluie gelozia despre oamenii geloşi? 


Persoanele care sunt cele mai nesigure pe ele însele, care au cea mai scăzută încredere în ele au cele mai mari, mai copleşitoare iluzii, cele mai nerealiste impresii despre o presupusă necredinţă a tovarăşului de viaţă.

Până la urmă, gelozia spune mai mult despre cei geloşi decât despre cei acuzaţi (iraţional) că înşeală!

Conform psihologului Steven Stosny, "formula geloziei este o persoană nesigură cuplată cu o relaţie de cuplu nesigură." Acest simţământ îi împinge pe unii oameni către furie, neîncredere în fiinţa iubită, încercarea de a o controla, năravul de a-i umbla prin lucruri, a-i verifica apelurile şi mesajele de pe telefon şi contul de pe Facebook, a face acuzaţii nejustificate de nimic, într-un comportament ce îi îmboldeşte pe partenerii lor să se îndepărteze sau chiar să se despartă de ei.

Persoana cu care li se pare geloşilor că îi înşeală partenerul lor capătă în mintea acestora o aură magică de superioritate, este înzestrată cu o superpoţentă din toate punctele de vedere, cu daruri pe care nu le posedă ei înşişi. Acest lucru poate exprima cumva şi dorinţa lor de a fi mai buni, mai "potenţi," de a-şi reconfigura şi perfecţiona personalitatea!

Filosoful israelian Aaron Ben-Ze'ev afirmă că este o greşeală să credem că gelozia implică întotdeauna dragostea. "Un bărbat care îşi dispreţuieşte soţia poate, cu toate acestea, să devină gelos atunci când un altul se uită râvnitor la ea." În acest caz, respectivului bărbat i se pare că este pus în faţa unei provocări, a unui duel, şi nu vrea nici în ruptul capului să fie "înfrânt" de un rival. Gelozia este iscată aici mai degrabă de egoism, orgoliu, decât de dragoste.

Persoanele geloase sunt înclinate să-şi controleze, să-şi ţină sub papuc ori să-şi subjuge partenerul, un lucru ce nu face decât să înrăutăţească viaţa lor de cuplu. Gelozia îmbracă uneori, din aceasta pricina, straiele brutalităţii, se cufundă în iluzionare şi obsesie. Oamenii geloşi se gândesc tot timpul la unul şi acelaşi lucru, ajungând să se desprindă tot mai mult de realitate.

Gelozia stimulează dragostea? 


Conştient sau subconştient, oamenii apelează la această armă cu două tăişuri pentru a spori ataşamentul afectiv al perechii lor. Potrivit unui studiu al Universităţii din Texas, 40% dintre femei provoacă intenţionat "niţică" gelozie partenerilor lor, astfel încât să fie mai dorite, mai preţuite şi să întărească conexiunea lor amoroasă. Bărbaţii fac şi ei câteodată acest lucru, dar nu atât de frecvent precum femeile!

Îndeosebi la începutul unei legături în doi, gelozia poate fi utilizată pentru a "verifica" dacă este sigur să investeşti mai mult pe plan emoţional în celălalt.

Într-o astfel de tactică, femeile pot discuta despre un fost iubit în prezenţa partenerului ori despre faptul că ar fi atrase de alţi bărbaţi, pot vorbi insistent cu un alt bărbat la o petrecere sau chiar să îşi dea întâlnire cu un altul fără să se ferească de partenerul lor...

Cum să îl faci gelos pe fostul tău prieten / iubit?

Totul pentru a stârni fiorii geloziei şi a pune pe jar iubirea celui dorit! Culmea este că, adeseori, bărbaţii cad cu uşurinţă în această capcană, nu îşi dau seama că sunt manipulaţi emoţional!


Ce-i de făcut atunci când eşti gelos? 


Cum să ţii în frâu gelozia şi să o stăvileşti să provoace dezastre în relaţia de cuplu? Cum să ii afli remedii?

În primul rând, este necesar să aprofundezi, învigorezi şi menţii constant conexiunea cu persoana iubită. Nu înceta să infuzezi încredere atât în tine însuţi, cât şi în relaţia ta.

Rezervă-ţi timp pentru a fi cât mai mult împreună cu aceasta şi să comunici cu ea. Este important să va împărtăşiţi unul altuia universul interior, preocupările şi simtămintele esenţiale.

Dacă te simţi gelos, conştientizează ce comportament al partenerului tău te nemulţumeşte, vorbeşte despre asta cu el. Reţine-ţi furia sau sarcasmul şi nu face acuzaţii pripite.

Atunci când devii suspicios, temător, nesigur pe partenerul tău, nu lasă banuielele să o ia razna, să ia amploare asemeni unui bulgăre rostogolit prin zăpadă.

Trebuie să fii direct, dar nu ostil, ranchiunos. Explică-ţi cu calm sentimentele, discută-le cu el pentru a găsi o soluţie. Pentru a nu-ţi pune persoană iubita în defensivă, străduieşte-te să nu foloseşti prenumele "tu," ci "eu."

Experienţa ta de viaţă 


Ai fost vreodată confruntat cu spectrul geloziei? S-a întâmplat vreodată să fii victima geloziei atroce a unui partener de cuplu? Ar mai fi ceva de adăugat în descrierea mecanismului geloziei? Aştept cu nerăbdare opiniile tale în secţiunea comentarii!

Semne că iubitul este gelos | Simptomele unui bărbat gelos

"Ah , domnul meu , fereşte-te de gelozie. Este un monstru cu ochi verzi ce îşi bate joc de carnea cu care se hrăneşte.” William Shakespeare
Psihologia geloşilor | Ce se ascunde în spatele geloziei? Psihologia geloşilor | Ce se ascunde în spatele geloziei? Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Iubirea nu are de a face cu gelozia. Iubirea este iubire, în timp ce gelozia este ură. Sunt două sentimente, și două valori, care nu se întânesc și deci nu pot fi în opoziție. Gelozia este forma supremă a egoismului, iar iubirea este forma supremă a altruismului. Iubirea este un sentiment frumos, gelozia este un sentiment urât. Cel care iubește cu adevărat nu este și nu va fi niciodată gelos. Cel care este gelos nu iubește și nu a iubit niciodată cu adevărat.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.