Buddha în citate, aforisme, maxime

Aceste citate, maxime, aforisme ale lui Buddha ("Cel iluminat" ori "Cel deşteptat") numit Gautama Buddha şi Siddhartha ("Cel care-şi atinge ţelul") Gautama sau Shakyamuni Buddha sunt repere, puncte de pornire spre învăţăturile sale ce au condus la naşterea uneia din cele mai importante religii ale lumii, buddhismul.

"Am fost născut în lume ca rege al adevărului pentru salvarea lumii."

"Nu cred într-o soartă ce îi influenţează pe oameni indiferent cum acţionează, ci cred într-un destin care îi influenţează doar atunci când nu acţionează."

"Aşa cum comorile sunt descoperite în pământ, la fel virtutea iese la iveală din faptele bune, iar înţelepciunea apare dintr-o minte pură şi senină. Pentru a umbla în siguranţă prin labirintul vieţii omeneşti, cineva are nevoie de lumina înţelepciunii şi călăuzirea virtuţii."

"Este mai bine să te cunoşti pe tine însuţi decât să învingi într-o mie de bătălii. Numai aşa îţi aparţine victoria. Ea nu-ţi mai poate fi luată nici de îngeri, nici de demoni, nici de rai, şi nici de iad."
Citate Buddha

"Suntem ceea ce gândim. Tot ce suntem izvorăşte din gândurile noastre. Cu gândurile noastre clădim lumea."

Crăpături în statuia lui Buddha | O poveste cu tâlc 

"Cine dăruieşte va avea un real câştig. Cine se supune va fi liber, va înceta să fie sclavul pasiunilor. Omul drept se debarasează de rău şi, prin dezrădăcinarea poftei trupeşti, a amărăciunii şi iluziei, atingem cu adevărat Nirvana."

"Omul prost concepe ideea de "sine." Cel înţelept nu vede nici un fundament pentru a clădi ideea de sine. În acest fel, cel din urmă are o concepţie corectă a lumii şi conchide cu îndreptăţire că toţi compuşii creaţi de durere vor fi destrămaţi din nou. Adevărul, însă, va rămâne."

"Unitatea se poate manifestă numai prin dualitate. Însăşi unitatea şi ideea de unitate sunt deja două."

"Virtuţile, asemeni muzelor, sunt întotdeauna văzute în grupuri. Un principiu bun nu a fost niciodată singuratic în orice om."

"Cel care păşeşte pe nobila cale înnoptită cu o hotărâre neclintită de nimic atinge cu siguranţă Nirvana."

"Fie ca pielea mea, muşchii şi oasele mele să se usuce cu totul, împreună cu toată carnea şi tot sângele trupului meu! Acest lucru este binevenit! Dar nu mă voi mişca din acest loc până când nu ating înţelepciunea supremă, finală."

"Nu te întovărăşi cu cei proşti. Mai degrabă decât să trăiască alături de oameni egoişti, vanitoşi, certăreţi şi obsedaţi, cineva ar trebui să păşească de unul singur pe drumul vieţii."

"Cei care sunt eliberaţi de resentimente îşi află cu siguranţă pacea."

"Lucrează pentru propria ta mântuire. Nu fi dependent de alţii."

"A te încleşta de mânie este că şi cum ai prinde în mână un cărbune fierbinte pentru a-l arunca în cineva; tu eşti cel care ajunge să se ardă."

"O femeie de lume este dornică să-şi arate formele şi contururile indiferent dacă merge, stă în picioare, este aşezată sau doarme. Chiar şi atunci când este reprezentată într-o pictură, ea doreşte să captiveze cu farmecul frumuseţii sale şi, în acest fel, să îi îndepărteze pe bărbaţi de la tăria inimii lor."

"Toate faptele greşite sunt provocate din pricina minţii. Dacă mintea este transformată, mai pot rămâne fapte greşite?"

"În clipa când suntem copleşiţi de manie încetăm deja să ne străduim să mai aflăm adevărul şi începem să ne străduim pentru noi înşine."

"Fără sănătate, viaţa nu este viaţă; este numai o stare de langoare şi suferinţă, o imagine a a morţii."

"Când cineva simte că îi displace răul, când se simte senin, găseşte plăcere în a asculta învăţăturile bune; când cineva are aceste simţăminte şi le apreciază, este eliberat de teamă."

"Eu nu sunt primul Buddha care vine pe pământ, şi nici cel din urmă. La timpul potrivit, se va înălţa un alt Buddha în lume, Unul Sfânt, Unul suprem iluminat, înzestrat cu înţelepciune în purtare, auspicios, cunoscând universul, un lider incomparabil al oamenilor, un maestru al îngerilor şi muritorilor."

"Printre acele fiinţe trăind în ignoranţa, închise şi îngrădite, cum erau, într-un ou, eu am spart cel dintâi coajă de ou a ignoranţei şi, unic în univers, am obţinut cea mai înaltă, mai cuprinzătoare stare de Buddha."

"Oricâte cuvinte sfinte citeşti, la oricâte dai glas, ce bine îţi pot face dacă nu acţionezi potrivit lor?"

"Ura nu este stăvilită de ură, ci numai de iubire. Aceasta este regulă eternă."

"Propria minte a unui om şi nu duşmanul ori potrivnicul sau, îl ispiteşte către căile rele."

Ciclul vieţii şi al morţii în Buddhism | Karma şi renaşterea

"Nu îmi îndrept niciodată atenţia spre ceea ce a fost făcut, ci către ceea ce a rămas de făcut."

"Pentru a duce o viaţă pură, lipsită de egoism, cineva ar trebui să se bazeze pe nimic altceva decât pe sine însuşi în mijlocul abundenţelor."

"Cel mai mare eşec din viaţă este să nu te apleci spre ceea ce ştii mai bine."

"Cel care iubeşte 50 de oameni are 50 de duşmani. Cine nu iubeşte pe nimeni nu are nici un inamic."

"Un ulcior este umplut picătură cu picătură."

"Nu sălăşui în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ţi mintea pe clipa prezentă."

"Sănătatea este cel mai mare dar, mulţumirea cea mai mare avere, loialitatea cea mai bună cale de a relaţiona."

"Nimeni altcineva nu ne salvează decât noi înşine. Nimănui altcuiva nu îi stă în putinţă asta. Trebuie să păşim noi înşine pe cale."

"Trei lucruri nu pot fi ascunse prea mult timp: soarele, luna şi adevărul."

"Poţi să cauţi prin întreg universul pe cineva care îţi merită mai mult dragostea şi grijă decât le meriţi tu însuţi, şi nu vei afla o astfel de persoană nicăieri. Tu însuţi, asemeni oricui din univers, îţi meriţi dragostea şi grijă."

"Mintea este totul. Devii ceea ce gândeşti."

"Cu o singură lumânare pot fi aprinse mii de alte lumânări, iar viaţa acesteia nu se va scurta din această cauză. Fericirea nu se împuţinează atunci când este împărtăşită."

"A menţine trupului o stare bună de sănătate este o datorie. În caz contrar, nu am fi capabili să ne păstrăm mintea puternică şi limpede."

"Nu eşti pedepsit pentru mânia ta, eşti pedepsit de mânia ta."

"Decât o mie de cuvinte goale, mai bine unul singur care aduce pace."

"Există doar două greşeli ce pot fi făcute pe drumul spre adevăr: a nu parcurge tot drumul sau a nu-l începe."

"Pentru a se bucură de sănătate, a dărui adevărată fericire familiei sale, a oferi pace tuturor, cineva trebuie mai întâi să-şi disciplineze şi să-şi controleze mintea. Dacă un om îşi poate controla mintea poate afla calea către Iluminare, iar toată înţelepciunea şi virtutea vor veni natural la el."

"Suntem formaţi de gândurile noastre; devenim ceea ce gândim. Când mintea este pură, bucuria o urmează ca o umbră ce nu o părăseşte nicicând."

"A fi leneş este un drum scurt spre moarte, a fi harnic este o cale a vieţii; oamenii proşti sunt leneşi, cei înţelepţi, sârguincioşi."

"Orice vorbe pronunţăm, trebuie să le alegem cu grijă, întrucât oamenii care le aud pot fi influenţaţi în bine sau în rău de ele."

"Aşa cum o lumânare nu poate să ardă fără flacăra, la fel oamenii nu pot trăi fără viaţă spirituală."

"Nu supraevalua ce ai primit, şi nici nu îi invidia pe alţii. Cel care este invidios nu atinge pacea minţii."

"Chiar şi moartea nu este temută de cineva care a trăit înţelept."

"Caritatea oferită celor care o merită este precum o sămânţa bună pusă într-un pământ bun, care produce roade îmbelşugate. Pe de altă parte, mila manifestată faţă de cei aflaţi încă sub jugul tiranic al pasiunilor este asemeni sămânţei aşezate într-un pământ arid. Pasiunile acestora înnăbuşă dezvoltarea meritelor lor."

"Este mai cu folos să călătoreşti bine decât să ajungi la o destinaţie."

Buddha: Aforisme inspirate, citate inspiraţionale
Buddha în citate, aforisme, maxime Buddha în citate, aforisme, maxime Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.