Mitul lui Pyramus si Thisbe - Legende antice ale dragostei

Pyramus si Thisbe au fost doi indragostiti din Asiria ale caror familii vecine, despartite numai de un zid, era vrajmase de moarte. Rudele apropiate ale celor doi se impotriveau cu inversunare unirii destinelor tinerilor iubiti printr-o casatorie.

Intr-o zi, Pyramus si Thisbe s-au inteles sa se intalneasca in timpul noptii la mormantul regelui Ninus. Fata a sosit mai devreme acolo, dar a fost pusa pe fuga de un fioros leu, manjit de sangele unei prazi din care tocmai se infruptase. In graba de a scapa de amenintatoarea fiara, ea si-a scapat pe jos mantia. Atunci cand Pyramus a venit la locul de intalnire si a dat peste vestamantul insangerat al iubitei sale, s-a gandit ca leul o ucisese pe Thisbe. Cuprins de disperare, si-a pus capat zilelor cu sabia sa. Se spune ca din sangele sau adunat pe pamant s-a ivit, pentru intaia oara, un agud.

Revenita la mormantul lui Ninus, Thisbe a descoperit trupul fara viata al iubitului ei. Zguduita de aceasta irecuperabila pierdere, a plans la capataiul lui Pyramus si s-a sinucis folosind aceeasi sabie. Parintii celor doi tineri i-au ingropat in acel loc, punandu-le cenusa in aceeasi urna.

Mitul lui Pyramus si Thisbe a fost una din legendele care l-au inspirat pe William Shakespeare in scrierea celebrei tragedii "Romeo si Julieta."


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Cephalus si Procris - Legende antice ale dragostei

Mitul lui Orfeu si Euridice | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei
Mitul lui Pyramus si Thisbe - Legende antice ale dragostei Mitul lui Pyramus si Thisbe - Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on iulie 13, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Nu m-as fi gandit ca Shakespeare s-a inspirat din aceasta legenda atunci cand a scris Romeo si Julieta. Interesant detaliu

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa este si inca sunt mult mai multe mituri antice din care s-a inspirat. Trebuie sa le cititi

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.