Cum s-a facut tutunul | Fumatul si dracul

In folclorul romanesc, se stia cu certitudine ca tutunul (sau tiutiunul) nu putea fi facut de nimeni altcineva decat de dracul. Intr-o veche legenda populara, se zice ca necuratul s-a dus intr-o zi la o manastire si s-a bagat acolo calugar pentru a-i indemna la rele pe credinciosii monahi. Pentru a le lua gandul de la cele sfinte, el le vorbea astfel, "Apai nu zariti voi acesti copaci uscati? La fel suntem si noi. Ce viata-i asta fara femei si petreceri?"

Ispita a patruns in sufletele calugarilor, asa ca au inceput a se duce la carciuma si a umbla dupa muieri. Arhimandritul nu ii mai gasea deloc aplecati asupra cartilor pe care ar fi trebuit sa le citeasca. A suportat el aceasta neoranduiala o zi, doua, trei, dar pana la urma, n-a mai avut incotro si, intr-o dimineata, i-a inchis pe totii monahi in biserica. Preotii au inceput a citi liturghia, iar cand au ajuns la herovic (acea cantare bisericeasca prilejuita de iesirea preotului din altar cu sfintele daruri), dracul n-a stiut cum si pe unde sa fuga cat mai repede, intrucat se stia ca herovicul il duce la pieire. S-a chinuit in zadar sa iasa prin turnul bisreicii, si, in vreme ce se gasea chiar deasupra policandrului, a crapat si din el s-a scurs pe podea un fel de puturoasa pacura.

Calugarii  au adunat-o si au ingropat-o in spatele manastirii. Din acea pacura s-a ivit o nemaivazuta buruiana, "iarba dracului". Ceilalti draci n-au voit sa lase acea iarba rea nefolosita, asa ca unul din ei s-a preschimbat in doftor si si a dus-o unui imparat bolnav de ochi. Falsul vindecator a facut un somoiog din buruiana, a aprins-o si i-a dat imparatului sa traga un fum. Pe masura ce imparatul tragea din tutun, ochii i se curatau tot mai mult, si de atunci nu s-a mai putut opri din fumat. Iata pricina pentru care oamenii continua si in zilele noastre sa traga in piept din blestemata buruiana.

In superstiile romanesti, tutunul ("iarba dracului") si luleaua aveau un loc aparte. Astfel, se zicea ca daca tragi din tigara pe ascuns risti sa faci la degete tranzi.  Luleaua (tutunul) apartinea necuratului. El ti-o ascundea atat de bine ca abia o mai puteai gasi. Uneori, "cauti luleaua, si luleau e in gura!" Intr-o alta traditie populara, se zice ca niste baieti au gasit luleaua dracului si s-au udat in ea. Scarbit si inciudat, dracul n-a mai vrut sa fumeze din ea si a dat-o oamenilor. Se mai zicea ca nu era bine ca luleaua sa stea la fereastra pentru ca  dracul fuma din ea sau ingerul nu iti putea intra in casa. Pe de alta parte, umbla vorba ca acel barbat care fuma din lulea sapte ani la rand  ii erau iertate de catre drac toate pacatele. Oricum, femeile de la tara erau strict oprite a se atinge de tutun!

Iata si cateva superstiti straine legate de fumat si tigari:

Pentru a-i impiedica pe copii sa se apuce de fumat, se spune acest nesanatos obicei le impiedica cresterea. O astfel de traditie nescrisa exista de multa vreme si pe plaiurile noastre.

Daca tigara ti se aprinde numai pe jumatate, inseamna a cineva se gandeste la tine.

Folosirea ultimul bat dintr-o cutie de chibrituri pentru a aprinde o tigara aduce ghinion.

Nu este bine sa se foloseasca acelasi bat de chibrit pentru a se aprinde trei tigari. Se zice ca aceasta superstitie dateaza din primul razboi mondial, intrucat flacara mentinuta prea mult timp putea atrage atentia unui lunetist gata a trage in tot ce misca in liniile inamice.

Potrivit unei superstiti frantuzesti, este de rau augur sa iti aprinzi pipa de la o lampa ori o lumanare, pentru ca acest lucru ar putea duce la certuri cu nevasta sau chiar la o eventuala infidelitate a acesteia. De asemeni, crearea de cercuri cu fumul de la pipa era un semn bun, asumandu-i-se capacitatea de a aduce noroc atat fumatorului cat si celor din preajma sa.

In traditia indienilor americani, fumarea pipei pacii constituia un ritual sacru, de la care nu era recomandat sa te eschivezi. Acest ceremonial trebuia sa fie facut intr-o totala tacere. In cazul in care cineva scapa vreun cuvant, era necesar ca pipa sa fie aruncata pe pamant de indata. Daca cineva indraznea sa fumeze iarasi din ea era pandit de mari nenorociri.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce te ingrasi cand te lasi de fumat ?

Vrajile Sfantului Ciprian: Un pact cu diavolul

Psihologia tigarii | Tigara si personalitatea
Cum s-a facut tutunul | Fumatul si dracul Cum s-a facut tutunul | Fumatul si dracul Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2013 Rating: 5

3 comentarii:

  1. M-a distrat copyright-ul de la sfârșit. Am putea pune Tutunul (C) Necuratul.

    Fumezi, Diana?

    PS: mergea și o imagine tematică. Ca de exemplu asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt stai că ai imagine, așa de bine s-a potrivit cu subiectul că a fuzionat efectiv cu textul și am uitat de ea! :)

      Ștergere
  2. pe asta chiar nu o stiam.. buna informatie multumesc frumos diana. Deci cum sa ma las de fumat ... hmm

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.