Culoarea la moda in anul 2014

Potrivit celor mai recunoscuti initiatori si analisti de trenduri din moda, culoarea anului 2014 pare sa fie albastrul (stralucitor) sau verdele specific Calului de Lemn ce guverneaza anul chinezesc 2014-2015.

Din punctul de vedere al renumitei companii  Pantone, cel putin in primavara lui 2014, culoarea de baza va fi verdele stralucitor (in engleza, „dazzling blue”), o nuanta energizanta de cobalt deja placuta de majoritatea femeilor, intalnita potrivit directorului executiv Pantone atat pe siteul Facebook (unde este numita "Social Butterfly Blue", (“albastru social (tip) fluture”), cat si pe programul bike-sharing de la Citibank. Este vorba de o nuanta cromatica de albastru mai putin sclipitoare decat cea Yves Klein, care a facut furori in toamna anului 2011.

Conform Pantone, restul paletei coloristice din 2014 se incadreaza in aceeasi paleta calma, relaxanta de „usor stralucitor”, apropiindu-se de nuantele de lalea violeta, nisipiu, freezie, cucuta sau cayenne. Pentru a te lamuri mai mult asupra acestei tendinte poti accesa acest link: culoarea anului 2014.

Despre culoarea verde, caracteristica Calului de Lemn, ce guverneaza anul chinezesc 2014-2015, poti citi mai multe in articolul: 2014-Anul chinezesc al Calului Verde de lemn.

Aceasta influenta  se intalneste, de altfel, si in trendul toamna – vara 2014 -2015 al cristalelor Zwarowsky, in care se insista asupra unui verde intunecat de muschi vegetal (Dark Moss Green), dar si a unei tonalitati de liliachiu cristalin (Crystal Lilac Shadow).

Previziunile lui Pantone despre predominarea culorii albastre in noul an este impartasita si de IFDA (International Furnishings and Design Association ). Iata care vor fi culorile la moda in 2014 din perspectiva acestei asociatii:

Albastru

Albastrul este cel dintai din nou pe lista celor mai populare culori. De ce acest trend continua a se repeta? Albastrul este culoarea increderii, o trasatura de care avem mare nevoie, mai ales in vremuri de instabilitate economica si sociala precum cea din zilele noastre.  Daca in ultimii ani s-au remarcat nuante de albastru spre verde (de turcoaz, de exemplu), in 2014 se intrevad a fi populare mai cu seama perspective monocromatice cu o tonalitate medie de albastru.

Verde

Pe locul doi dupa albastru, este verdele, culoarea increderii si a vitalitatii naturii. Traditionale palete de avocado si chartreuse vor ramane populare, dar ar trebui sa ne asteptam la mai multe nuante de verde, precum masliniul si griul spre verde.

Rosu / Portocaliu

Culorile intense precum rosul si portocaliul pierd teren in 2014 in fata subtonalitatilor calde de galben, adica rosu si portocaliu spre galben. Cei de la IFDA sunt de parere ca acest trend va influenta si producatorii de masini, desi le-ar putea lua mai mult timp pentru a se adapta.

Galben

Galbenul a fost mereu prezent in ultimii ani, subtilizand culorile accentuate si daruind un plus de excitare culorilor neutre. Se pare ca aceasta tendinta nu se va opri in noul an, dar va fi prezenta mai cu seama prin subtonalitati solare de rosu.

Roz

Adeseori asociat cu micile balerine si papusile Barbie, rozul pare a-si face intrarea in lumea adultilor. In 2014 este posibil sa regasim aceasta culoare in amestecuri de purpuriu, in tonuri palide de roz, in niste nuante clar indepartate de zona copilariei.

Violet

O culoare frecvent intalnita in tesaturi si modele textile, succesul acesti culori va continua in 2014 sa se bazeze pe marea sa subtilitate.

Alb

Albul nu a incetat niciodata sa fie o culoare populara in design. In noul an, te poti astepta mai putin la un alb pur, „antiseptic”, „steril”, ci mai curand la unul indulcit de spectre de albastru, verde si gri.

Gri

Sinonim cu designul sofisticat si eclectic, griul pare a fi folosit intr-o mare varietate de palete neutre. Indiferent daca este cald sau rece, griul accentueaza un simt al tactilului arareori egalat de alte culori.

Culorile neutre

Culorile inchise de lemn, precum cele de nuc ori cafea nu ne vor parasi, insa se vor indrepta spre nuante de galben ori tente de miere. Cea mai noua revelatie pare a fi totusi in 2014 tonalitatea de coaja de copac, ce se apropie de gri, o combinatie unica ce ofera o multitudine de complexe subtonalitati.

Desigur, nu toti creatorii de moda sau trenduri de fashion sunt de acord cu tendintele anterioare. Ma marginesc sa dau un sigur exemplu. Potrivit lui Carla Aston, culoarea la moda in 2014 ca fi citrinul!

Daca ai cunostiinta despre alte tendinte legate de culoarea la moda in anul 2014, nu ezita sa ne dai si noua de veste!


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Horoscop 2014 - Toate zodiile

Semnificatia si simbolurile culorilor

Moda toamna-iarna 2013-2014 Christian Dior la Paris
Culoarea la moda in anul 2014 Culoarea la moda in anul 2014 Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. uloarea vedeta a anului 2014 este Dazzling Blue, adica albastru orbitor, electric - o nuanta familiara milioanelor de oameni din lumea intreaga datorita temei retelei de socializare Facebook. Si, desi nuanta este aceeasi, albastrul Facebook este cunoscut sub denumirea „Social Butterfly Blue".

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.