De ce femeile au putere asupra barbatilor?

O veche legenda din folclorul afro-american ne invata de ce femeile au ajuns sa aiba o mare putere asupra barbatilor. Aceasta poveste face parte dintr-o antologie scrisa de Zora Neale Hurston si publicata in anul 1935 sub numele de “Mules and Men” (Catari si barbati). Probabil ca este cea dintai redare in limba romana, si trebuie sa precizez ca mi-a dat nitel de furca in a o traduce din cauza scrierii afro-americane. Daca stii cat de cat limba engleza si vrei sa verifici lucrul asta, poti da click pe varianta originala aici: Why Women Always Take Advantage of Men /  De ce femeile au putere asupra barbatilor.

Vezi tu, in primele zile ale lumii, Dumnezeu a creat un barbat si o femeie, si i-a pus intr-o casa pentru a trai impreuna. In acele vremi de mult trecute, femeia era la fel de puternica precum barbatul, si amandoi erau in stare sa faca aceleasi lucruri. Se mai luau la cearta care face aia si care face ailalta si, uneori, se mai luau si la harta, dar exista un echilibru intre ei si nici unul nu avea o mai mare putere decat celalalt.

Intr-o zi, barbatul si-a zis, "Trebuie sa ma duc la Dumnezeu si sa-i cer sa imi dea mai multa putere, astfel incat sa  pot ingenunchea femeia si sa-i bag mintile in cap. M-am saturat sa ma izbesc toata ziua de ea in casa." Asa ca s-a dus la Dumnezeu.

"Buna dimineata, Tatal nostru al tuturor."

"Buna, omule. Ce vant te aduce asa de dimineata in preajma tronului meu?"

"Un mare necaz imi apasa mintea, si nimeni in afara Ta nu-mi poate da o cale de scapare."

Dumnezeu i-a spus: "Marturiseste-ti necazul asa cum se cuvine, iar Eu te voi asculta si-ti voi raspunde."

"Atotcreatorule, fie ca stelele sa-ti straluceasca de-a pururi in coroana ta orbitoare, din praful calcat in picioarele tale s-au ivit lumi dupa lumi, cu stralucitoarea pasare ce zboara din mana ta dreapta in fiecare dimineata, si pe care o numim soare, ne desfatam in lumina carnea si sangele pana vine intunericul, atunci cand aceasta zburatoare se intoarce pentru a se odihni pe mana ta stanga, care nu a facut nicicand greseala de a confunda mana ta dreapta de cea stanga, te rog, Doamne, sa-mi dai mai multa putere decat i-ai daruit femeii, astfel incat sa ii bag odata pentru totdeuna mintile in cap. Stiu ca nu vrei sa cobori mereu dedesuptul lunii si stelelor pentru a-i indrepta calea si a schimba ceea ce ai facut dintru inceputuri, asa ca da-mi mai multa putere, si o voi face eu asta  in locul Tau."

"Bine, omule, iti daruiesc mai multa putere decat are femeia."

Barbatul a coborat, asadar, din ceruri si s-a intors acasa. Era atat de nerabadator sa isi incerce sporita putere asupra femeii incat nu si-a mai luat nici o amanare. De indata ce a intrat in casa, s-a pornit sa strige, "Femeie! Ti-a sosit stapanul! Dumnezeu mi-a dat putinta de a te inrobi in orice fel imi place mie."

Femeia atata astepta! S-a dus imediat sa-l infrunte, asa cum facea si mai inainte, dar tovarasul ei a batut-o de a snopit-o. Nu s-a lasat, si a incercat inca o data, si inca o data, fiind mereu batuta sora cu moartea. Barbatul se simtea atat de mandru de precumpanitoarea lui forta incat s-a napustit asupra ei si a silit-o sa faca o multime de lucruri care ei nu ii placeau. Apoi, barbatul i-a zis: "Atata timp cat mi te vei supune, voi fi bun cu tine, dar de fiecare data cand mi te vei impotrivi voi pune peste masura bata pe spinarea ta si iti voi aduce un potop de lacrimi in ochi."

Femeia si-a iesit din minti si a dat fuga, cat a putut de repede, in fata tronului lui Dumnezeu, Nu a luat-o pe ocolite, ci i-a zis direct: " Doamne, Atotputernicule, da-mi puterea pe care am avut-o mai inainte."

"Femeie, ai la indemana aceeasi putere ca si la inceputuri."

"Atunci, Doamne, de ce barbatu-meu reuseste sa ma infranga acum si sa ma faca sa-i fiu mereu pe plac?"

"El are mai multa putere decat i-am dat la inceput. A venit la Mine, mi-a cerut-o, iar Eu i-am daruit-o. I-am dat ceea ce mi-a cerut, iar tu nu mai ai cum nicicand sa-mi ceri a-ti oferi mai multa putere."

"Te rog, Doamne, am fugit plina de credinta catre Tine, da-mi aceeasi putere ca si a lui."

 Dumnezeu a dat din cap, "Este prea tarziu, femeie. Ceea ce am dat nu mai pot lua inapoi. I-am oferit lui o mai mare putere decat ai tu, si, indiferent cat putere ti-as da tie, el va avea una si mai mare decat a ta."

Innebunita, femeia s-a foit de colo colo, si apoi a plecat din ceruri. S-a dus insa direct la diavol si i-a marturisit ce i se intamplase.

Necuratul i-a zis: " Nu te descuraja, femeie. Asculta-mi sfatul si vei fi mai presus de barbatul tau. Descreteste-ti fruntea si insenineaza-ti ochii, intoarce-te inapoi in ceruri si spune-i lui Dumnezeu sa iti dea legatura de chei care sta agata pe polita de deasupra caminului. Adu-mi-o mie, si iti voi arata ce ai de facut cu ea.

Fara a mai sta mult pe ganduri, femeie s-a dus iarasi in ceruri. Era nemaipomenit de obosita dar, inversunarea iti dadea ghes, asa ca a urcat treptele catre cer toata noaptea si a ajuns spre dimineata in fata Creatorului.

"Ah, Doamne, Stapan al curcubeului, Atotputernicule! Nu creezi niciodata doi munti fara a aseza intre ei o vale. Stiu ca poti da nastere unui drum drept cu un toiag stramb."

"Spune-mi ce vrei, femeie."

"Doamne, da-mi acea legatura de trei chei ce sta atarnata deasupra politei caminului din fata tronului tau."

"Ia-o, femeie."

Ea a insfacat degraba cheile si s-a grabit sa i le aduca diavolului. Dracul i-a spus, "Vezi aceste trei chei? Ele au o mai mare putere decat cea a barbatului daca stii sa le manuiesti asa cum se cuvine. Prima cheie iti da maiestrie in bucatarie, si stii bine ca barbatul aseaza intotodeuna mai presus de orice burta sa. Cea de-a doua este cheia catre dormitor, un loc care nu-i place nicicand sa fie inchis, iar cea de-a treia este cheia catre leaganul copiilor sai, a transmiterii sangelui sau catre noi generatii. Ia cu tine, asadar, aceste chei, incuie toate usile lor, si asteapta ca barbatul sa vina la tine. Nu-i deschide nici o usa pana cand nu-si foloseste toata puterea pentru dorintele si nevoile tale."

Femeia i-a multumit si i-a zis, "Daca nu ai fi fost tu, Domnul stie cate necazuri ne-ar fi facut barbatii."

A dat sa plece, insa diavolul a oprit-o din drum, "Inca un lucru mai am sa-ti spun. Nu te lauda cu cheile tale. Inchide degraba usile la care se potrivesc si nu spune nimic pana nu esti intrebata. Nici dupa aceea nu-ti da prea mult drumul la vorba."

Femeia a revenit acasa si a facut intocmai cum o sfatuise diavolul. Atunci cand barbatul s-a intors de la lucru, a gasit-o stand in poarta si inganand un cantec despre "bate in lemn ca patul sa fie bun."

Imediat ce barbatul a gasit zavorate cele trei usi ce erau de obicei larg deschise s-a umflat precum lemnul de brad dupa ploaie. Mai intai a incercat sa le darame, bizuindu-se pe marea lui putere. Pana la urma, a vazut ca nu are cum le scoate din tatani, asa ca a intrebat-o pe femeie, "Cine a inchis aceste usi?"

Femeia i-a raspuns scurt, "Eu."

"Si de unde ai cheile de la ele?"

"Dumnezeu mi le-a dat."

Barbatul a fugit pe nerasuflate pana la Dumnezeu si i-a vorbit, "Doamne, femeia mi-a facut-o. Mi-a inchis calea spre mancare, pat si urmasii mei, si spune ca tu i-ai dat cheile pentru a face asta."

Dumnezeu i-a raspuns, "Asa am facut, omule. Eu i-am dat cheile, dar diavolul i-a arata cum sa le foloseasca!"

 "Ei bine, Atotcreatorule, da-mi, te rog, alte chei, astfel incat sa deschid acele cai si ea sa nu mi le mai poata ingradi."

"Nu, omule, ceea ce am dat ramane bun dat. Numai femeia are cheile."

"Bine, si cum ma pot ingriji sa mai am urmasi?"

"Intreab-o pe femeie."

Neavand incotro, barbatul s-a intors casa, s-a recunoscut infrant de femeie, iar ea i-a deschis usile. Barbatul nu a fost prea multumit de aceasta rezolvare, dar  nu a avut ce face. Dupa un timp, i-a zis femeii, "Hai sa facem o imparteala. Eu iti dau jumatate din puterea mea, iar tu imi dai cheile."

Femeia si-a adus aminte ce o povatuise diavolul, asa ca i-a raspuns, "Nu facem invoiala. Pastreaza-ti puterea, iar eu voi pastra cheile."

Femeia nu s-a targuit deloc, iar barbatul a trebuit sa-si inchine puterea ei pentru toata viata. Din aceasta cauza barbatul face, iar femeia profita. Barbatii se pot lauda cat poftesc cu puterea lor, insa numai femeile tin cheile si ii lasa sa se mandreasca pana isi pun de buna voie capul in capastrul lor.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Barbatii sunt porci dar imi place soriciul lor!

Fetele se maturizeaza mai repede decat baietii?

10 barbati fatali pentru o femeie
De ce femeile au putere asupra barbatilor? De ce femeile au putere asupra barbatilor? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 31, 2013 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Raspunsul e foarte simplu; pentru ca stau pe ceea ce vor barbatii

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit vreo cateva postari pe la tine pe blog si incep sa cred ca tu esti un pic cam ofticata pe barbati, tot ce ai pe aici scris este " impotriva" barbatilor, mai mult sau mai putin. vezi ca pornirile astea dauneaza sanatatii !
    si sa nu zici ca ma simt ofensat de topical de mai sus, chiar mi-a placut povestea, este veche, si cu alte cuvinte dar se stie de mult ca barbatul este "supus" femeii din cauza placerilor lui cele mai mari, si pentru ele ar renunta la multe.
    barbatii aleg intr-un final sa fie supusi, dupa ce s-au saturat de zumzait din floare in floare... unii mai zumzaie si asa "supusi" :))
    nu uita faza cu sanatatea. bafta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce am scris nu este "impotriva" barbatilor, ci in sprijinul femeilor. Povestea asta este, desigur, o ilustrare a unor adevaruri stiute deja, dar are darul de a face mai sugestiva relatia dintre barbati si femei.

      Ștergere
    2. Povestea tradusă de tine este o emanație a unei minți ascuțite pentru spațiul și timpul în care s-a manifestat. Aș vrea să scriu că e o temă depășită, dar mi-e teamă că pornirile violente ale bărbaților rămân actuale. Nu mă refer doar la femeile-victime ale violenței domestice, ci și la femeile-victime ale violenței atitudinale și verbale.
      DAR la faza cu cheile sunt într-un dezacord atemporal, aplicabil de la Adam și Eva încoace. Abordarea și rezolvarea conflictelor dintre sexe pe principii gen ”Dacă ești naughty, primești interdicție la sex, potol sau procreație” este depășită. Relația bărbat-femeie este mult mai complexă, iar jocul compensațiilor este mult mai nuanțat și mai subtil. Literatura este, însă, plină de parabole sexiste, altfel nu ar stârni zâmbete sau controverse care să genereze dezbateri. De fapt, decizia mea de a-mi face blog, după mulți ani de abstinență scriitoricească, a fost deblocată de dorința de a zdruncina niște mituri. Bine ar fi să am și timp de dizgrații intelectualiste, dar sunt tributar stereotipului ”ca să scriu, trebuie să am ce mânca / ca să am ce mânca, trebuie să am bani / ca să am bani, trebuie să muncesc / ca să muncesc, trebuie să sacrific scrisul”. Game over.

      Ștergere
  3. Femeile,au putere asupra barb.tocmai pt,faptul CA ELE II NASC PE BARBATI!si astfel,barbatul este dominat din ADN,din fam.(o mama,o sora,o bunica,apoi iubita,sotie,amanta)cred ei ca sunt sexul TARE!de cate ori FEMEIA ii lasa impresia ca EL este ala DESTEPTUL in cadrul relatiei,ca sa nu se SUPERE sa i fie ,,afectat,,ORGOLIUl!pai,n afost EVA,cea care l A DOMINAT pe ADAM,oferindu i fructul oprit??????si cea facut,ADAM????barbatii sunt absolut total dominati de FEMEI!ele pot fi(ingeri,demoni)dar TOT DOMINA!iar primul comentariu,facut aici denota lipsa inteligentei totale,a d lui\d nei care l a scris!SA NU UITE ACEA PERSOANA,ca FEMEIA nu STA<pe ce vrea barbatul,FEMEIA NASTE ACEL BARBAT,exact prin......ce sta,......pe ce sta!ti se pare,inteligenta,remarca mea?????

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.