Intrebarile unui orb pentru oamenii care vad - Video

De cele mai multe ori, suntem strabatuti de o proasta aroganta, o penibila limitare, si ne lasam in voia impresiei gresite  ca stim ce se petrece in mintea unui om cu un handicap, a unui semen de-al nostru orb sau surd.
Videoclipul de mai jos ne demonstreaza cat de mult ne inselam si ne ofera ocazia de a ne pune cu adevarat in pielea unui nevazator, a-i intelege complexele, mirarile si revelatiile. 

Este vorba despre Tommy Edison, orb din nastere, care nu se sfieste sa puna intrebari stanjenitoare oamenilor care au norocul de a fi inzestrati cu simtul vederii. Umorul de care da dovada, felul mai mult decat sugestiv prin care ne face sa constientizam perspectiva nevazatorului despre vedere si lumea celor care vad, m-au indemnat sa subtitrez acest video in limba romana, pentru a-l face disponibil cat mai multor oameni.




Pentru cei prea lipsiti de rabdare pentru a urmari videoclipul, redau in randurile de mai jos cuvintele lui Tommy Edison...

"Cineva mi-a spus online, hei, raspunzi la tot felul de intrebari despre orbire, despre cum traiesti si multe altele. Ai vreo intrebare pentru oamenii care pot vedea?
Nu! Nici macar nu sunt curios cum merge treaba cu vazutul! Pleaca de aici! Faci glume cu mine?

Cum va amintiti toate acele culori?
Cum este sa fii intr-o camera si sa stii exact unde sunt toate lucrurile de acolo? Doamne, e genial!
Si cum este sa te opresti din mers si sa te uiti la o fata sexy? Vreau sa spun, tipii opriti la lumina rosie a semaforului incetinesc traficul! 

Cum e sa-ti amintesti cum arata lucrurile? Vreau sa zic, sunt atat de multe lucruri. De exemplu masinile. Cum stii sa deosebesti o anumita marca de masina?
Sau legumele? Fructele? Mancarea?
Si fetele? Toti acei oameni pe care ii intalnesti tot timpul. Si oamenii faimosi. Oameni pe care nici macar nu-i cunosti, dar stii totusi cum arata. 

Moda imi ia mintile! Cu adevarat! Vreau sa spun, sa alegi sa porti ceva care arata bine in loc de ceva confortabil! Pai, oamenii poarta pantofi, femeile isi doresc pantofi care le ranesc picioarele, dar in care arata bine. Uau! Cu adevarat? 

Cum este sa mergi undeva de unul singur?
Dar cum e cu sofatul?
Cum te concentrezi la toate chestiile care se petrec? Adica, de exemplu, iti suna telefonul, da? Radioul este pornit. Toate semnele de circulatie care iti apar inainte, panourile publicitare. Sa ai si o conversatie cu persoana de pe scaunul din fata.
! Omule, asta da viata! 

Cum este sa fii capabil sa mergi prin zapada? Cum poti sa pierzi ceva? Ceva se intampla inaintea fetei tale si nu observi asta. Ca si cum nu ai vedea ceva, nu-i asa?  Nu ar trebui sa ai tot timpul vederea treaza? Eu intotdeuna ascult. Daca imi atragi atentia, hei, Tommy, Tommy,- eu te aud. 

Cum poti sa pierzi lucruri atunci cand poti vedea? Adica, pe bune. Scapi o mana de bani pe jos, si pierzi niste bani? Cum sa se intample asa ceva? Deschide-ti ochii! 

Cum sa nu-ti gasesti o masina intr-o parcare? Sa spunem ca mergi la mall, da? Parchezi, intri inauntru, cumperi niste lucruri, iesi afara, mergi prin jur vreo 20 de minute. In cele din urma, apesi butonul de pe brelocul cheii de contact. Ei bine, dintr-o data, nu mai ai nevoie de vedere. Bunele tale urechi iti sar in ajutor acum. Cand conduci, cum poti rata iesirea? Esti orb? Cred ca glumesti cu mine! Care-i problema ta?"
Intrebarile unui orb pentru oamenii care vad - Video Intrebarile unui orb pentru oamenii care vad - Video Reviewed by Diana Popescu on octombrie 04, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. da.da.da.si noi ne plangem de cele mai banale lucruri cand vedem ne miscam,auzim,lucru care pt,altii nu sunt posibile o viata.suntem nemernici inaintea lui d zeu.asta suntem.ne schimonosim trupul cu operatii estetice,vrem siluete perfecte,bani,etc.eu am hipoacuzie bilaterala in forma agravanta.e ok.dar vad.vad.cred.ca asta e un dar de la d zeu.si nu stim multumi lui d zeu,ca suntem sanatosi.mi s a spus spus de zeci de ori,esti surda,draga nu auzi.oamenii sanatosi in special habar n au ce chin e in sufletul unui bolnav irecuperabil.,,e fain,,e..tare..dar n ai vrea sa tu in locul unui orb.nu i asa.sa multumesti lui d zeu daca esti sanatos.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.