Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos

Aceasta legenda este inca o dovada a mitologiei nastrusnice din folclorul romanesc, ce trece cu nonsalanta peste cronologie pentru a se focaliza asupra personajelor de prima marime din crestinism. Desigur, biserica nu a fost si nu poate fi, nici in ruptul capului, de acord cu astfel de "erezii." In randurile de mai jos, desprinse din cartea Elenei Niculita-Voronca, "Datinele si credintele poporului roman", Sfantul Nicolae este un personaj anterior sosirii pe pamant a lui Iisus Hristos, care, intr-o misiune incredintata de Dumnezeu, il forteaza pe diavol (Nifartache) sa marturiseasca in cel fel mortii pot trece de sub nelegiuita lui stapanirea in cea binevoitoare a Domnului.

Dumnezeu a facut contract cu Nifartache, ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu si cei morti ai lui Nifartache. Dar vazand Dumnezeu ca e rau, a trimes pe Sfantul Neculai sa intrebe cine poate lua contractul acela de la el. Il vede Nifartache si trimite pe un dracusor la dansul, sa-l intrebe ce vra. Cand a ajuns dracusorul aproape, Sfantul Neculai l-a facut praf. "Ei, da manios ii," zice Nifartache. "Ian du-te tu, dara sa nu te apropii de el," a zis altui drac. Acesta l-a intrebat pe departe si Sfantul Neculai i-a spus. Atunci Nifartache a raspuns: "Numai acel ce se va naste din duh sfant va putea sa-l ia." Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Domnul Hristos. Cand a fost Domnul Hritos de 30 de ani, a mers si l-a luat si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Atunci a luat si piatra lui Adam.


Alte articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Sfantul Nicolae – Traditii si obiceiuri din Europa

Mesaje de Sfantul Nicolae | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfantul Nicolae in superstitii si traditii romanesti
Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos Reviewed by Diana Popescu on decembrie 02, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. buna Diana ai o problemela mare privid materialul depre Dumnezeu si sf nicolaie postat de tine pe Blog al personal , Dumnezeu nu ai inchiat niciun contract cu satana , sa stii Dumnezeu nu-i plac acesta erzii , eu iti zic sa te pocaiesti ca pedeapsa vine sine : sfatul meu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat. Cum mai pot sa se pocaiasca oare generatiile de romani care au scos la iveala o astfel de poveste populara?

      Ștergere

Un produs Blogger.