Sfântul Nicolae în superstiții și tradiții românești


În folclorul românesc, Sfântul Nicolae este cel de-al doilea sfânt zămislit de Dumnezeu. El stă la stânga Domnului, iar în noaptea de ajunul Sfântului Vasile, este aşezat la aceeaşi masă cu Dumnezeu, cei doi putând fi văzuţi într-o mare lumină atunci când cerurile se deschid de 3 ori.

Într-o legendă populară, se spune că Dumnezeu făcuse înţelegere cu Scaraoţchi sau Nifărtache, ca oamenii vii să fie sub oblăduirea Domnului, iar cei morţi să fie lăsaţi în grijă diavolului. Dumnezeu a văzut că Scaraoţchi era rău, aşa că l-a trimis pe Sfântul Nicolae în iad pentru a-i cere înapoi diavolului contractul în care se consemnase înţelegerea.
Nifărtache i-a spus ănsă sfântului că numai cine se naşte din duh sfânt va putea să îi ia contractul. Aşa s-a făcut că Dumnezeu şi-a trimis puterea peste Pământ pentru a fi zămislit Iisus. Ajuns la vârsta de 30 de ani, Domnul Hristos a luat înapoi de la diavol contractul şi de atunci oamenii sunt judecaţi pentru păcatele lor, numai cei necuraţi fiind încredinţaţi dracilor.
Tradiţii de Sfântul Nicolae în Europa
Mesaje de Sfantul Nicolae | Felicitari, urari si SMS-uri

sfantul nicolae superstitii credinte traditii romanesti

Sfântul Nicolae îşi are lăcaşul în partea de sud a Orizontului, întrucât în ziua de 6 decembrie soarele răsare dinspre miazăzi. Odată cu această zi, Sfântul Nicolae începe să alunge soarele către miazănoapte, loc de unde se iveşte în fiecare dimineaţă, până în preajma lui Sfântul Toader.

Sfântul Nicolae este milos faţă de cei amărâţi, prigoniţi de sărăcie, faţă de văduve şi orfani, el aducând daruri de bani tuturor celor oropsiţi.

El dăruieşte noroc şi prilej de măritiş fetelor sărmane. În unele zone, se spune că sfântul azvârle pe fereastră câte trei pungi cu galbeni în odăile fetelor sărace nemăritate încă.

Adeseori, Sfântul Nicolae este asociat cu apele şi navigatorii. Astfel, se spune că el a oprit în cele din urmă apele potopului, salvând de la naufragiu arca lui Noe.
Din acest motiv, este recomandat că atunci când traversezi o apă mare, să te duci la marginea ambarcaţiunii şi să te rogi Sfântului Nicolae pentru protecţie, deoarece el este mai puternic peste întinderile de ape față de cele de pe pământ.

Într-o veche legendă, se zice că Sfântul Nicolae era marinar şi că, într-o zi, în care se îndeletnicea cu pescuitul, a venit o mare vijelie care a dus la fund vasul cu tot cu echipaj, singurul rămas în viaţă fiind Sfântul Nicoale. El s-a rugat fierbinte de Dumnezeu, iar Domnul s-a milostivit şi i-a înviat tovarăşii de pe vas.


Alte credinţe româneşti îl alătură pe Sfântul Nicolae unor îndeletniciri sau isprăvi mai puţin onorabile. Astfel, se spune că la începuturi, el a era un mare beţivan, fiind înzestrat totuşi cu mari puteri. Sfântul Neculai era nu numai ocrotitorul celor care porneau la război, dar şi al hoţilor şi tălharilor, care se rugau la el pentru a reuşi în furăciunile şi jafurile lor.

În ziua de Sân-Nicoară sau Sânmicoara, dracii pătrund în mori şi îi aruncă pe morari în ape sau dau prilej la stricăciuni în moară. Pentru a ţine departe diavolii, se făceau slujbe şi praznice de sfinţire ale morilor.

Pe dată de 6 decembrie, se aşeza în apă rămurele de meri, peri şi alţi pomi, astfel încât. să înflorească până la Anul Nou. În acest fel, se prevestea dacă fructele se vor face sau nu în următorul an. Sfântul Neculai aduce oblojire la bolile şi loviturile oamenilor, dar veghează şi asupra sănătăţii vitelor.

Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Nicolae, se fac slujbe de pomenire pentru oamenii ce şi-au aflat năpraznic moartea, pentru cei mâncaţi de lupi, înecaţi sau pierduţi fără urmă în lumea cea mare.

Potrivit multor superstiţii populare, iarna îşi intră în drepturi începând cu ziua Sfântului Nicolae. Acesta o aduce pe pământ aşezat pe un cal alb. În alte credinţe, dacă sfântul îşi face apariţia pe un cal alb, iarna va fi scurtă; dacă vine pe un cal negru, iarna va fi de lungă durata.
Ninsoarea porneşte din ceruri atunci când Sfântul Nicolae îşi scutură barba albă!

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor din Anglia (I)

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie
Sfântul Nicolae în superstiții și tradiții românești Sfântul Nicolae în superstiții și tradiții românești Reviewed by Diana Popescu on decembrie 05, 2014 Rating: 5

8 comentarii:

  1. Nu stiu de unde ai preluat aceste date "din folclor", eu nu am auzit de unele dintre ele, care par chiar aberatii. Sunt convins ca nu sunt create de tine, dar totusi, sunt prea de domeniul fantasticului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate aceste superstitii si traditii sunt lucruri reale, consemnate de mari si consacrati flocloristi din Romania.Cultura moderna sau maleslista din ultimii ani le-au umbrit, dar asa a gandit vreme de veacuri poporul roman !

    RăspundețiȘtergere
  3. nu pot sa comentez ca nu cunosc multe despre asa ceva dar ceva a fost si o sa mai fie

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante aceste superstitii, chiar nu cunosteam atat de multe, dar oare care o fi adevarul pur? Noi oamenii habar nu avem, sunt doar teorii si teorii! Insa, stiu un lucru Sfantul Nicolae a fost preferatul meu in copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu o stiam pe aceea cu Nicolae orfan ramasese mostenitor pe averea parintilor si s-a hotarat s-o imparta la nevoiasi.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu mai asociati vietile sfintilor cu superstitiile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonimule, lucrul acesta il face de secole poporul roman!

      Ștergere
  7. Subscriu la ceea ce a spus Mircea. Aceleasi lucruri le stiam si eu despre Sf. Nicolae...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.