vineri, 5 decembrie 2014

Sfantul Nicolae in superstitii si traditii romanesti

In folclorul romanesc, Sfantul Nicolae este cel de-al doilea sfant zamislit de Dumnezeu. El sta la stanga Domnului, iar in noaptea de ajunul Sfantului Vasile, este asezat la aceeasi masa cu Dumnezeu, cei doi putand fi vazuti intr-o mare lumina atunci cand cerurile se deschid de 3 ori.

Traditii Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae 
Intr-o legenda populara,  se spune ca Dumnezeu facuse intelegere cu Scaraotchi (Nifartache) ca oamenii vii sa fie sub obladuirea Domnului, iar cei morti sa fie lasati in grija diavolului. Dumnezeu a vazut ca Scaraotchi era rau, asa ca l-a trimis pe Sfantul Nicolae in iad pentru a-i cere inapoi diavolului contractul in care se consemnase intelegerea. Nifartache i-a spus sfantului ca numai cine se naste din duh sfant va putea sa ii ia contractul. Asa s-a facut ca Dumnezeu si-a trimis puterea peste pamant pentru a fi zamislit Iisus. Ajuns la varsta de 30 de ani, Domnul Hristos a luat inapoi de la diavol contractul si de atunci oamenii sunt judecati pentru pacatele lor, numai cei necurati fiind incredintati dracilor.

Sfantul Nicolae isi are locasul in partea de sud a orizontului, intrucat in ziua de 6 decembrie soarele rasare dinspre miazazi. Odata cu aceasta zi, Sfantul Nicolae incepe sa alunge soarele catre miazanoapte, loc de unde se iveste in fiecare dimineata pana in preajma lui Sfantul Toader.

Sfantul Nicolae este milos fata de cei amarati, prigoniti de saracie, fata de vaduve si orfani, el aducand daruri de bani tuturor celor oropsiti. El daruieste noroc si prilej de maritis fetelor sarmane. In unele zone, se spune ca sfantul azvarle pe fereastra cate trei pungi cu galbeni in odaile fetelor sarace nemaritate inca.

Adeseori, Sfantul Nicolae este asociat cu apele si navigatorii. Astfel, se spune ca el a oprit in cele din urma apele potopului, salvand de la naufragiu arca lui Noe. Din acest motiv, este recomandat ca atunci cand traversezi o apa mare, sa te duci la marginea ambarcatiunii si sa te rogi Sfantului Nicolae pentru protectie, deoarece el este mai puternic peste intinderile de ape de pe pamant. Intr-o veche legenda, se zice ca Sfantul Nicolae era marinar si ca, intr-o zi in care se indeletnicea cu pescuitul, a venit o mare vijelie care a dus la fund vasul cu tot cu echipaj, singurul ramas in viata fiind Sfantul Nicoale. El s-a rugat fierbinte de Dumnezeu, iar Domnul s-a milostivit si i-a inviat tovarasii de pe vas.

Alte credinte romanesti il alatura pe Sfantul Nicolae unor indeletniciri sau ispravi mai putin onorabile. Astfel, se spune ca la inceputuri, el a era un mare betivan, fiind inzestrat totusi cu mari puteri. Sfantul Neculai era nu numai ocrotitorul celor care porneau la razboi, dar si al hotilor si talharilor, care se rugau la el pentru a reusi in furaciunile si jafurile lor.

In ziua de San-Nicoara sau Sanmicoara, dracii patrund in mori si ii arunca pe morari in ape, sau dau prilej la stricaciuni in moara. Pentru a tine departe diavolii, se faceau slujbe si praznice de sfintire ale morilor.

Pe data de 6 decembrie, se aseza in apa ramurele de meri, peri, si alti pomi, astfel incat sa infloreasca pana la Anul Nou. In acest fel, se prevesteste daca fructele se vor face sau nu in urmatorul an. Sfantul Neculai aduce oblojire la bolile si loviturile oamenilor, dar vegheaza si asupra sanatatii vitelor.

Cu ocazia sarbatoririi Sfantului Nicolae, se fac slujbe de pomenire pentru oamenii ce si-au aflat napraznic moartea, pentru cei mancati de lupi, inecati sau pierduti fara urma in lumea cea mare.

Potrivit multor superstitii populare, iarna isi intra in drepturi incepand cu ziua Sfantului Nicolae, care o aduce pe pamant asezat pe un cal alb. In alte credinte, daca sfantul isi face aparitia pe un cal alb, iarna va fi scurta; daca vine pe un cal negru, iarna va fi de lunga durata. Ninsoarea porneste din ceruri atunci cand Sfantul Nicolae isi scutura barba alba!Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Sfantul Nicolae – Traditii si obiceiuri din Europa

Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor din Anglia (I)

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie

9 comentarii:

 1. Nu stiu de unde ai preluat aceste date "din folclor", eu nu am auzit de unele dintre ele, care par chiar aberatii. Sunt convins ca nu sunt create de tine, dar totusi, sunt prea de domeniul fantasticului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Toate aceste superstitii si traditii sunt lucruri reale, consemnate de mari si consacrati flocloristi din Romania.Cultura moderna sau maleslista din ultimii ani le-au umbrit, dar asa a gandit vreme de veacuri poporul roman !

  RăspundețiȘtergere
 3. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
  http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

  RăspundețiȘtergere
 4. nu pot sa comentez ca nu cunosc multe despre asa ceva dar ceva a fost si o sa mai fie

  RăspundețiȘtergere
 5. Interesante aceste superstitii, chiar nu cunosteam atat de multe, dar oare care o fi adevarul pur? Noi oamenii habar nu avem, sunt doar teorii si teorii! Insa, stiu un lucru Sfantul Nicolae a fost preferatul meu in copilarie.

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu o stiam pe aceea cu Nicolae orfan ramasese mostenitor pe averea parintilor si s-a hotarat s-o imparta la nevoiasi.

  RăspundețiȘtergere
 7. nu mai asociati vietile sfintilor cu superstitiile!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga anonimule, lucrul acesta il face de secole poporul roman!

   Ștergere
 8. Subscriu la ceea ce a spus Mircea. Aceleasi lucruri le stiam si eu despre Sf. Nicolae...

  RăspundețiȘtergere