sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

In multe regiuni din Europa , noaptea de 29 spre 30 noiembrie , precedand sarbatoarea zilei Sfantului Andrei , era considerata favorabila pentru vraji , farmece si incantatii de ghicire a ursitului unei fete sau de "legare" a unui viitor barbat pentru o tanara femeie.

In Polonia , exista obiceiul de a se turna in apa ceara topita a unei lumanari , strecurata prin gaura de cheie a unei usi , iar in Germania , de a se scurge plumb topit in apa rece .Forma luata de ceara sau de plumb in contact cu apa sugera meseria viitorului barbat al unei fete.

In unele regiuni din Austria , tinerele femei se dezbracau in pielea goala , beau vin si rosteau o incantatie , numita Andreasgebet (rugaciunea Sfantului Andrei) , in timp ce loveau o saltea de paie.Prin aceasta practica magica se credea ca poate fi atras un viitor sot.
Un alt obicei consta in aruncarea peste umar a unui sabot sau pantof.Daca incaltamintea cadea cu varful indreptat catre usa , insemna ca fata urma sa se marite in anul urmator.

In unele zone din Cehia si Slovacia , tinerele femei scriau pe un biletel numele unor posibili soti si amestecau bucatelele de hartie impaturite intr-un aluat , numit Halusky.Dupa coacere , prima prajitura care ramanea la suprafata unei ape dezvaluia numele viitorului sot.

In Polonia , exista traditia de se aseza biletele , pe care erau scrise numele unor potentiali soti , sub perna , inainte de culcare.Dimineata , la trezire , primul biletel luat de sub perna de catre o fata indica numele viitorului sot.
Intr-un alt obicei polonez de ghicire a viitorului , fetele stateau aplecate peste un vas cu apa in care plutea o coaja de nuca continand o micuta lumanare aprinsa.Fiecare dintre tinerele femei aseza cate o bucatica de hartie cu numele barbatului favorit ca sot pe marginea interioara a vasului.Bucata de hartie spre care se indrepta coaja de nuca si care era aprinsa de lumanare prezicea petitorul la care trebuia sa se astepte respectiva fata.
De asemeni, in timpul zilei , o tanara femeie numara stalpii unui gard pana ajungea la cel de-al patrusprezecelea. Acest ultim stalp indica prin forma lui daca viitorul sot al fetei urma sa fie gras , slab , inalt , scund , tanar sau batran.
Intr-un alt joc magic polonez , o esarfa , o panglica si un rozariu erau amplasate sub cate o farfurie.O fata , legata la ochi, era rotita de trei ori in jurul ei , in timp de suratele ei rearanjau farfuriile de pe masa.Apoi, tanara femeie alegea una din farfurii.Daca nimerea esarfa insemna ca se va marita in curand , daca nimerea peste panglica avea sa fie singura inca un an de zile , iar daca alegea rozariul insemna ca va ramane fata batrana sau se va calugari.

In Scotia , femeile tinere trebuiau sa se roage in noaptea de 29 noiembrie , urmand ca a doua zi sa desluseasca un semn despre un viitor sot.Pentru a face aceasta , ele aruncau un pantof in usa casei lor parintesti.Daca varful pantofului era indreptat catre casa , ele erau menite a ramane necasatorite inca un an.Daca , dimpotriva , varful pantofului nu era orientat catre casa , insemna ca urmau sa se marite in curand.
Un alt vechi obicei scotian era cel ca o tanara femeie sa decojeasca un mar dintr-o singura , continua miscare cutitului.Coaja de mar urma apoi sa fie descifrata ca o initiala a numelui viitorului sot.

In folclorul german , fetele nemaritate erau sfatuite sa ceara ajutorul Sfantului Andrei.Astfel, se spunea ca daca in noaptea de 29 noiembrie se culcau dezbracate , urmau sa isi vada in vis sotul ursit..

In Romania , fetele de maritat pregateau pe 29 noiembrie o "turtuca de Andrei" , o turta din faina de grau foarte sarata , care era mancata de tinerele femei inainte de culcare.Barbatul care le astampara setea in vis urma sa le ia in casatorie in urmatorul an.
In cadrul unui alt obicei, fetele nemaritate semanau cate un catel de usturoi intr-o bucata de aluat.Modul in care incoltea si se dezvolta ulterior usturoiul semanat era un prilej de a face interpretari despre fizicul sau caracterul ursitului sot.
O alta traditie in consta in turnarea de catre fete , intr-o strachina , a 9 cescute cu apa.Apa din strachina , asezata peste noapte sub icoana , era masurata in acelasi fel a doua zi dimineata , in ziua de Sfant Andrei.Daca cea de-a noua si ultima cescuta nu se umplea cu apa , insemna ca fata mai avea de asteptat inca un an inainte de a se marita.
41 de boabe de grau asezate sub perna inainte de culcare ii permiteau unei fete sa isi cunoasca ursita pentru viitorul an.Daca in timpul somnului tanara femeie visa ca cineva venea sa fure boabele de grau putea fi sigura se va cununa in noul an .
O lumanare pastrata de la Inviere putea prilejui un alt act de divinatie.In noaptea de 29 noiembrie , o fata de maritat putea merge la o fantana , deasupra careia aprindea lumanarea si spunea o rugaciune , cerandu-i Sfantului Andrei sa o lase sa isi vada chipul ursitului.Dupa terminarea rugaciunii, apele fantanei se puteau tulbura , iar tanara femeie avea sansa de a deslusi fata viitorului sot.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Dictionar de vrajitorie | magie (Wicca) de la A la Z

Farmece de iubire din magia Wicca

Farmece de dragoste.Incantatii si retete

4 comentarii:

 1. WORLD WIDE FANCY DRESS ONLINE inseamna o lume plina de costume de carnaval si petrecere. Aici gasiti: costume pentru femei, barbati si copii, modele inpirate din povesti si filme.
  Ne gasiti in Comuna Floresti, judetul Cluj, pe strada Avram Iancu nr. 209 .
  Telefon: 0264267354
  Email: shop@wwfdo.com
  Web: www.wwfdo.com

  RăspundeţiȘtergere
 2. nu cred ca este bine sa se vorbeasca de incantatii si vrajitori ca uneori se adeveresc

  RăspundeţiȘtergere
 3. nushtiu ce sa cred despre asa ceva,..eu tin sf.andrei pe vechi si sunt foarte curioasa.am sa incerc...dar sunt(nushtiu dece) sigura ca nu voi tine minte ce visez.

  RăspundeţiȘtergere