Ghidul bunelor maniere ale turistului in New York

Mi-ar place sa vizitez New York-ul intr-o buna zi, dar imi dau seama ca ar trebui sa ma pregatesc temeinic mai intai pentru o astfel de aventura. Ar fi necesar, asadar, sa consult un ghid al bunelor maniere din New York, avand in vedere ca oamenii din aceasta metropola suporta cu greu intruziunea ignorantilor turisti in vietile lor cotidiene. Pana una alta, am descoperit o astfel de carte din anul 1920, intitulata "Valentine's City of New York: A Guide Book" ("New York, orasul lui Valentine: Un ghid intr-o carte"). Va citez numai cateva pasaje din acest instructiv si, marturisesc, foarte, foarte ciudat volum, in care se sugereaza in ce fel vede un englez sadea (autorul ghidului, pe nume Collins Brown) un mare oras american.

Nu intreba vreun pieton unde se afla o vreo anumita strada din oras. El, de obicei, nu se opreste sa-ti raspunda, iar daca este indeajuns de politicos pentru a o face, nu va sti incotro sa te indrume. Nici un newyorkez nu stie nimic despre New York. Consulta mai degraba acest ghid.

Nu traversa vreo strada prin mijlocul ei. In Paris, te aresteaza pentru asa ceva, dar in New York trec pur si simplu cu masina peste tine. Foloseste pentru traversari numai colturile strazilor. Politia sta de veghe la principalele treceri ale pietonilor, asa ca nu vei avea de ce sa-ti faci griji.

Nu cumpara zgarie-nori precum cladirea Woolworth, podul Brooklyn, turnul Metropolitan, primaria orasului sau vreo alta constructie importanta doar pentru ca un strain se ofera sa ti-o vanda pentru cateva sute de dolari. Poti cumpara, in schimb, timbre cu aceste cladiri.

Nu te holba la femeile care fumeaza in restaurante. Ele sunt pasnice si respectabile, neagresive si binevoitoare. Ele sunt de asemeni "istete."

Nu bloca vreun trotuar. Newyorkezii se aduna gramada pentru a vedea o fatuca prezentand un nou aparat de ras in vitrina unui magazin sau  cum se poate merge in siguranta pe marginea acoperisului unei inalte cladiri. Ignora astfel de adunari; demonstreaza-le acestor fosti provinciali ca vii dintr-un oras adevarat.      


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Statuia libertatii, un simbol masonic deghizat?        

Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Americanii si Biblia | Incultura religioasa si pericolele ei    
Ghidul bunelor maniere ale turistului in New York Ghidul bunelor maniere ale turistului in New York Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 28, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.