Prima imagine a retelei cosmice care uneste universul

Astronomii au descoperit un indepartat quasar ce ilumineaza o imensa nebuloasa de gaz difuz, relevand pentru prima data o parte a retelei de "filamente" presupusa a conecta galaxiile intr-o retea cosmica. Cercetatorii de la Universitatea din California, Santa Cruz, au dat publicitatii rezultatele studiului lor pe 19 ianuarie in publicatia "Nature."

Folosind un telescop de 10 metri tip Keck I de la Observatorul astronomic din Hawai, oamenii de stiinta au detectat o foarte mare, luminoasa nebuloasa de gaz extindandu-se aproximativ 3 milioane de ani lumina in spatiul intergalactic.

"Este un obiect (cosmic) exceptional: este urias, cel putin de doua ori mai mare decat orice nebuloasa detectata mai inainte, si se intinde dincolo de mediul galactic al quasarului," a declarat conducatorul studiului, Sebastiano Cantalupo,  postdoctorand la Universitatea din California, Santa Cruz.

Modelul cosmic standard al formatiei structurale din univers lasa sa se intrevada ca galaxiile sunt integrate intr-o retea cosmica de materie, a carei cea mai mare parte (circa 84%) este materie neagra invizibila. Aceasta retea poate fi vazuta in rezultatele simularilor pe calculator a evolutiei structurii universului, care arata distributia materiei megre pe o larga scara, inclusiv materia halourile de materie neagra in care se formeaza galaxiile si reteaua cosmica de "filamente" ce le interconecteaza. Gravitatea determina ca materia obisnuita sa urmeze distributia materiei negre, astfel incat este de asteptat ca filamentele de gaz difuz, ionizat sa traseze un model similar celui constat a exista in simularea materiei negre.

Oricum, pana in prezent, aceste filamente nu au fost vazute vreodata. Gazul intergalactic a fost detectat prin absorbitia luminii pe care o exercita acesta asupra surselor din fundal, dar aceste rezultate nu au relevat in ce fel este distribuit gazul. In acest studiu, cercetatorii au detectat stralucirea fluorescenta a hidrogenului provocata de iluminarea sa produsa de intensa radiatie a quasarului.

"Acest quasar ilumineaza gazul difuz cu mult dincolo de ce am vazut pana acum, oferindu-ne prima imagine a gazului extins intre galaxii. Aceasta imagine da posibilitatea unei terifiante intelegeri a structurii generale a universului nostru," a spus coatorul studiului, J. Xavier Prochaska, profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea din California, Santa Cruz.

Sursa: http://news.ucsc.edu


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Planeta locuita de extraterestri inainte de o apocalipsa cosmica

Calendar astronomic 2014 | Evenimente astronomice 2014
Prima imagine a retelei cosmice care uneste universul Prima imagine a retelei cosmice  care uneste universul Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 20, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.