Previziunile despre viitor ale geniului teoriei corzilor

Intr-un recent interviu de pe Reddit, Michio Kaku, cofondatorul teoriei corzilor, isi explica stralucita dar inca controversata viziune asupra a tot ce exista in univers printr-o plastica analogie:
"In teoria corzilor, toate particulele sunt vibratii pe o subtire banda de cauciuc; fizica este armonia acestor corzi; chimia este melodia pe care o cantam pe aceste corzi vibrante; universul este o simfonie a acestor corzi, iar "mintea lui Dumnezeu" reprezinta muzica cosmica rezonand in hiperspatiul cu 11 dimensiuni." ("Mintea lui Dumnezeu" este ceea ce Stephen Hawking spunea ca vom putea intelege dupa ce vom duce la bun sfarsit teoria oricarui lucru din univers.)

Nu trebuie trecut cu vederea ca acest interviu face parte dintr-o campanie de promovare a noii sale carti, "Viitorul mintii." Oricum, Michio Kaku ne impartaseste cate ceva despre viitorul nostru apropiat:

"Calatoria in timp si teleportarea vor trebui sa mai astepte. Ne mai poate lua cateva secole pentru a ajunge sa punem la punct aceste tehnologii. Dar, in urmatoarele decenii, vom intelege materia neagra, poate ca vom testa teoria corzilor, vom descoperi planete ce gazduiesc viata, si poate vom avea Brain 2.0 / Creier 2.0, un lucru ce va permite constiintei noastre sa fie transferate pe un disc, supravietuindu-ne chiar si dupa ce vom muri."

"Cred ca in anii ce urmeaza vom avea la dispozitie un "pacemaker" al creierului, capabil sa stimuleze memoria oamenilor bolnavi de Alzheimer. Ei vor putea sa isi incarce / upload-eze amintirile despre cine sunt si cum au trait. Mai mult decat atat, vom fi capabili sa folosim electronica pentru a ne implementa vacantele pe care nu le-am avut nicicand (Nota mea: nu va suna familiar / SF acest lucru?). Si, insusi internetul va fi o retea cerebrala de emotii si amintiri."

Secolul XX a fost secolul fizicii, cu calculatoare, lasere, televizoare, radio, GPS, internet, etc. Fizica, la randul ei, a facut posibil cufundarea in biologie. Cred, asadar, ca secolul XXI va fi secolul fizicii si biologiei, in special al biologiei ce poate fi explorata prin fizica. Drept urmare, viitorul apartine nanotehnologiei, biotehnologiei, si fizicii cuantice."

Despre filmul "Her"/"Ea" (pe care eu, Diana, l-am vazut si vi-l recomand cu caldura!):

"Nu am vazut filmul, dar cred ca il voi viziona in curand. Astazi, iti este inca usor sa stii daca vorbesti sau nu cu un calculator. Computerele nu au simtul constiintei proprii, si nu pot controla simtul comun foarte bine. Dar aceasta este o chestiune tehnica, asa ca ma gandesc ca, in urmatoarele decenii, vom avea ceva in genul lui "Her.""

Despre colonizarea altor planete:

"Sunt de acord, ca si Carl Sagan, ca, in cele din urma, trebuie sa devenim o specie ce locuieste pe doua planete. Viata este prea pretioasa pentru a ramane pe o singura planeta. Dar, cred, de asemeni, ca ar trebui sa exploram noi cai de a cobori costul calatoriilor spatiale. In loc de costisitoare rachete cu mai multe trepte de lansare, poate ca ar trebui sa ne gandim la rachete propulsate cu laser/ microunde, sau elevatoare spatiale. Pana atunci, costul explorarii spatiale ne va limita capacitatea de a investiga universul."

"Sunt de parere ca realizarea unei colonii in spatiu necesita mai mult timp decat cred scriitorii de science fiction. Ne costa 10.000 de dolari pentru a pune un pound (0,453 kilograme) de orice pe o orbita apropiata pamantului. Asta inseamna greutatea ta in aur. Costa cam 100.000 de dolari pe pound sa te transportam pe luna. Si ar costa circa 1.000.000 de dolari sa te ducem pe Marte."

Despre nasterea universului:

"In gandirea moderna, se spune ca acea vreme nu a inceput cu "big bang"-ul, si ca a existat un "multiunivers" chiar si inainte de big bang. In teoria expansiunii, la fel ca si in cea a corzilor, existau universuri inainte de big bang, iar aceste "big bang"-uri se intampla tot timpul. Universurile se formeaza atunci cand bulele intra in coliziune sau fisiuneaza in bule mai mici."

Despre politica:

"O problema cu politica este ca reprezinta un joc cu suma zero, adica politicienii se cearta despre cum sa taie placinta mai mica si mai mica, prin reducerea fiecarei portii de placinta. Cred ca acest lucru este distructiv. In loc de asta, ar trebui sa cream o placinta mai mare, de exemplu alocand mai multi bani stiintei, care este sursa tuturor prosperitatilor. Stiinta nu este un joc cu suma zero."

Despre invatare:

"Unii ne sfatuiesc: Mentine-ti vie flacara curiozitatii si uimirii, chiar si atunci cand studiezi pentru niste examene plictisitoare. Aceasta este fantana din care noi, oamenii de stiinta, ne extragem evolutia si energia. De asemeni, invatati matematica. Matematica este limbajul naturii, asa ca trebuie sa invatam acest limbaj."

"Atunci cand eram copil, avem doua mari modele. Primul era Einstein, a carui cautare vana a unei teorii a totului ma fascina. Dar,  ma uitam, pe de alta parte, la serialele Flash Gordon de la televizor. Eram captivat de tot ceea ce vedeam acolo, de exemplu nave stelare, extraterestri, arme cu laser,etc. Am ajuns sa constat ca cele doua mari iubiri din copilarie insemnau de fapt acelasi lucru."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Previziunile 2014 ale lui Isaac Asimov

Cele mai bune 25 carti science fiction potrivit internetului

Previziunile lui Philip K. Dick despre prezent si viitor
Previziunile despre viitor ale geniului teoriei corzilor Previziunile despre viitor ale geniului teoriei corzilor Reviewed by Diana Popescu on martie 10, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.