Traditii de ziua mortilor | Dia de los Muertos

Ziua mortilor (Dia de los Muertos) este un eveniment asemanator celui romanesc al Pastelui Blajinilor, ce are loc anual pe 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie, cu prilejul sarbatorilor catolice ale Ajunului Zilei Tuturor Sfintilor, Zilei Tuturor Sfintilor si Zilei Tuturor Sufletelor . Desi este identificata mai ales cu Mexicul, aceasta celebrare se desfasoara in toata America latina, precum si in comunitatile din SUA provenite din aceasta zona geografica.

Potrivit traditiei, de ziua mortilor, familiile si prietenii se aduna pentru a-si comemora oamenii apropiati plecati de pe aceasta lume. Cu acest prilej, sunt cladite altare private numite "ofrendas," asezate la mormintele celor morti, la care sunt aduse cranii facute din zahar, flori de galbenele, mancarurile si bauturile preferate ale celor decedati, precum si lucruri ce au apartinut acestora.

Istoricii sunt de parere ca "Dia de los Muertos" isi are originea in stravechea sarbatoare azteca dedicata zeitei Mictecacihuatl, in ritualuri precolumbiene de celebrare a stramosilor datand de circa 2.500 - 3.000 de ani. In perioada prehispanica, craniile reprezentau de obicei trofee si erau expuse cu ocazia riturilor religioase ca simboluri ale mortii si renasterii.

Sarbatoarea devenita in zilele noastre "ziua mortilor" se desfasura in cea de-a noua luna a calendarului aztec, la inceputul lunii august, si era respectata de-a lungul intregii luni. Festivitatile o onorau pe o zeita cunoscuta drept "Doamna Mortii", corespunzand modernei Catrina.

In cele mai multe zone din Mexic, ziua de 1 noiembrie este rezervata comemorarii copiilor si bebelusilor decedati, ziua de 2 noiembrie fiind mai curand dedicata adultilor morti. Din aceasta cauza, data de 1 noiembrie poarta numele de "Día de los Inocentes" (Ziua Inocentilor) sau "Día de los Angelitos" (Ziua micilor ingeri), iar cea de 2 noiembrie este desemnata "Día de los Muertos" (Ziua mortilor) ori "Día de los Difuntos" (Ziua defunctilor).

Cu prilejul zilei mortilor, oameni merg la cimitir pentru a fi alaturi de sufletele celor plecati de pe pamant, sau pentru ca acestea sa le auda rugaciunile si gandurile bune. Uneori, intrunirile din jurul mormintelor capata o nuanta umoristica, pe masura ce rudele si amicii povestesc lucruri hazlii din viata celor decedati.

La mormintele copiilor morti sunt aduse jucarii, in vreme ce la cele ale adultilor sunt daruite frecvent sticle de tequila, mescal, si bauturi ca "pulque" si "atole." Totodata, familiile dau de pomana la mormantul persoanei dragi niste lucrusoare sau dulciuri preferate de aceasta. Ofrandele ("ofrendas") sunt puse, de asemeni, si in case, constand de multe ori din mancaruri precum bostani zaharisiti, painea mortii ("pan de muerto"), cranii din zahar si bautura "atole." Unii oameni cred ca sufletele celor morti se hranesc cu "esenta spirituala" a mancarurilor ce le sunt dedicate. Din aceasta cauza, dupa terminarea festivitatilor, ei se infrupta fara griji din mancaruri, fiind convinsi ca acestea si-au pierdut caloriile ori valoarea nutritiva. In afara locuintelor sunt lasate saltele si paturi, astfel incat decedatii sa se odihneasca dupa lunga calatorie ce i-a purtat din nou acasa. In unele parti ale Mexicului, oamenii raman toata noaptea langa mormintele celor dragi, iar in alte locuri au loc un fel de picnicuri langa morminte, asemanatoare celor vazute in cimitirele romanesti cu prilejul Pastelui Blajinilor.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Cum poti sa prevezi moartea unei persoane apropiate? 

Cum a aparut moartea in lume | Mituri despre originea mortii 

Pastele Blajinilor / Mortilor - Traditii, obiceiuri si superstitii 
Traditii de ziua mortilor | Dia de los Muertos Traditii de ziua mortilor | Dia de los Muertos Reviewed by Diana Popescu on aprilie 26, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. cea mai colorata sarbatoare din lume. sper sa ajung si eu vreodata - http://www.triptil.ro/dia-de-los-muertos-mexico/

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.