Ce este selfie? | De ce isi fac oamenii selfie?

Siteurile de socializare de pe internet si telefoanele mobile cu web au dat nastere, de curand, unui straniu fenomen, numit selfie. Daca nu esti familiarizat cu acest termen, iata o scurta definitie: selfie este o fotografie tip autoportret, o poza pe care ti-o faci singur, folosind un telefon mobil sau o camera digitala, impartasita apoi pe siteuri de socializare precum Facebook, Instagram, Tumblr sau Snapchat.

De ce isi fac oamenii selfie?
Ce este selfie? | De ce isi fac oamenii selfie?
De obicei, astfel de poze sunt realizate intr-o oglinda ori tinand mobilul sau camera foto catre tine, cu bratele intinse inainte. Desi la prima vedere, selfie nu presupune o mare si complicata filosofie, exista cauze si efecte profunde ale acestei mode ce nu inceteaza sa se amplifice.

Cine isi face selfie?

Cu toate ca nici o categorie de varsta nu a fost ocolita de acest trend, el este popular mai cu seama printre tineri, in special din cauza faptului ca adolescentii si persoanele intre 18 si 34 de ani utilizeaza telefoanele mobile si internetul intr-o mai mare masura decat oamenii ceva mai varstanici. Intrucat socializarea online este cel mai motivant imbold in crearea de selfie, cei mai activi distribuitori de astfel de fotografii personale sunt copiii ceva mai marisori, mereu interesati sa ramana conectati pe calea netului cu prietenii, prietenele si colegii lor.

De ce isi fac oamenii selfie?

Fenomenul selfie a devenit atat de raspandit ca urmare a usurintei cu care sunt create si imprastiate aceste autoportrete instant, si din cauza ca cei care se fotografiaza au libertate deplina in alegerea felului cum isi prezinta imaginea personala altora.

Psihologia ascunsa in spatele selfie sau motivele pentru care oamenii isi fac selfie difera de la caz la caz:

- Atragerea atentiei a cat mai multe persoane posibil. Oamenilor le place sa fie remarcati pe siteurile sociale, si toate like-urile si comentariile primite de fotografiile lor reprezinta o modalitate foarte directa si rapida de a se simti complimentati si a-si satisface orgoliul personal.

- Marirea respectului fata de sine insusi. Tinerii conduc in topul celor care isi fac selfie nu numai pentru ca isi petrec foarte mult timp online, ci si intrucat o mare parte dintre ei au probleme legate de respectul fata de ei insisi. Distribuirea imaginii lor exterioare in lumea virtuala ii ajuta sa isi cladeasca impresia ca sunt importanti si nu pot fi ignorati de catre cei din jurul lor.

- Exhibitia. Natura umana ne indeamna frecvent sa ne etalam, sa ne expunem ostentativ cele mai mari impliniri personale. Atunci cand ne simtim bine in pielea noastra (sau aratam bine) ne este nemaipomenit de usor sa punem mana pe telefonul mobil si sa ne dedicam unui/unor selfie.

- Atragerea atentiei unei anumite persoane. Tinerii conectati cu cineva pe care il/o plac in cadrul unei retele sociale de pe internet se pot simti motivati sa isi faca niste poze tip selfie cat mai atractive, mai ispititoare pentru a atrage atentia respectivei persoane asupra lor, mai ales daca sunt stapaniti de timiditate. Este vorba despre un nou stil de a flirta, ce nu putea apare in lipsa telefoanelor mobile.

- Plictiseala. Exista numerosi oameni care se plictisesc la munca, sunt sastisiti la scoala si nu mai pot de plictis acasa si, daca tot nu au nimic mai bun de facut, isi fac selfie...

- Distractia din retelele sociale. In siteurile de specialitate, socializarea cu orice pret devine tot mai captivanta in timp, potrivit principiului bulgarelui de zapada. In acest context, unii tineri isi afiseaza cat mai multe fotografii gen selfie lasandu-se antrenati de interactiunea cu altii. Ei nu mai au nevoie de nici un motiv aparte pentru a-si crea si transmite pozele, facand acest lucru pentru ca le este pe plac, ii distreaza si este "cool" sa-si imortalizeze pe net imagini frumoase ale vietii lor.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Detector de minciuni pentru Facebook si Twitter

Google , da-mi 6 numere norocoase ! | Rugaciune la zeul Google

Telefonul mobil iti da de gol personalitatea
Ce este selfie? | De ce isi fac oamenii selfie? Ce este selfie? | De ce isi fac oamenii selfie? Reviewed by Diana Popescu on iulie 31, 2014 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Este o metoda de a te baga in seama singur

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa ce ne expunem viata personala si intima chiar pe retelele de socializare,mai venim si cu SELFIE,alta porcarie,inventata ca sa ce????Nu i inteleg rostul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oamenii fac tot ce e la moda... daca e la moda "selfie" trebuie sa ne facem cu totii! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Una din miile tale păreri despre viață să înțeleg - #Ventilatie? Dacă unii sunt proști, nu înseamnă că sunt proști degeaba. Și în țara asta, prostu' are dreptate mai mereu.

    RăspundețiȘtergere
  5. E un mod distractivc de a-ti petrece timpul si iti creste si self-esteemul.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.