Ce spune vocea ta despre tine?

Atunci cand iti doresti sa afli daca cineva te vrea cu adevarat drept partener de cuplu sau tovaras de viata, nu trebuie decat sa-i asculti cu marea atentie vocea, dar nu atat ce iti spune, cat in ce fel iti vorbeste.

O echipa de cercetatori condusa de Juan David Leongómez, psiholog la Universitatea din Stirling, a descoperit ca anumite trasaturi "paralingvistice" ale vocii umane, in special schimbarile de inaltime sau modulatie pot da de gol atractia unui barbat care vorbeste fata de o femeie careia i se adreseaza.

Vocea barbatilor
Ce spune vocea ta despre tine?
Mai mult decat atat, aceste ajustari vocale inconstiente par sa functioneze, reusind adeseori sa o faca pe cea care asculta sa fie interesata de respectivul barbat.

Intr-un articol publicat recent in jurnalul "Evolution & Human Behavior' (Evolutia si comportamentul uman), Leongómez si colaboratorii sai scot la iveala faptul ca atunci cand barbatii (heterosexuali) incep sa flirteze cu o femeie frumoasa, glasul lor trece prin doua schimbari notabile. In primul randul, vocea lor devine mai adanca, mai profunda, indreptandu-se catre o octava mai joasa in comparatie cu alte interactiuni verbale. In al doilea rand, felul in care vorbesc barbatii tinde sa fie mai "muzical" sau mai variabil ca tonalitate atunci cand sunt alaturi de o femeie frumusica (ceva in genul felului cum ne adresam unui copil mic).

Leongómez si colegii sai interpreteaza acest interesant fenomen dintr-o perspectiva evolutionista. Asumarea unei tonalitati joase in timpul unei interactiuni (cu o femeie atractiva) poate indica indeajuns de mult masculinitatea fizica, in vreme ce variatia tonalitatii glasului are darul de a inlatura senzatia de agresivitate asociata cu tonul coborat al glasului. Asadar, barbatii pot sugera simultan prin astfel de modulatii verbale atat masculinitatea lor cat si lipsa lor de agresivitate.

Cu alte cuvinte, urmasii lui Adam par a-i comunica cam asa ceva unei fatuci pline de nuri: "Hei, frumoaso, asculta la mine. Observi cum imi suna glasul, nu-i asa? Asta e-un semn ca sunt viril, incarcat la maximum cu testosteron si, iti jur pe ce vrei tu ca ma voi purta bine cu tine... si cu viitorii nostri copii." Acest mesaj se pare ca da cu adevarat rezultate! Un grup de femei carora li s-a cerut sa asculte inregistrarile verbale ale unor "curtezani" au fost de parere cele mai atractive voci masculine au fost cele cu cea mai accentuata variatie a tonalitatii.



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Personalitatea barbatului ideal pentru tine

Trasaturile fetei si personalitatea barbatului la care visezi

Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta
Ce spune vocea ta despre tine? Ce spune vocea ta despre tine? Reviewed by Diana Popescu on iulie 13, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.