De ce fiica mea traieste degeaba?| Poveste adevarata

Continui aici ciclul povestilor adevarate, aducand la lumina o situatie deloc iesita din comun, dar care a fost cumva ocolita de tabloidele si televiziunile ce cauta scandalul cu orice pret si dincolo de orice bun simt. ..
De ce fiica mea traieste degeaba
De ce fiica mea traieste degeaba?
Este vorba despre copiii "maricei" ( de peste 18 ani), care nu au iesit cu nimic in evidenta  in timpul scolii primare si liceale, (poate si din pricina faptului ca parintii lor nu s-au preocupat indeajuns de ei sau nu au avut cum sa isi arunce banii in "vant" pentru niste meditatii),  esuand cumva si  ajungand sa faca liceul la fara frecventa, (fara a invata, desigur, nimic, si a "dona," in schimb, mai mari ori mai mici "atentii" profesorilor care nu se mai deranjeaza nici macar sa mai treaca pe la scoala. Inspectoratele scolare nu au de ce sa se deranjeze pentru a verifica subinteleasa ratare a unor astfel de elevi si profesori, nu-i asa?). Acest articol a fost provocat de un semnal de alarma provenit de la un parinte care se simte neputincios in fata sistemului invatamantului romanesc si a deciziei de a-si calauzi fiica in viata.

Desigur, astfel de copii nu mai au nici un fel de atuuri in confruntarea cu viata lor de maine si poimaine si, in pofida situatiei financiare modeste sau paguboase a parintilor lor, continua sa pretinda niste bani pentru o imbracaminte "fancy," pentru niste "evenimente" sociale inchipuite, in cadrul carora se amagesc ca mai au un rol in interactiunea cu niste oameni mai mult sau mai putin insignifianti. Atunci cand esti pus in fata unui esec evident, nu vrei, de obicei, sa ti-l recunosti, asa ca iti cauti un grup social de oameni asemeni tie, care acuza societatea ori circumstantele pentru vina lor evidenta. Un cerc de oameni mediocri ori ratati, pentru ca cei cu un adevarat potential spre reusita nu mai au ce cauta printre ei. In acest fel, odata cu timpul, astfel de "copii" se cufunda din lac in put, ajung de la rau la mai rau, putand accede, din pacate, dincolo de moralitatea si granitele bunului simt si ale autenticei morale ale societatii.

Poate ca ai de a face cu astfel de oameni mereu, in viata de zi cu zi, poate sunt eu subiectiva si ii acuz degeaba, poate ca nu mai stiu pe ce lume traiesc. Daca stii despre astfel de cazuri si ai vreo solutie, astept cu mare nerabdare sa imi spui ce poate fi de facut!


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

O iubesc, dar ma inseala | Ma inseala, dar o iubesc 

Barbatul care ascunde ca e insurat | Poveste adevarata 

Cum sa te scap de timiditate, Miruna?!?- Poveste adevarata
De ce fiica mea traieste degeaba?| Poveste adevarata De ce fiica mea traieste degeaba?| Poveste adevarata Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2014 Rating: 5

18 comentarii:

  1. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 19:46

    E foarte complicat. Cauzele sunt multiple și provenite din multe structuri ale societății.

    Sărăcia aproape generalizată și discrepanța mare între păturile sociale sunt principalul motiv care duc la: abandon școlar, incapacitatea înțelegerii actului educațional ca o investiție în viitor și accesul diferențiat la resursele învățării. Puțini pot asigura copiilor totalul necesarului pt. deprinderi competitive pe piața muncii, mai acerbă de la an la an.
    Apoi: sistemul în ansamblul său și subfinanțarea sunt al 2-lea motiv. Un sistem într-o 'dinamică' continuă spre o Lege a Învățământului care să reflecte necesarul național de educație este un sistem incapabil să evolueze.
    'Experții - tehnocrați' ai Min. Ed. provin din înv. univ. și post-univ. Ei nu (mai) au practiva ciclurilor inferioare, nu-s capabil să perceapă cât de departe este curriculumul educațional (programa școlară) de realitatea de la catedră. Inspectorii școlari sunt numiți politic și, ca reprezentanți si Ministerului în teren, vor cosmetiza realitatea pt. a nu dăuna capitalului politic.
    Apoi avem o opinie publică amputată de civism. Fiecare își formează progeniturile în spiritul 'fiecare pt. el'. O eroare crasă. Educația înseamnă consens între mediul profesoral, cadru legislativ și participarea părinților. Când toate au tarele lor, ce poate ieși bun?
    Adăugăm aici disoluția moralității într-o societate în care ciobanii ajung moșieri și analfabeții oficiali de rang înalt și vom înțelege de ce rezultatele sunt din ce în ce mai dezastruoase.

    Soluții? Greu. Trebuie o reformă masivă în fondul învățământului, nu-n formele sale particulare. Trebuie o reformă bazată pe continuitate și predictibilitate, nu pe supraveghere video și știrbirea autorității dascălilor în fața elevilor. Se cere mai apoi concursul societății civile în sensul conștientizării importanței educație. Educația este o pb. de siguranță națională ce trebuie dezbătută frecvent în CSAT! Trebuie mărită alocarea bugetară la 6,5 - 7% din PIB și 1,5 - 2% pt. cercetare. Fără bani nu poți fi competitiv!
    Revenim, iată, la centralul problemei: o economie bolnavă nu poate da o educație sănătoasă.

    Păcat. Alternativa este o suită de generații de imbecili inapți de integrare socio-profesională. Încotro?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de parare ca ar trebui alocat 7,1% si 2,05%. Ce parere ai?

      Ștergere
    2. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 20:30

      Niciuna acum. :)

      Ștergere
  2. Este enorma discrepanta dintre saraci si bogati,intre cei care si permit educatie adevarata pt.copii lor si cei care traiesc sau...subzista.Cunosc copii talentati ,cu potential,dar care din lipse materiale si lipsa promovarii lor...raman in anonimat,pentru ca tot banul,,dicteaza,,din pacate.Sunt copii extraordinari,fata de cei crescuti in puf,la scoli inalte,etc.dar partea materiala,ii obliga sa si impuna limite.Dreptatea umbla cu capul spart,asa ca teoria suna bine,dar practica ,,ne omoara,,.Intrebarea este ,incotro?E tot rau si greu asa ca se pare,ca habar n avem ,incotro!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 21:54

    Nici nu se vrea Diana. Am înțeles în clar particularitatea cazului, înțelege-mă și tu pe mine când spun că puținii bani pe care-i au îi aprind și-i trag în plămâni ori îi gâlgâie pe beregată sau îi bagă-n jetoane. Bun, e extrem ce spun eu și nu se referă la cei cu drag de carte dar neputincioși financiar și fără sprijin, dar câți mai sunt astfel?!
    Nu intenționez o polemică. Spun atât: mulți sunt pierduți înainte de a veni la școală. Sunt pierduți de căsnicii ratate, de exemple proaste, de facilul distracției intruzive în însăși personalitatea lor.
    Da, aș lua-o pe bibliotecara aia de ceafă ș-aș da-o cu mecla de pupitru! Asta rezolvă numai problema disfuncționalităților de personal, nu și pe cea a puturoșeniei, flegmatismului nebazat pe NIMIC sau a tupeului prostiei tradusă în cool-ime.

    Te ferești din principiu de nume prin prisma respectului vieții private a celei implicate sau din principiu bunului-simț?

    RăspundețiȘtergere
  4. Tara are nevoie si de ratati, au si ei un rost in tot ecosistemul asta numit societate.

    Iar apoi in afara de a le pune la dispozitie un sistem de invatamant moca cam ce ar mai trebui facut?
    Sunt 99% sigur ca si daca le-am da bursa 1000 de euro pe luna
    tot niste ratati ar iesi din ei.
    Bine, niste ratati cu fite :))))

    Parerea mea e ca trebuie lasati sa fie asa cum sunt.
    Ratatii au tot dreptul sa-si rateze viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 22:21

      Ratații ăștia vor trebui să contribuie la pensia ta ș-a mea. Acum suntem tineri și bagatelizăm bătrânețea, dar peste 20-30 de ani de acești ratați vom fi înconjurați în fiecare aspect al vieții. Cum sună perspectiva asta? Senzual, nu?
      Ce rezolvăm dacă-i ignorăm? Dispar? Nu. Se proliferează și, odată cu eu, modele abjecte comportamental de la care copiii noștri pot împrumuta exemple. Ce, vom putea sta mereu cu ei? Nu. Bolovanii de azi sunt educatorii și învățătorii de mâine. Ăștia ignorații și ignoranții.

      Ștergere
    2. Great, Mikael!

      Au astia, niste cuvinte atat de rasunatoare, englezoii- americani, pe care le asimilam si noi, bineinteles, in virtutea a nush ce!

      Cuvantul urat de mine este Loser!
      LOSER!
      Cum mai sa-i spui unui copil: "Ratatule!:"?!?????
      Ce fel de, ce forma de inima ai in piept, tu, ala care te dai parinte...... ?!?
      Pity!
      Alt cuvant care ma indeamna sa deschid a nu stiu cata oare o carte in limba romana!
      Una frumoasa! Sau tradusa frumos!
      Recomandari?!?

      Ștergere
    3. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 23:02

      Great Diana, cu oareșcare părere de rău (sau măcar mimica ei), nu pot să fiu de acord cu neutralitatea. Nu-s factor decident legislativ și nici ordonator de credite în edu.ro, dar n-am cum să tac. Când, pe un forum, mă întreabă un rănit al destinului din ăsta: "Dvs. sunteți Decan/Profesor? Că io știu limba română da' nu înțeleg nika din ce scriți" (citat din autor, diacriticele le-am pus) - cam despre ce vorbim noi aici...?!
      Mă abțin să continui că iar inflamez delicateți.

      Ștergere
    4. Din fericire pentru mine nu-mi planuiesc batranetea dupa cum imi canta statul.
      Asa ca mie-mi este egal daca ratatii astia vor plati ceva pentru pensie sau nu.
      Si mai e ceva, modelul actual de pensie e deja perisat, peste 20-30 de ani nici macar o gluma proasta nu va mai fi.

      In afara de ignoranta ce propoi? Sa platesc si mai multe taxe pentru ca ratatii sa fie ratati de lux?
      Ar mai fi posibilitatea de a se implica fiecare, tu te-ai implicat?

      Diana, daca ai noroc de un copil ratat, poti sa-l minti frumos :)))
      Dar acum nu stiu la ce-l ajuta.

      Ștergere
    5. Din fericire, nici eu nu depind de sist. de stat de pensii. Dar mulți o fac. Aceia care-s acum angajați cu 900 lei/lună, minimul pe economie de la 1 iulie. Ai idee câți sunt? Îți spun eu: peste un sfert! Și încă 18% au între 901 - 1250 lei/lună.
      Deci nu contează cum stai tu sau eu sau altul, uită-te la masa asta de angajați care vor depinde de contribuțiile de fondul național de pensii la bătrânețe.
      Dacă mă implic. Să zicem că o fac sau că nu. Care-i relevanța întrebării? Tu nu o poți face dacă n-o fac eu? Asta e marea bubă a românismelor ăstora: am strangulat civismul în uitatul peste gardul vecinului. No offence.

      Da, să plătești taxe. Nu mai multe, alea care sunt. Nu de alta da' evaziune și muncă la gri știu să fac și eu și poate știi și tu, dar în felul ăsta, unde mai ajungem hombre? Ne facem în inginerii financiare care știe să eludeze mai bine statul și apoi ne plângem de servicii derivate bugetar din ce în ce mai proaste. Păi cu ce naiba bani?! Fără o implicare corect balansată a mediului de afaceri în alcătuirea politicilor publice, vom rămâne mereu un stat de asistați social și de evazioniști. Cu mențiunea că prăpastia între unii și alții e înfiorător de mare.

      Ștergere
  5. Reper, de ce sa-mi pese mie de jumatatea ratata a populatiei?
    E alegerea lor ca nu le-a placut cartea.
    E alegerea lor ca nu le-a placut munca cu capu.
    E alegerea lor ca duc ce viata duc.

    De ce trebuie sa fiu eu raspunzator pentru soarta altui om, daca el insusi e indiferent?
    Binele cu forta, nu e bine.

    Relevanta intrebarii daca te implici e sa constientizezi care sunt alternativele.
    Nicidecum sa te interoghez daca ai facut tu ceva ... nici nu-mi pasa, nici nu imi va pasa.

    Uite ca eu nu vreau sa platesc si mai multe taxe, din contra, vreau sa platesc cat mai putine taxe.

    Daca in ultimii 25 de ani ai trait in romania ai observat ca din evaziune nu se scot bani, ci doar din noi taxe.
    Asa ca, nu multuesc, nu-mi doresc alte taxe pentru a crea ratati pe bani si mai multi.

    Mediul de afaceri nu are nicio responsabilitate pentru ratati, cum nici eu n-am nicio responsabilitate.

    Responsabilitatea e doar a ratatilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, în România am trăit în ultimii 25 de ani și de 14 fac antreprenoriat în ea. Din evaziune se fac bani în România cu concursul direct sau indirect al autorităților. Se fac pt. investitorul privat, nu pt. autoritatea statal-bugetară. Se fac direct prin contracte de parteneriat public-privat, prin atribuiri directe fără licitație, prin rambursări fictive de TVA, prin nedeclararea profitului obținut și reducerea acestuia prin cheltuieli supradimensionate, prin muncă la negru sau la gri cu diminuarea fondului de salarii la un nivel minimal etc. Au idee câte taxe plătesc eu ca mediu de afaceri LUNAR către stat? 64 (șaizecișipatru)! Și totuși sunt aici supraviețuind și acumulând capital pe o piață concurențială și pe o putere de cumpărare atroce dominuată. Se mai fac și indirect prin "scăpările" legiuitorului și HG-uri date cu dedicație, prin exploatarea "portițelor" unui cod fiscal nepredictibil (cauză principală a volumului redus de investiții străine în Ro.) și parandărături ce se întorc la partid după contracte dispuse preferențial cu autoritățile județene.
      Și nu!, banii nu se fac din supra-taxarea mediului de afaceri sau persoanei fizice pe bunuri și servicii! Banii se fac prin facilități fiscale pt. angajator care să-i mențină cheltuielile la un nivel sustenabil ca să-și păstreze organigrama fără disponibilizări. Banii se fac stimulând consumul prin, de ex., reducerea TVA la produse de bază și o impozitare acceptabilă pe cuantum chirii sau surse de venit auxuliare (indiferent că-i spune 'mătușa Tamara' sau 'vânzări anterioare').
      Ce spui tu cu mărirea birului poate e valabil în Phenian (țara cu un singur gras, vorba lui Adelin Petrișor), nu într-o economie de piață funcțională cum ar trebui să fie a țării ăsteia.
      Nu ai nevoie de ratați? Eu am. Și mă lovesc de ei prin cei de la HR care se chinuie să le scoată un minim de competențe la iveală ca să mănânce o pâine mâine iar tu să consumi bunuri și servicii de pe urma lor. Dacă vor fi proști, prost vei mânca și tu, prost te vei îmbrăca și prost vei câștiga bani. Și asta pt. că eu, altul și altul, îți vom transfera ȚIE prostia lor sub formă de bunuri și servicii proaste spre consum pe care să le facem vandabile iar tu să ți le permiți ca eu să fac bani și mâine iar ei să ducă salam feliat și pâine acasă la familie.
      Ce zici de asta? Iată DE CE, dacă ei sunt proști, cu toții vom fi obligați să ne adaptăm ratării lor iar componenta-cost a lor ne va fi transferată, prin algoritmul de mai sus, fiecăruia.
      Crezi că eu sunt fanul lor?! Bleah!! Dar am nevoie de ei, fie că se numesc sclavi sau tehnocrați, ca să fac economia asta să meargă, să pot produce plus-valoare pe care s-o întorc în economie sub formă de fiscalitate corectă. Bugetul consolidat fără mine e doar un consumator a ceva ce nu are. Iar eu fără tine, o magazie plină fără desfacere într-o piață inflaționistă.
      Îți apreciez retorica, întrevăd simț analitic în ea și pragmatic. Fă efortul să o parcurgi și tu pe a mea și s-ar putea să înțelegi de ce suntem, și eu și tu, datori cu compromisul, nu numai de a-i tolera, ci și de a evolua. Chiar și numai din desuet, dar NECESAR, discurs civic. Și rațiuni economice.

      Ștergere
    2. Ce spun eu si ce raspunzi tu :D
      E clar ca nici in romana nu ne mai intelegem.

      Data viitoare am sa incerc in romgleza.

      Ștergere
  6. Buna ziua, numele meu este Anemona, vreau sa spun doar ca cine are dorinta si vointa sa faca ceva in viata, nu se impiedica de vicisituni, nu cauta motive nici pretexte.Ma intorc in timp; pe vremea lui Ceausescu, era: examen de admitere la liceu, prima treapta de liceu. Daca nu ai reusit examenul de treapta, automat mergeai intr-o scoala profesionala. De regula, cheltuielile de studiu ale scolilor profesionale, erau suportate de intreprinderi, care dupa absolvire , iti ofereau si un loc de munca. De regula, contractul era "obligatoriu" pe cinci ani. Dupa marea revolutie, ati mai auzit despre asa ceva ? Nu. Apoi si familia este responsabila de eseuarea tinerilor se complac in situatii echivoce, apoi ajung la tragedii, divorturi, omoruri, jafuri, Ce esemplu da o mama care e plecata in strainati sa munceasca si copii o vad o data la doi ani ori si mai rar? Ce exemplu poate fi un tata betiv, lipsit de personalitate, aruncat de viata"peste gard". Am intrebat odata un copil frumos , ce lucra tatal sau- mi-a raspuns ca este Golan.Va intrebati de cum sunt ori cum vor fi tinerii? Or sa fie precum turma.
    Cat despre invatatura, va spun eu ca nu exista scuze, pretexte, dand vrei sa inveti, sa-ti depasesti limitele, cand chiar iti doresti sa ajungi cineva, poti merge si cu caprele, si cu vacicile, cu cartile dupa tine. Poti sa faci tot ce-ti doresti, atat timp cat stii sa scrii si sa citesti.
    Mikael Odd... a fost gentil in exprimarea opiniilor sale, eu macar le spun clar.
    Si mai e o greseala pe care majoritatea o facem, copilului trebuie sa ii oferi ceea ce ii este necesar pentru cresterea si educarea sa. Pentru ca tu astazi muncesti ii oferi o viata usoara si frumoasa, el cresand crede ca asa va fi mereu, iar cand dintr-un motiv ori altul nu-i vei mai putea satisface nevoile si mofturile, ajung ori "sa traga pe nas" ori pe gat, ori sa te omoare pentru amarata de pensie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aplaud intervenția ta Anemona. Ai spus tot ce spațiul nu mi-a mai permis mie.
      Voi reveni cu comentariu.

      Ștergere
    2. "E alegerea lor ca nu le-a placut cartea.
      E alegerea lor ca nu le-a placut munca cu capu." (preluare din textul lui Anonimul)

      O societate nu are nevoie numai de academicieri doctori docenți în extracția dentinară și electrochimie. O societate are nevoie de o diversitate profesională sub aspectul ocupațional: tâmplari, zidari, spălători de latrine, agricultori, apicultori, coșari, tinichigeri, lăcătuși-mecanici, sudori, salahori pe șantier etc. Până și de prostituate are nevoie, păcat că nu se instituie un cadru organizat pentru prestațiile lor. Revenind, toate acestea sunt meserii, nu profesii
      Dar fără ele, am fi cu toții îmbrăcați de la Zara și călcând prin mormane de gunoaie, cultivându-ne pătrunjel prin mansarde și plini de ulei după schimbarea chiuloasei mașinii.
      Ei nu au avut competențele necesare să beneficieze de învățămând superior, dar ei sunt cei mulți, fără ei nimic n-ar rezista nici măcar o săpt. Au învățat o meserie, statul i-a obligat s-o învețe dacă mai mult nu au putut. Dar o știu ș-o practică. Că unele dintre meseriile lor nu mai au căutare, nu e vina lor și intrăm în particularități.
      De ce acum toți vor o facultate? Pt. că mă-sa, după ce-și leapădă halatul întoarsă de la stația de epurare a municipiului, îi spune plodului: "învață să n-ajungi la mine". Iar el a 2-a zi la școală îl vede pe Tiberiu masând-o pe fese pe prietena lui ostentativ când o urcă în A6-le primit de la tac-su când a făcut 18 ani și Tiberiu are bani de țigări, de finețuri digestive, de prezervative cu aromă de caise și de city-break la Amsterdam unde pleacă bou și se întoarce vacă. So, ce zice primul puradel: "mama e proastă, ce să mă chinui eu să învăț și de ce să muncesc ca ea fraiera într-o hală? Mă duc să pigulesc căpșuni și apoi vin și eu de acolo c-un 5-ar la sehaș să mă dau smardoi în fața fetițelor"!
      Voilla. Decupaj din practica socială a grupului de influență și impactul lui adupra individului.
      Nu. El nu e vinovat că nu poate cu tărtăcuța (să-i ia la bătaie memoria lui Darwin, ce naiba să facă?) El nu e vinovat că a fost crescut într-un mediu pauper și de niște oameni cu redusă viziune și profil intelectual. Trebuie orientat și motivat de stat să facă ce poate el.
      Luat cu binișorul sau cu pumni în dinți, trebuie pus să se facă util societății. Comunistoid așa cum o suna asta, e adevărat.
      Un student bugetat costă statul român între 40 - 55.000 Euro anual. Și el pleacă după 5 ani de fac. ademenit de ofertă financiară externà. Păi măh', 'oi fi eu prost ca stat și incapabil să ofertez comparabil da' tu nu pleci nicăieri pe o perioadă egală cel puțin cu anii de studiu cât te-am plătit eu să te auto-satisfaci prin USAMV sau dă-mi banii înapoi!! Punct!

      Ștergere
  7. Aplaud toate aceste comentarii.Au obiectivitate,dar oricum am privi si am dezbate societatea si viata noastra,realitatea ramane cruda,nedreapta si oarecum cinica la adresa oamenilor.Dorim sa facem,sa dregem,comentam,dar cine sa ne ajute,cine sa auda si sa ......luptam fiecare cum putem,cu ce avem,traim intr o societate care bagatelizeaza,,omul,,idea de moral,uman,etc.Parca se doreste distrugerea omului de catre om!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.