Cele trei maimuțe înțelepte - Simbol și semnificație

Imaginea celor trei maimuţe înţelepte, Mizaru, acoperindu-şi cu o mână ochii, care nu aude nimic rău; Kikazaru, punându-şi o mână la gură, fără vedea ceva rău; şi Iwazaru, cu o mâna la gură, care nu rosteşte nimic rău, îşi are originea în Japonia.

Atunci când buddhistii au ajuns aici, în secolul al VI-lea d.Hr., legendele şi miturile despre maimuţe erau deja răspândite în folclorul japonez. După aceea, venerarea maimuţelor a devenit tot mai populară, în special, printre cei dedicaţi riturilor taoiste introduse din China şi printre buddhistii Shinto, uniţi în jurul templului de pe muntele Hiei, din apropiere de Kyoto.
Divinităţile centrale ale acestui templu sunt trei importanţi Buddha- Shaka, Yakushi şi Amida, existenţa acestui trio sprijinind ideea că motivul celor trei maimuţe înţelepte ar proveni din acest loc.

japonia 3 maimute norocoase

Se crede că, cele 3 maimuţe înţelepte au fost iniţial sculptate pe stâlpi de piatră, dar una din cele mai reuşite imagini ale acestora ce a supravieţuit până astăzi din secolul al XVII-lea este cea sculptată deasupra unei uşi a templului Tosho-gu din Nikko, cunoscut şi sub numele de Grajdul Sacru, înfăţişând maimuţe roşii şi albe,înconjurate de un strălucitor frunziş colorat.

Venerarea maimuţelor în Japonia a atins apogeul în perioada Edo, căzând în declin după aceea. Cu toate acestea, acest cult s-a propagat până în prezent, sub forma unor talismane roşii întâlnite în temple şi în magazine. Culoarea roşie se spune că este asociată cu dublul rol al maimuţelor, de apărătoare împotriva bolilor şi de protectoare ale fertilităţii.

Cele trei maimuţe înţelepte, acoperindu-şi cu mâna ochii, urechile şi gura, sunt cele mai cunoscute simboluri ale credinţei Koshin, o împletire a religiei populare japoneze cu taoismul chinezesc şi Shintoism. Nu se ştie cum aceste maimuţe au fost integrate în Koshin, dar se crede că ele pot să-i facă pe Sanshi şi Ten-Tai să nu vadă, să nu audă şi să nu vorbească despre faptele urâte ale oamenilor.

Conform legendei, Sanshi sunt trei viermi care trăiesc în trupul fiecărui om şi care înregistrează faptele bune şi rele ale acestuia.
La fiecare 60 de zile, într-o noapte numită Koshin-Machi, dacă omul în care vieţuiesc doarme, viermii(Sanshi) îi părăsesc corpul şi merg la Tan-Tai, Zeul ceresc,
pentru a-i aduce la cunoştiinţă faptele respectivei persoane. Apoi, Ten-Tai hotărăşte care din oameni să se imbolnavesca, care să trăiască mai puţin şi chiar cine să moară pe loc.

Există, până astăzi, controverse despre ceea ce semnifică cu exactitate cele trei maimuţe înţelepte. În Japonia, proverbul întruchipat în imaginea maimuţelor(a nu vedea răul, a nu ascultă la rău şi a nu vorbi de rău) este considerat ca o regulă de aur.
Asocierea celor trei maimuţe cu înfricoşătorul zeu cu trei braţe Vajrakilaya conduce către învăţăturile buddhiste, potrivit cărora dacă nu auzi, nu vezi şi nu vorbeşti răul, eşti apărat de toate relele. Unii sunt de părere că, dacă cineva nu este expus răului (prin vedere şi auz) nu are cum să reflecte acel rău în vorbele şi acţiunile sale.

În lumea occidentală, imaginea celor trei maimuţe este interpretată ca o lipsa de responsabilitate morală a oamenilor care refuză să ia la cunoştiinţă despre lucruri rele, trecându-le cu vederea sau simulând ignoranţa.

De asemenea, aşa-zisele maimuţe înţelepte pot semnifica un fel de cod al tăcerii, legea Omerta, din mafie sau crimă organizată.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum si cand sunt sarbatoriti copiii in Japonia?

Superstitii si credinte japoneze | Semnificatii si traditii

Omul care a inflorit pomii - Legenda japoneza
Cele trei maimuțe înțelepte - Simbol și semnificație Cele trei maimuțe înțelepte - Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 08, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.