Seful tau este psihopat?

Am o vaga impresie ca multi dintre cititorii ar fi tentati sa raspunda afirmativ la aceasta intrebare. Multi dintre sefii nostri ne fac zile fripte sau amare, dar asta inseamna neaparat ca sunt psihopati? La urma urmei, atunci cand te gandesti la un conducator, la un lider, la un sef, ce-ti trece mai intai prin minte? Curajos, impulsiv, dominant? Da, ai dreptate, dar problema este ca aceste trasaturi indica, potrivit unui recent studiu, si tendinte psihopatice.

Sefi psihopati
Seful tau este psihopat?
Doctor Katrina Fritzon, profesor asociat la Universitatea Bond, a condus un studiu de cercetare a unui specimen rar: psihopatul de birou! Desi aceasta denumire aduce cu cea a unui nou film horror hollywoodian, noul studiu a confirmat ca psihopatul de birou sau psihopatul birocrat exista cu adevarat in lumea reala.

In colaborare cu profesorul Simon Croon de la Universitatea de la San Diego, Frizton a studiat in amanunt lucratori (de birou) din domenii precum comertul cu amanuntul, operare de date, incarcatura si transport naval.

"Cea ce am descoperit este ca oamenii  de acest gen au un mai mare nivel de psihopatie decat populatia in general, si sunt de fapt asemanatori cu cei din inchisori," a declarat Frizton.

"Trebuie sa fie ceva anume in acest tip de munca care atrage oamenii cu astfel de personalitati."

Testul a inclus 156 de intrebari, iar raspunsurile participantilor au fost evaluate dupa un punctaj care numai dupa un anumit nivel putea indica tendite psihopatice.

"Nu s-au facut, de fapt, multe cercetari in ideea ca oamenii din lumea afacerilor ar putea fi psihopati," a continuat Fritzon. "Caracteristicile pe care le-am masurat in termeni de psihopatie au inclus curajul, tendinta de a fi foarte dominant fata de alti oameni, vointa de asumare a unor riscuri si inclinatia de a lua decizii indraznete ce pot duce la ruperea unei relatii personale."

Katrina Fritzon a studiat, de asemeni, si personalitatile unor directori de inalt rang (senior executives), descoperind ca acestia au un mai inalt nivel al unor tulburari psihice precum cea obsesiv-compulsiva si narcisismul decat alti pacienti studiati.

Poate ca lucrurile nu stau totusi atat de rau in lumea facerilor, avand in vedere ca Fritzon admite ca "unele aspecte ale acestor tulburari ale personalitati au un impact pozitiv si dau rezultate bune in contextul afacerilor."

In concluzie, directorii de companii care se stimeaza cu adevarat ar putea sa se prezinte fara nici o urma de jena: "Sunt narcisist!"


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Psihologia liderului nedemn de incredere

Psihologia barbatului in dragoste si viata de cuplu

Psihologia psihopatului
Seful tau este psihopat? Seful tau este psihopat? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 06, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.