Despre oamenii obsedati de conspiratii | Psihologia teoriei conspiratiei

Sunt sigura ca printre cunostiintele tale se numara cel putin o persoana care vede sau i se pare ca descopera conspiratii peste tot, chiar si in cele mai nevinovate evenimente ale lumii. Pentru fanii teoriei conspiratiei exista reviste, chiar si siteuri ori bloguri specializate in limba romana (cunoscatorii stiu la ce/cine ma refer). Nu am de gand sa le dau peste nas unor astfel de oameni, ci sa constat, pur si simplu ca, prin prisma psihologiei, ei nu sunt chiar nebuni, dar au nevoie totusi de nitel ajutor!

Despre oamenii obsedati de conspiratii
Psihologia teoriei conspiratiei
Potrivit unui studiu recent de la Universitatea Columbia, persoanele obsedate de conspiratii tind sa fie paranoice sau suferinde din punct de vedere mental.

Teoriile conspiratiei se agata de nenumarate subiecte, de la unele cumva nevinovate, conform carora aterizarea pe luna a fost o  inscenare si nu a avut loc in mod real, pana la unele periculoase, ce acreditau ideea ca vaccinul pentru poliomelita din Nigeria reprezenta, de fapt, un complot occidental, avand drept scop sterilizarea oamenilor de acolo.

Specialista in psihologie clinica Darshani Kumareswaran a sapat adanc in credintele despre conspiratii, si a descoperit ca acestea au la baza eforturile unor indivizi de a face fata unor situatii haotice, asupra carora nu au control. Teoreticienii conspiratiilor se pun pe ei insisi sub o intensa presiune psihologica din cauza tendintei catre o gandire paranoica si a credintelor lor iluzorii.

In studiul pus la punct de Darshani Kumareswaran, participantii au fost rugati sa isi aduca aminte de o situatie asupra careia nu au avut control si sa o descrie in detaliu, in scris. Apoi, au fost amplasati intr-un "spatiu psihologic" in care se simteau neajutorati si li s-au dat 24 de fotografii care infatisau o imagine indistincta, "cu purici," asemanatoare ecranelor TV pe care nu se prinde nici un post. Jumatate dintre ei au crezut ca zaresc in acest imagini obiecte precum un scaun sau un cort, iar jumatate nu au putut distinge nimic.

Cei care au fost evaluati a avea o forma intensa de psihopatie numita schizotipie au fost, de fapt, cei ce au avut impresia ca vad un obiect intr-o imagine in care nu exista nici unul, indicandu-se astfel inclinatia lor de a face conexiuni intre lucruri fara nici un fel de asociere reala intre ele.

Dupa cum a declarat Kumareswaran, "Am descoperit ca cei care creaza teorii ale conspiratiei sunt in masura sa aiba o forma de psihopatologie ori o boala mentala precum gandirea paranoida, in comparatie cu cei care cred in teoriile conspiratiei dar nu le creaza, sau cei care nu cred deloc in asa ceva." Oricum, se pare ca oamenii care cred in teoriile conspiratiei tind sa fie caracterizati de o paranoia extrema.

5 teorii ale conspiratiei care continua sa marcheze lumea

- Atentatul din 11 septembrie din SUA a fost pus la cale de o parte a guvernului american sub conducerea lui George W. Bush si a acolitilor sai. Adeptii acestei teorii a conspiratiei sunt de parere ca atacurile asupra turnurilor World Trade Center si Pentagonului nu au reprezentat decat o perdea de fum avand telul de a justifica invazia americana in Irak si Afganistan, a ingradi drepturile cetatenesti si a promova interesele complexului militar-industrial american.

- Nici un om nu ajuns pe luna. Se pretinde ca aterizarile pe luna de la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970 au constituit, de fapt, o inselaciune elaborata pusa la cale de NASA si alte personaje importante din umbra. Pana la 20% din americani cred inca in faptul ca aterizarea pe luna a fost o farsa.

- Paul McCartney este mort de multi ani. Unii fani Beatles au credinta ca Paul McCartney, asa cum il stim in zilele noastre, nu este decat o sosie, adusa in formatie in anul 1966, atunci cand Paul ar fi murit. Ar exista, se zice, niste indicii ascunse despre acest lucru in versurile cantecelor si in copertele albumelor.

- Conspiratia Illuminati. Exista persoane patrunse de ideea ca Illuminati - un ordin secret- foloseste metodele CIA de controlare a mintilor pentru a transforma starurile muzicii pop in sclavi robotizati. Potrivit acestei teorii a conspiratiei, Lady Gaga si Beyonce nu sunt decat un fel de marionete, iar videourile lor muzicale sunt pline de simboluri imagistice ale cultului Illuminati, care indeamna lumea sa se supuna unei noi ordini mondiale satanice.

- Guvernarea reptilienilor. Reptilienii se deghizeaza in trupuri umane si controleaza universul dintr-un plan paralel al unei constiinte universale.


Articole din acelasi domeniu :

Vampirii in superstitii, legende si mituri

Interviu cu un reptilian

Conspiratia reptilienilor | Cui ii este frica de reptilieni?
Despre oamenii obsedati de conspiratii | Psihologia teoriei conspiratiei Despre oamenii obsedati de conspiratii | Psihologia teoriei conspiratiei Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2014 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Pentru atentatul din 11 septembrie sunt de vina teroristii arabi. La fiecare etaj erau zeci de teroristi care loveau cu tarnacoapele in stalpii de sustinere ai cladirilor. Au procedat asa pentru ca paranoicii sa creada ca s-au produs demolari controlate prin explozie cu efect de implozie si sa acuze guvernul american. Al naibii teroristi..

    RăspundețiȘtergere
  2. 11 Septembrie Totul La Vedere: http://youtu.be/1fjVwI2TKIk

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Diane,urmareste acest video si s-ar putea sa reconsideri aflarea acestui eveniment pe lista "teorii ale conspiratiei".

    RăspundețiȘtergere
  4. Omul are dreptul de a fi bogat pentru că are nevoie de foarte multe lucruri pentru a se dezvolta, lucruri pe care nu le poate obţine fără bani. "Orice s-ar spune în favoarea sărăciei, e foarte clar că nu poţi trăi o viaţă completă şi plină de succes dacă nu eşti bogat", scrie Wallace D. Wattles. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: maginstal54@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.