La ce varsta esti cel mai destept?

Te-ai intrebat vreodata la ce varsta esti cel mai destept? Sau, poate crezi ca inteligenta iti poate ramane constanta in decursul intregii vieti si ca totul depinde de felul cum o intretii, la fel ca si in cazul starii tale fizice?

PBS Braincraft de pe Youtube, un studio ce produce regulat filme despre psihologie, neurostiinta si despre motivatiile care ne determina sa actionam asa cum o facem de obicei, a incercat sa gaseasca raspunsurile la aceste intrebari intr-un video exceptional: Science Describes When You're The Smartest You'll Ever Be (Stiinta iti spune cand esti cu mult mai destept decat vei fi vreodata)...

La ce varsta esti cel mai inteligent?
La ce varsta esti cel mai destept?
Einstein spunea odata ca "O persoana care nu si-a adus o mare contributie stiintifica inainte de varsta de 30 de ani, nu va mai putea face acest lucru niciodata." Einstein, cunoscut drept un geniu, adica cineva cu abilitati intelectuale extraordinare,  a publicat patru studii fundamentale in 1905, atunci cand avea 26 de ani. Exista asadar un punct al vietii noastre cand ajungem la un varf intelectual? Cand vom fi cei mai destepti de-a lungul existentei noastre?

Definirea inteligentei umane este complexa, aceasta incluzand capacitatea de a rationa, planificarea, rezolvarea problemelor, gandirea abstracta, constientizarea sinelui, comunicarea, creativitatea si invatarea. Pentru a numi numai cateva trasaturi de baza ale inteligentei... Intr-o teorie, se spune ca inteligenta poate fi de doua tipuri: cristalizata si fluida. Inteligenta fluida reprezinta capacitatea de a gandi logic si a rezolva probleme, indiferent de cunoasterea acumulata. Ceva in genul rezolvarii rapide a unui puzzle. Inteligenta cristalizata este abilitatea de a-ti folosi cunoasterea acumulata din ceea ce ai invatat. Cum ar fi cunoasterea elementelor din tabelul periodic al elementelor sau numele vrajilor lui Harry Potter.

Fixarea unui varf al capacitatilor noastre cognitive la o anumita varsta poate fi inselatoare, si depinde de felul cum masuram inteligenta. Daca o putem cumva masura cu adevarat... Testele legate de inteligenta fluida arata ca aceasta ajunge la cel mai inalt nivel in tineretea adulta, si descreste apoi lent, treptat. Inteligenta cristalizata ramane mult mai stabila si s-a aratat ca incepe sa intre in declin in preajma varstei de 70 de ani. Exista vreun punct magic in care cele doua tipuri de inteligenta se intalnesc?

Intr-un studiu despre abilitatile mentale generale desfasurat vreme de 35 de ani, s-a dovedit ca, in medie, acestea cresc pana la sfarsitul varstei de 30 de ani sau pana la inceputul varstei de 40 de ani. Abilitatile mentale sunt stabile pana la mijlocul vasrtei de 50 de ani sau inceputul celei de 60 de ani. Spre sfarsitul varstei de 60 de ani se intra intr-un declin.

Procentul fizicienilor care au castigat premii notabile pana la 30 de ani a ajuns la un varf de 31% in 1923. In anul 2000, acesta a scazut la 0%. Iar premiile castigate pana la varsta de 40 de ani au ajuns la 19% in 2000.

Nu este nici o cale usoara sau clara de a afla cand esti cel mai destept. Si exista o multime de opinii diferite. Iata parerile catorva oameni:

"In domenii precum matematica si fizica, oamenii tind sa fie cei mai creativi si sa faca cel mai mare impact atunci cand sunt foarte tineri, cum ar fi la inceputul varstei de 20 de ani. Dar nu sunt sigur ca a avea idei revolutionare din punct de vedere creativ este, in mod necesar, acelasi lucru ca si a fi cel mai inteligent."

"Asa cum starea ta fizica ajunge la un varf, la fel se intampla si cu creierul tau."

"Cred ca esti cel mai destept decat ai putea fi vreodata, potrivit testelor IQ, in jurul varstei de 25 de ani."

"Daca e sa alegem un numar, eu as spune 65 de ani. Atunci par a fi indeajuns de varstnic pentru a-mi aminti toate lucrurile pe care le-am invatat pe parcursul vietii mele, insa chiar in perioada voi incepe probabil sa le uit."

"Ei bine, cred ca istetimea este un lucru complicat, dar care are  mult de a face cu experienta, nu-i asa? Si daca duci constant o viata in care ai noi experiente, care, prin definitie, te fac sa fii intotdeauna cine trebuie sa fii, atunci esti mereu mai istet in prezent decat ai fost mai inainte."

"Poti fi foarte, foarte inteligent la orice varsta."

Tu ce parere ai? La ce varsta crezi ca vei cu mult mai destept decat in restul vietii tale?


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

8 carti care trebuie sa fie citite de orice persoana inteligenta de pe planeta

Ghicitoarea lui Einstein - Test de inteligenta

Ce este inteligenta emotionala?
La ce varsta esti cel mai destept? La ce varsta esti cel mai destept? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 10, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.