Povestea adevarata a lupilor care au salvat natura

Suntem invatati inca de mici ca lupii sunt rai. Povestea "Capra cu trei iezi," cea a celor "Trei purcelusi," si multe altele ne raman intiparite in minte si ne infioara la limita dintre constient si subconstient atunci cand aflam povestile adevarate despre atrocitatea lupilor. Astazi am sa va istorisesc un alt fel de poveste adevarata, despre felul cum lupii pot salva natura, o poveste ce a reprezentat una din cele mai incitante descoperiri stiintifice din ultimii 50 de ani legate de ceea ce este numit "efectul trofic in cascada." Efectul trofic in cascada incepe de la varful lantului hranei animalelor si se incheie la baza sa. Sa lasam deoparte insa plictisitoarele terminologii stiintifice si sa vedem ce s-a intamplat...

Poveste lupi
Povestea lupilor care au salvat natura
Totul a inceput la parcul national Yellowstone din SUA, in 1955, atunci cand lupii au capatat o noua sansa, si au fost din nou introdusi in rezervatie. Desigur, acest lucru a fost facut de oameni pentru a indrepta o greseala ce le-a apartinut tot lor, dupa ce, in urma cu 70 de ani exterminasera totii lupii de la Yellowstone National Park. Drept urmare a acestui masacru, caprioarele s-au inmultit peste masura si, pentru ca trebuiau sa se hraneasca cumva, au produs importante pagube in padurile din rezervatie.

Oamenii s-au gandit ca pot pune stavila acestei explozii demografice, si au incercat sa tina sub control numarul de caprioare. In pofida acestui lucru, caprioarele si cerbii nu si-au putut infrana dragostea tumultoasa a unora fata de ceilalti, iar numarul lor a continuat sa creasca si tot sa creasca pana cand oamenii au zis: "Gata! Ne-am saturat! Pana aici! Trebuie sa aducem din nou lupi in Yellowstone." Zis si facut. In 1955, nici au au ajuns bine aici, si au si inceput sa se dedea naravurilor lor binecunoscute, sarind de indata la gatul caprioarelor.

Asta nu a fost tot! Lupii au reusit sa schimbe in timp si comportamentul caprioarelor! Ele au pornit sa evite anumite zone din parc, locurile unde puteau deveni cel mai usor victime ale lupilor. In consecinta, acele zone au inceput sa se regenereze! Copacii au crescut acolo de cinci ori mai inalti decat pana atunci! Partile golase de pamant au devenit paduri luxuriante pline de noi si variate animale.

Pasarile cantatoare si-au facut cuiburi in copacii rasariti acolo. Castorilor le plac arborii, asa ca s-au mutat si ei in acele locuri. Ei au construit baraje si, in acest fel, s-au creat balti ce au fost imediat luate in stapanire de rate salbatice, bizami, vidre si o sumedenie de pesti.

Lupii au dat iama in coioti, iar acest fapt a permis sosirea soarecilor si a iepurilor, urmati indeaproape de vulpi, nevastuici si bufnite. Vulturii plesuvi si ulii au descoperit ca acea regiune era nemaipomenita pentru vanatoare, si nu au intarziat nici ei sa-si faca aparitia. Intrucat noii copaci au inceput sa dea roade, ursii grizzly nu au rezistata tentatiei de a se infrupta din puzderia de fructe delicioase de acolo!

Lupii au transformat chiar si raurile. Din cauza scaderii coroziunii si a baltilor formate de-a lungul lor, raurile au incetat sa se mai desparta in meandre, si au inceput sa-si urmeze un curs ferm, bine fixat.

Lupii nu au schimbat asadar numai ecosistemul, ci si topografia!

Aceasta poveste despre rolul benefic al lupilor ne invata ca toate vietuitoarele din natura sunt interconectate. Daca schimbam in rau cursul naturii, acest lucru va sfarsi prin a ne afecta pe noi in rau. Ei, dar voi stiti foarte bine lucrul asta, insa ce ne facem cu afaceristii si politicienii de la noi care nu inceteaza sa ne inrautateasca viata punand la pamant hectare peste hectare de padure?

Sursa: Upworthy


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum arata un elefant? | O poveste cu talc

Animalele, simboluri si calauze spirituale

Lupta dintre bine si rau | O poveste cu talc
Povestea adevarata a lupilor care au salvat natura Povestea adevarata a lupilor care au salvat natura Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 08, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.