Te prefaci ca esti bolnav pentru a fi iubit? | Sindromul Munchausen

Aproape toti am citit minciunile gogonate ale baronului Munchausen, dar ce legatura pot avea acestea cu un asa-zis sindrom ori cu nazuinta de a fi iubit? Poate minciuna ori boala inchipuita sa ne aduca inapoi dragostea ce pare sa ne fie refuzata de oamenii pe care ii iubim? Uneori, daca ajungem sa (ne) mintim in dragoste, acest lucru poate fi un simptom grav al dezechilibrarii noastre mentale... Poate fi vorba chiar despre sindromul Munchausen? In cazuri extreme, da!

Te prefaci ca esti bolnav pentru a fi iubit?
Sindromul Munchausen reprezinta o stare psihologica ori comportamentala in care cineva pretinde ca este bolnav sau se convinge pe el insusi/ea insasi ca sufera de o grava maladie. Uneori, aceasta afectiune are drept punct de pornire o adevarata boala!

Oamenii ce cad prada sindromului Munchausen isi asuma rolul de "bolnav" fata de persoanele care tin la ei, incercand astfel sa ramana tot timpul in centrul atentiei lor.

Cum se poarta cei afectati de sindromul Munchausen


Oamenii "infectati" cu aceasta maladie se comporta in acest fel:

- Pretind ca au anumite simptome psihice, declarand, de exemplu, ca aud voci venite de nicaieri ori ca vad lucruri ce nu isi au locul in realitate.
- Se prefac ca au mari probleme fizice, marturisind, de exemplu, ca au mari dureri in piept ori in stomac.
- Se straduiesc, cu incapatanare, sa se imbolnaveasca, infectandu-si voit o rana.
- Unii oameni suferinzi de sindromul Munchausen petrec multi ani internandu-se de la un spital in altul, sustinand ca au tot felul de boli. Atunci cand minciuna le este descoperita, parasesc degraba un spital sau se muta in altul.
- Cei stapaniti de acest sindrom tind sa fie foarte manipulativi, ajungand, in unele cazuri, sa se supuna unor operatii periculoase,  pe margine de cutit, chiar daca constientizeaza ca acest lucru nu este necesar. Astfel de evenimente nefericite pot fi inlesnite, desigur, si de incompetenta unor medici!

Cauzele sindromului Munchausen


Sindromul Munchausen este unul complex si greu de inteles. Unii cercetatori cred ca este un tip de tulburare a personalitatii, adica o stare in care cineva isi dezvolta o gandire ori o credinta deformata despre sine si despre altii.

Potrivit unei alte teorii, se spune ca acest comportament este rezultatul neglijarii sau abandonarii copiilor de catre parinti, cei mici inventand boli imaginare pentru a se asigura ca sunt luati in seama si ingrijiti.

ATENTIE: Daca credeti ca cineva apropiat sufera de sindromul Munchausen, consultati de urgenta un psiholog!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ai simtit cutremurul? | Sindromul cutremurului

Vorbesti in somn? Afla de ce!

Simti ca-ti explodeaza capul? Poate fi un sindrom!
Te prefaci ca esti bolnav pentru a fi iubit? | Sindromul Munchausen Te prefaci ca esti bolnav pentru a fi iubit? | Sindromul Munchausen Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 17, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. persoana apropiata ar trebui sa consulte un psiholog sau un psihiatru

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost diagnosticata cu schizofrenie nediferentiata, nu e asa usor, mai ales cand te loveste asa ceva si nu stii despre boala si nu intelegi ce se intampla cu tine si nu stii cum sa reactionezi, ai nevoie de ajutor, si de multe ori cei din jur nu inteleg ce se intampla cu persoana respectiva, si nu e usor sa traiesti cu gandul ca ai diagnosticul asta, cred ca este total deplasat sa te internezi intr-un loc ca si psihiatria numai de dragul atentiei.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.