Cele mai frumoase scrisori de dragoste

Apropierea zilei Sfantului Valentin si a celei a Dragobetelui readuc in actualitate scrisorile de dragoste, mai ales acei dintre noi atinsi in inima de sageata lui Cupidon. Daca intr-un recent sondaj de opinie din occident, in topul celor mai frumoase scrisori de dragoste dominau cele ale Johnny Cash, Winston Churchill, John Keats, Ernest Hemingway, Napoleon Bonaparte, Richard Burton, Henry al VIII-lea, Beethoven, Gerald Ford si Jimi Hendrix, noi nu ar trebui sa uitam de misivele indragostitilor Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, Calistrat Hogas, Emil Cioran, ori Marin Preda. Va redau cate un pasaj din aceste frumoase scrisori de dragoste, cu rugamintea de a marturisi care va plac cel mai mult si de a-mi sugera alte astfel de epistole, nementionate aici.

Scrisoare dragoste
Cele mai frumoase scrisori de dragoste

Johnny Cash catre sotia sa June Carter Cash, cu ocazia implinirii de catre aceasta a varstei de 65 de ani (1994)

"Imbatranim si ne obisnuim unul cu altul. Gandim asemeni. Ne citim gandurile unul altuia. Intelegem ce vrea fiecare din noi fara a ne mai intreba. Uneori, ne enervam putin unul pe celalalt. Poate ca uneori ne garantam ca ne avem unul pe altul dincolo de orice. Dar, din cand in cand, precum astazi, meditez la asta si imi dau seama cat de norocos sunt sa-mi impart viata cu cea mai formidabila femeie pe care am intalnit-o vreodata."


Scrisoare a lui Mihai Eminescu catre Veronica Micle (1882)

"Draga mea Veronicuta,
Sunt cinci ceasuri de dimineata si eu, luandu-ma cu lucrul, n-am putut inchide ochii inca. Acum, dupa ce-am sfarsit cate aveam de facut, imi inchei ziua gandind la tine, pasarea mea cea sprintena, cea voioasa si trista totodata si as vrea sa pun mana pe tine, sa te sarut pe aripa... pe locul unde va fi fost odata doua aripi, pe umarul tau cel alb si rotund si frumos. Dar trebuie sa-mi pun pofta-n cui, caci in acest moment tu dormi dusa, in patutul tau asternut desigur c-o fina panza de in, iar eu ma uit in lumanare si gandesc la tine. Dormi si nu te trezi, draga mea Nicuta, ca eu te pazesc tocmai de aici.
 Iar mani cand te vei trezi, ai s-astepti scrisoare si poimani are sa-ti vie si atunci ai sa stii si tu ce faceai pe cand eu scriam aceste siruri si eu cum te-nchipuiesc pe tine, dormind nesarutata, in pat. Oh, nesarutato, tare te-as mai saruta!"


Winston Churchill ii marturiseste sotiei sale, Clementine Churchill, dragostea sa nemuritoare (1935)

"Draga mea Clemmie, in scrisoarea ta din Madras ai scris cateva cuvinte foarte dragi mie despre cum ti-am imbogatit viata. Nu pot sa-ti spun cata placere mi-a facut asta, intrucat intotdeauna ma simt atat de coplesit de ceea ce iti datorez, daca pot exista conturi in dragoste."

Scrisoare de dragoste a lui Lucian Blaga catre Cornelia Brediceanu (1918)

"Daca tu esti a mea, daca tu iti daruiesti eul tau-mie, atunci si eu o sa-ti daruiesc tie si tuturor celorlalti lucruri frumoase, unice in felul lor…Altfel, crede-ma, as inchide buzele si as tacea viata intreaga, caci nu ar putea vorbi cineva, daca te-a piedut. As tacea retras in mine, si nimeni n-ar sti dupa moartea mea, ca am trait. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac: Tu!”.


John Keats ii transmite vecinei sale de alaturi, Fanny Brawne, ca nu poate trai fara ea (1819)

"Nu pot exista fara tine - Uit de orice lucru cu exceptia dorintei de a te vedea din nou - viata mea pare sa se opreasca aici - nu vad mai departe. M-ai cuprins intru totul."

Ernest Hemingway isi declara dragostea fata de Marlene Dietrich (1951)

"Nu pot marturisi indeajuns cum de fiecare data cand mi-am pus bratele in jurul tau, m-am simtit ca si cum as fi fost acasa."


Scrisoarea lui Emil Cioran (la 70 de ani) catre Friedgard Thoma (35 de ani) (1981-1991)

„De cand am fost izgonit din Paradis, m-am gandit in fiecare secunda la dumneavoastra si nu ma pot gandi la nimic altceva. As vrea acum sa zbor in Patagonia departe, departe de Dumneavoastra, la polul opus. Cu o ora in urma am gasit cuvantul pe care l-am cautat zadarnic ieri sau azi: Leprosul, asta inseamna sa nu mai fiu cu dumneavoastra, sa nu va mai aud suspinele..."

Napoleon Bonaparte intr-o scrisoare de dragoste catre Josephine de Beauharnais (1796)
"De cand te-am parasit, am fost constant deprimat. Fericirea mea este langa tine. Traiesc in continuu in mintea mea mangaierile tale, lacrimile tale, grija ta dragastoasa. Farmecele incomparabilei Josephine aprind mereu o flacara incandescenta si stralucitoare in inima mea."


Richard Burton ii spune lui  Elizabeth Taylor cat de frumoasa este (1964)

"Ochii mei orbiti asteapta cu disperare vederea ta. Nu iti dai seama, desigur, E.B., cat de fascinant de frumoasa ai fost intotdeauna, si cat de straniu ai obtinut o sporita si speciala si periculoasa frumusete."


Regele Henry al VIII-lea isi exprima dragostea fata de Anne Boleyn (1527)

"Te rog sa ma faci sa aflu urgent intentia ta despre dragostea dintre noi. Necesitatea ma obliga sa obtin acest raspuns, fiind ranit de mai mult de un an de sageata dragostei, si nefiind inca sigur daca voi esua sau imi voi afla un loc in afectiunea ta."


Scrisoare a lui Calistrat Hogas catre o necunoscuta amanta (1900)

"Dupa ce ai plecat tu am stat trei zile in pat; acum am iesit dar sunt o umbra si devin mai umbra din zi in zi.Constat ca, departe de tine, viata mi-e cu neputinta, viata mi se duce; numai tu mi-ai putea reda viata care simt cum se scurge ca o apa din intreaga mea fiinta... Mie n-ai voit sa-mi scrii; am simtit in suflet o zguduire care semana a inceputul nebuniei; si ca nu mi-am pierdut mintile ma mir si acum cand iti scriu...ma aflu inca teafar, dar cu deznadejdea si cu amarul in suflet... Nu, nu, fara tine nu pot trai; fa cum stii, mangaie-ma din departare, vino, ramai, arunca-te in brate, fa tot ce vrai, ucide-ma...in mana ta cea mica sta cumpana intregii mele vieti; e a ta, fa cu ea ce vrai, eu nu pot, nu am dreptul decat de a fi martir”.


Beethoven ii scrie "iubitei sale nemuritoare," a carei identitate a ramas un mister (1812)

"Desi sunt inca in pat, gandurile mele se indreapta catre tine, dragostea mea nemuritoare, fii senina, iubeste-ma astazi, ieri, ce tanjiri inlacrimate catre tine, tine, tine, viata mea, toata fericirea mea. Ah, continua sa ma iubesti, nu judeca gresit niciodata cea mai credincioasa inima a iubitului tau. Pentru totdeauna a ta. Pentru totdeauna a mea. Pentru totdeauna a noastra."


Scrisoare de dragoste a lui Octavian Goga catre sotia sa, Veturia Goga (1936)

"Du-te la Fucht-Gasse (o agentie de astrologie la Viena - n.n.) sa pipaie acest petec de hartie - nu stiu ce va deslusi pe urma lui din valtoarea vietii mele, din toate tainele, insa sunt sigur ca va descifra pe cea mai mare: Dragostea mea pentru tine... “


Gerald Ford ii aminteste sotiei sale, Betty Ford despre dragostea lui si a familiei lor pentru ea la scurt timp dupa ce a fost diagnosticata cu cancer la san (1974)

"Nici un fel cuvinte scrise nu pot exprima potrivit dragostea noastra adanca, profunda. Stim cat de tare esti si noi, copiii si tata, vom incerca sa fim la fel de tari ca si tine. Credinta noastra in tine si in Dumnezeu ne va sustine. Dragostea noastra totala pentru tine este nemuritoare."


Prima scrisoare de dragoste a lui Marin Preda catre Aurora Cornu (1954)

"Dar iata ca o adiere de durere, de parere de rau, de mihnire izvoraste din inima mea. Te-am facut sa suferi (nu stiu unde, cind si de ce), dar simt ca acest lucru s-a intimplat si mi-e greu sa indur asta acum, singur, cu gindul la tine, scriindu-ti intiia mea scrisoare de dragoste. (...) Te iubesc de tot, cu parul tau, cu hainele tale verzi, cu salopeta si sandalele tale ciudate. Iubesc cingatoarea ta ascunsa, copcile, oasele trupului tau... Totul, aspiratiile tale, somnul tau... Vanitatea si cochetaria ta distilata, nelinistile tale profunde, gindul tau putin inghetat, categoric si fara ascunzisuri, atit de temut de catre amatorii de compromisuri."


Jimi Hendrix isi indeamna "fetita" sa isi intinda aripile

"Fericirea este inlauntru tau, asa ca desfa lanturile inimii tale si permite-ti sa cresti precum dulcea floare care esti... Stiu raspunsul - Nu trebuie decat sa-ti intinzi aripile si sa devii LIBERA."


Articole din acelasi domeniu:

John Steinbeck despre dragoste - O scrisoare catre fiul indragostit

Balzac: O scrisoare de dragoste

Cum sa scrii o scrisoare de dragoste
Cele mai frumoase scrisori de dragoste Cele mai frumoase scrisori de dragoste Reviewed by Diana Popescu on februarie 13, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.