Cele 10 porunci ale unui adevarat lider | Cum sa fii sef 100%?

Vrei sa fii respectat si plin de succes ca si sef? Vrei fii recunoscut drept lider? Un grup de arhelogi a sapat adanc in dosarele secrete ale marilor corporatii si a scos la lumina doua misterioase table cu 10 porunci adresate celor ce vor sa fie adevarati conducatori intr-o companie:

Cum sa fii sef 100%
Cum sa fii sef 100%?
- 1 - TREBUIE SA-TI PASTREZI MEREU OPTIMISMUL.
Intrucat angajatii iti cauta mereu indrumarea si sfaturile, nu ai voie sa lasi ca temerile si grijile tale sa ii umbresca pe cei din jur, caci, in acest fel, poti evita un viitor esec.

- 2 - TREBUIE SA ITI FIXEZI O ORIENTARE CLARA
Daca vrei sa fii apreciat ca lider, este necesar sa creezi o viziune in mintile celor care te urmeaza. Daca nu reusesti asta, grupul subordonat tie se va rataci in ceata.

- 3 - TREBUIE SA CONFIGUREZI UN PLAN EFICIENT
Desi planul tau nu trebuie sa fie batut in cuie si este bine sa lase loc unor schimbari ce tin de imprejurari, daca nu reusesti sa il impui si sa-i dovedesti eficienta, va iesi la iveala, in curand, ca ti-ai planificat, de fapt, esecul!

- 4 - TREBUIE SA ITI ASIGURI CAT MAI MULTE RESURSE
Cu toate ca, asa cum bine se stie, credinta poate muta muntii din loc, credinta ta trebuie sa fie sprijinita de buldozere, tancuri, si angajati care stiu cat se poate de bine cum sa le manuiasca.

 - 5- TREBUIE SA ASCULTI MAI MULT DECAT VORBESTI
O pozitie de conducere nu presupune numai sa predici si sa dai ordine, ci, mai ales, sa intelegi ce isi doresc altii si sa le indrepti dorintele catre o cauza comuna.

- 6 - STABILESTE DE LA INCEPUT DURATA SI TEMA INTALNIRILOR
Inainte de fiecare intalnire de lucru sau de afaceri, se impune sa stabilesti dinainte ce anume si cat timp se va discuta. Aliniaza-ti stilul de munca la acest deziderat intrucat productivitatea intregii tale echipe depinde de tine.

- 7 - NU TREBUIE SA ADUCI CRITICI IN PUBLIC
Chiar daca echipa ta ori colegii tai nu sunt decat o adunatura de prostovani si smecheri, critica in public da nastere unor resentimente. Daca cineva merita sa fie certat sau atentionat, fa-o cat mai discret, intre patru ochi, in biroul tau.

 - 8 - NU II CERE NICIODATA UNUI SUBALTERN UN LUCRU PE CARE TU NU IL POTI FACE
Adevaratii sefi, atunci cand baga de seama aparitia unui gunoi pe holul catre biroul lor, se apleaca, il aduna si il arunca la cos.

- 9- NU TE INALTA PE UN PIEDESTAL
Daca insisti mereu sa ai decizia finala, oamenii de sub comanda ta vor schiopata in a-si duce la indeplinire cu eficienta sarcinile. Daca nu poti ori nu vrei sa iti delegi autoritatea, nu ai cum sa mai pretinzi ca esti un lider.

- 10 - TREBUIE SA ITI APRECIEZI ECHIPA
Autenticii sefi isi accepta vinovatia atunci cand treburile nu merg bine si nu se bat cu pumnul in piept atunci cand totul merge nemaipomenit de bine. Adevarata recunoastere si rasplata a unui lider consta in afectiunea si dedicarea celor care continua sa lucreze sub comanda sa.

Ce alte calitati crezi ca ar trebui sa aiba un veritabil lider/sef?

Sursa: inc.com


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Ce este inteligenta emotionala?

Psihologia liderului nedemn de incredere

Seful tau este psihopat?
Cele 10 porunci ale unui adevarat lider | Cum sa fii sef 100%? Cele 10 porunci ale unui adevarat lider | Cum sa fii sef 100%? Reviewed by Diana Popescu on februarie 03, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.