Prea mult FACEBOOK=INVIDIE+DEPRIMARE

Daca stai prea mult pe Facebook si esti obsedat de pozele si update-urile pe care "prietenii" tai nu contenesc sa le posteze poti sa iti afectezi sanatatea mentala, sa cazi prada unei invidii cronice si a unei depresii greu de vindecat!

Facebook
Prea mult FACEBOOK=INVIDIE+DEPRIMARE
Dr. Margaret Duffy, profesor de jurnalism la Universitatea din Missouri si coautor al unui recent studiu publicat in editia din februarie a jurnalului "Computers in Human Behavior"/"Calculatoare in comportamentul uman" a declarat: "Am descoperit ca daca utilizatorii Facebook sunt stapaniti de simtaminte de invidie fata de activitatile si stilurile de viata ale prietenilor lor de pe Facebook, ei sunt pe cale sa fie afectati de sentimente de depresie... Facebook poate fi o resursa pozitiva pentru multi oameni, dar daca este folosit pentru a accentua realizarile cuiva in defavoarea altora, poate avea un efect negativ."

Acest studiu a adunat 736 de studenti, cu o medie de varsta de 19 ani, de la Universitatea Midwestern, care utilizeaza Facebook circa doua ore pe zi. Participantii au completat un formular in care au descris cat de mult folosesc site-ul Facebook si ce fac, de obicei, pe aceasta retea de socializare. De asemeni, ei au fost pusi sa aprecieze cat de mult sunt de acord cu afirmatii legate de invidie precum: "Ma simt, in general, inferior celorlalti," sau "Mi se pare ca nu este cinstit cumva ca altii oamenii sa aiba parte de toata distractia, si eu de nimic." Apoi, participantii au trebuit sa arate in ce masura agreeaza fraze care sunt asociate cu depresia, precum: "Am fost scos din sarite de lucruri care, de obicei, nu ma deranjeaza," si "Am inceput sa vorbesc mai putin decat o faceam altadata."

Cercetatorii au descoperit ca desi accesarea indelungata a Facebook-ului nu este asociata direct cu depresia, utilizatorii care sunt strabatuti de simtaminte de invidie sunt intr-o sporita masura predispusi sa se apropie de depresie. Astfel de utilizatori sunt cu precadere cei care isi compara vietile serbede cu cele ale ale "prietenilor" care isi posteaza poze cu vacantele lor nemaipomenite si se lauda cu cat de bine o duc.

"Copiii" care nu se mai satura de Facebook ar trebui sa constientizeze un lucru important. Nimeni nu traieste pe roze tot timpul! Dupa cum spune coautorul studiului, Edson Tandoc, "Utilizatorii (Facebook) ar trebui sa isi dea seama ca prezentarea pozitiva reprezinta o motivare importanta in media sociala, asa ca ar trebui sa se astepte ca multi alti utilizatori sa posteze numai lucruri pozitive despre ei insisi." Daca "invidiosii" de pe Facebook reusesc sa constientizeze asta, ar fi de asteptat ca ei sa nu isi mai muste degetele ori de cate ori "frienzii" lor se dau mari cu impliniri si reusite de zile mari!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Psihologia comentariilor online | Despre comentarii pe blog, site, Facebook

Facebook in citate, aforisme, ganduri

Cum verifici cine te vede si ce il intereseaza la tine pe Facebook | Facebook Privacy Checkup
Prea mult FACEBOOK=INVIDIE+DEPRIMARE Prea mult FACEBOOK=INVIDIE+DEPRIMARE Reviewed by Diana Popescu on februarie 04, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.