Cine este Rumi + povestea despre Libertate a lui Rumi

Cine este Rumi? E un scriitor persan din secolul al XIII-lea d.Hr , unul din cei mai apreciaţi poeţi din America de astăzi, citit şi regăsit în nenumărate scrieri şi filme documentare care converg către unul şi acelaşi lucru: DEVOŢIUNE. Chiar dacă suntem creştini, nu trebuie să trecem cu vederea mesajele spirituale ale lui Rumi. Până la urmă, Dumnezeu este unul şi acelaşi! Familia lui a fugit din tărâmurile de baştină din Afganistan în secolul al XIII-lea, găsindu-şi adăpost în Turcia. În această ţară, Rumi a decedat în anul 1273, după ce a înfiinţat Ordinul Mevlevi al dervişilor rătăcitori/luaţi de vârtej (după unele traduceri neavenite româneşti, al dervişilor rotitori), ce fiinţează până în zilele noastre.

O Poveste de Rumi
Rumi este cunoscut, de fapt, sub mai multe nume, fiecare dintre ele reflectând anumite trepte din viaţă sa. S-a născut în Balkh (Afganistanul din prezent) în anul 1207, şi i s-a dat numele de Jelaluddin ("Înălţarea credinţei"), aşa că adeseori este numit "Jelaluddin Balkhi," adică Jelaluddin din Balkh. Atunci când era adolescent, din pricina atacurilor oştilor mongoleze care cutreierau acea parte a Asiei centrale, familia lui s-a refugiat către sud, la Konia (Turcia modernă), care era pe atunci parte a Imperiului Bizantin. Din această cauză a ajuns să fie denumit "Jelaluddin Rumi," Jelaluddin "Romanul." În acelaşi timp, el poartă numele de Mevlana, ori Mowlana, adică "Maestrul."

Viaţa timpurie a lui Rumi nu este ieşită din comun. A fost un învăţat şi un conducător al comunităţii sale religioase, dar nu a ieşit în evidenţă prin talentul săudeosebit pentru poezie şi cântec. Către sfârşitul anului 1244, atunci când Rumi se apropia de vârsta de 40 de ani, a avut şansa să întâlnească un om care i-a schimbat viaţa radical. Era vorba despre Shams Tabrizi, Shams din Tabriz (un oraş din Iran). Prietenia dintre cei doi a fost tot mai puternică, însă a dat cale unor invidii din partea fiilor şi ucenicilor lui Rumi. În 1248, Shams a dispărut brusc. Se bănuia că a fost ucis, poate chiar din cauza unor conspiraţii ale fiilor lui Rumi. Oricum, Shams a fost cel care i-a inspirat lui Rumi cele dintâi poeme şi cântece, iar această influenţă nu a încetat până la moartea lui Rumi din anul 1273.

Se mai ştie că Rumi era un aderent al religiei Sufi... Ce este Sufismul (şi nu sofismul?) Sufismul reprezintă un curent mistic, devoţional, al Islamismului datând din secolul al VIII-lea. Reprezintă un curent religios extatic, esoteric, spiritual şi ascetic. Cuvântul "sufism," (în arabă, tasawwuf), este derivat din cel de "suf," având semnificaţia de "lână." Acesta pare să îşi aibă referinţa în lâna ieftină cu care se inveşmăntau adepţii Sufi timpurii. Sufismul nu este un curent unitar, ci se manifestă în şcoli diverse ale practicii devoţionale. De exemplu, ucenicii lui Rumi sunt numiţi Ordinul Mevlevi (un cuvânt derivat din numele său, Mevlana), iar aceştia şi-au continuat ritualurile specifice ale dansurilor si veneraţiei în Turcia până când au fost scoşi în afara legii de Ataturk, atunci când el a pus bazele statului secular al Turciei la începutul secolului al XX-lea. Către sfârşitul aceluiaşi secol, Ordinul Mevlevi a fost reîmprospătat că şi o formă de cultură străveche, mai cu seamă prin dansurile sale de un magnetism aparte.

Calea spre libertate - O Poveste de Rumi 


Un om aflat în temniţă a primit, într-o zi, din partea unui bun prieten, un covor de rugăciune. Numai la asta nu râvnea, preferând în schimb să fi avut parte, desigur, de o pilă, o rangă sau o cheie cu care să-şi croiască drum spre libertate! Oricum, a dat folosinţă acelui covor, rugându-se pe el lui Allah de cinci ori pe zi, înainte de răsărit, la prânz, după amiază, după apusul soarelui şi înainte de a adormi. Tot aplecându-se în închinăciune, revenind la poziţia verticală şi iar plecându-se în rugăciune, a ajuns să îşi dea seama despre existenţa unui străvechi model în ţesătura covorului, chiar în locul numit "qibla," adică acolo unde îl atingea cu capul. A meditat asupra acelui model şi l-a studiat până când, puţin câte puţin, a reuşit să desluşească în el secretul încuietorii care îl ţinea în celulă şi a felului cum aceasta funcţiona. În acest mod, a reuşit apoi să evadeze din temniţă.

Tot ceea ce faci în viaţa de toate zilele îţi poate deschide calea către o un loc spiritual profund, în care îţi poţi afla libertatea!


Articole din acelaşi domeniu în blogul Dianei:

Nu ştiu decât un singur fel de libertate: libertatea minţii

Cât de liber eşti, îţi doreşti sau poţi să fii? 

Vănătorul de şerpi şi şarpele - O poveste de Rumi
Cine este Rumi + povestea despre Libertate a lui Rumi Cine este Rumi + povestea despre Libertate a lui Rumi Reviewed by Diana Popescu on iulie 05, 2015 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Imi cer iertare ca iti raspund asa de tarziu, cu atat mai mult cu cat astept adeseori degeaba ca cineva sa imi recomande ceva de citit. Nu, nu am citit Puntea lui Rumi, dar voi avea grija sa fac cat de curand asta. Multumesc.

      Ștergere
  2. Uneori, cele mai mari inchisori sunt in noi insine sau in ceea ce ne obliga ceilalti sa credem despre noi.
    Atunci cand reusesti sa ai acea conexiune speciala cu tine insuti reusesti sa fii armonie si sa aduci in jurul tau armonie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mare dreptate. daca nu ne constientizam sinele, nu avem cum sa facem fata iuiresului lumii din jurul nostru.

      Ștergere
  3. Nu stiu daca puteam sa sintetizez mai bine decat tine mesajul acestei povesti...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.