Crăpături în statuia lui Buddha | O poveste cu tâlc

Într-un mare templu aflat la nordul capitalei străvechi a Tailandei, Sukotai, se afla odată o statuie uriaşă din lut a lui Buddha. Mai mult de 500 de ani, în decursul unor violente furtuni, schimbări de guverne, sosiri şi plecări ale unor armate invadatoare, statuia a rămas teafără în picioare.

Buddha
Statuia de aur a lui Buddha din Wat Traimit
Cu toate acestea, la un moment dat, călugării care îngrijeau templul au observat că statuia începuse să se crape, şi că trebuia cât mai curând să fie reparată şi repictată. După o perioada foarte fierbinte, cu o vreme extrem de uscată, una din crăpături s-a lărgit atât de mult încât un călugăr curios şi-a luat lanterna şi a privit înăuntru. A fost pe dată orbit de un aur strălucitor! În interiorul acestei vechi statui, aparent obişnuite, îngrijitorii templului au descoperit una din cele mai mari şi mai luminoase imagini ale lui Buddha create vreodată în Asia de sud-est. Acum, dezbrăcată de acoperământul de lut, statuia de aur al lui Buddha atrage mulţimi de pelerini devotaţi din întreagă Tailanda.

Călugării cred că această strălucitoare operă de artă a fost acoperită cu lut pentru a fi protejată în vremurile de conflicte şi tulburări.

Sursă: Jack Kornfield, The Wise Heart (Inima inteleapta)

Trebuie să învăţăm să vedem întotodeauna frumuseţea ascunsă dincolo de crăpături, perfecţiunea aflată dincolo de imperfecţiune. Este o frumuseţe indestructibilă, fără vârstă, asemeni perfecţiunii lui Dumnezeu întrezărite printre crăpăturile vieţii. 

Sursă imagine: Wikipedia


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Ciclul vieţii şi al morţii în Buddhism | Karma şi renaşterea 

Picioarele scurte ale adevărului | O poveste cu tâlc 

Lupta buddhiştilor cu ispita
Crăpături în statuia lui Buddha | O poveste cu tâlc Crăpături în statuia lui Buddha | O poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on iulie 20, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.