Tatuajul Leului | O poveste de Rumi

Cu mult timp în urmă, oamenii obişnuiau mereu să îşi facă cel puţin un tatuaj. Diversele imagini şi simboluri pe care şi le încrustau pe mâini, picioare şi umeri îi făceau să suspine şi să geamă din cauza întepăturilor amarnice ale acelor.

Într-o zi, tinerel care îşi dorea un tatuaj pe umăr s-a dus la un meseriaş din acest domeniu şi i-a zis, "Fă-mi un tatuaj, dar cât poţi mai delicat, fără să mă faci să sufăr."

Tatuajul Leului
Specialistul l-a întrebat, "Tinere, ce imagine ai vrea să-ţi fac pe pielea ta?"

"Desenează-mi un leu fioros, pentru că sunt născut în zodia Leului," i-a răspuns cu emfază băiatul. "Dar să fie un leu cât se poate de arătos, de infiorător, în stare să bage spaima în inimile celor care îl vor vedea!"

"Şi unde ţi-ar place să-ţi fac acest tatuaj?" a întrebat omul.

"Pe umărul meu stâng," i-a zis tânărul.

De îndată ce meseriaşul şi-a înfipt de câteva ori acele în pielea clientului său, acesta a început să zbiere. Umărul său se dădea convulsiv înapoi din faţă acului! Copleşit de durere, tânărul a exclamat, "Meştere, mă omorî cu sadismul tău! Spune-mi ce desenezi acum."

"Un leu,"replicat meseriaşul, "aşa cum mi-ai dat comandat." Încă tremurând din cauza chinurilor sale, băiatul l-a chestionat, " Şi acum ce parte a leului trasezi?"

"Tocmai am început să fac coada leului."

"Ah, cerurilor, uită de coada să," a strigat tânărul. "Nu poţi să faci un tatuaj al unui leu fără coadă?"

Artistul a renunţat la coadă, fără să mai ia seama la plangăcelile clientului sau, şi a început să deseneze o altă parte a leului pe umărul acestuia.

Zgâlţâindu-se din toate încheieturile, tânărul l-a întrebat iarăşi, "Maestre, de ce zona a leului te ocupi acum?"

Experimentatul desenator i-a răspuns, " Acum îţi încrustez pe piele o ureche a leului."

Clientul i-a zis, cuprins parcă de două ori mai mult de chinuri, "Te rog, lasă-l pe leu fără urechi!"

Auzind asta, meseriaşul s-a oprit chiar la mijlocul lucrării sale, şi a pornit să tatueze o altă zona a trupului leului. Băiatul a urlat iarăşi de durere şi i-a pus întrebarea, "Şi acum ce anume din leu configurezi?"

Meseriaşul i-a zis, "Acum trasez burta leului."

Incapabil să mai suporte înţepăturile acelor, băiatul s-a răstit, " Opreşte-te! Lasă-l pe leu fără burtă! Până la urmă, de ce ar avea nevoie de aşa ceva?"

În acest moment, specialistul în tatuaje a devenit întru totul confuz. A rămas multă vreme cu degetele în gură, cugetând. Nu a putut să meargă mai departe, aşa că şi-a aruncat acele deoparte şi a strigat plin de mânie, "Cine din lumea asta a văzut vreodată vreun leu fără coadă, fără cap şi fără burtă? Este ca şi cum Dumnezeu nu ar fi creat niciodată vreun leu!"

Învăţătura lui Rumi: Pentru a avea dreptul să porţi semnul Leului, să-ţi tatuezi emblema celui mai viteaz şi mai maiestuos dintre animale, trebuie să dai dovadă de curaj, răbdare, şi să te laşi în voia vrerii Creatorului tău. Ţelul existenţei umane poate fi împlinit numai de cei care îşi înfrâng zona joasă a sinelui lor. Cum poate fi pusă la încercare partea cea mai joasă a noastră fără durere? Cum altfel pot fi demonstrate virtuţile noastre decât în mijlocul necazurilor? Toate încercările noastre sunt trimise către noi în scopul de a ne transforma.

Sursă: Cartea "Tales from Rumi: Mathnawi Selections for Young Readers" / "Poveşti din Rumi: Selectări din Mathnawi pentru tinerii cititori"


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Dicţionarul tatuajelor (simboluri şi semnificaţii) , Litera L (1)

Dicţionarul tatuajelor (simboluri şi semnificaţii), Litera L (2) 

Rumi: În clipa când mi-am auzit prima poveste de dragoste
Tatuajul Leului | O poveste de Rumi Tatuajul Leului | O poveste de Rumi Reviewed by Diana Popescu on august 20, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.