Osho: 5 feluri de profesori

În India avem cinci feluri de profesori. Prima categorie este numită Arihanta. Un Arihanta este profesor, dar şi maestru. Faptul că este maestru înseamnă că a înfăptuit ceea ce spune. De exemplu, Iisus poate fi numit un Arihanta pentru că orice spune este propria Sa înfăptuire. El spune, "Stă în autoritatea Mea."

Osho: 5 feluri de profesori
A două categorie este Siddha. Siddha este numai un maestru. El a ajuns să înfăptuiască, dar este incapabil să comunice. Nu poate mărturisi în cuvinte ceea ce a înfăptuit; într-un fel, este ca şi mut. Şi au existat mulţi sfinţi în lume care nu au glăsuit pentru că nu au putut să se descurce să aducă ce este dincolo în vorbe. Acesta este numit şi el un Buddha, un profesor.

A treia categorie este numită Acharya. Un Acharya este doar un profesor, nu şi un maestru. El ştie exact ceea ce îi învaţă pe alţii, dar nu prin înfăptuirea, nu prin puterea sau autoritatea sa. Papa este un Acharya. Dacă Iisus este un Arihanta, atunci Papa este un Acharia. El vorbeşte prin autoritatea, prin puterea Bibliei, şi nu prin propria sa autoritate.

A patra categorie poartă numele de Ubadhyay. Un Ubadhyay este cineva care nu este nici măcar sigur de ceea ce spune. Poate că fragmentele sunt adevărate. P.D. Ouspensky a scris o carte despre Gurdjieff: "În căutarea miraculosului." Subtitlul ei este "Fragmente ale unei învăţături necunoscute," şi Ouspensky a fost foarte adecvat în scrierea subtitlurilor - numai fragmente, pentru că a putut să înţeleagă numai părţi din ea; părţi care erau dincolo de el. Un Ubadhyay poate fi numit, de asemeni, profesor.

Cea de-a cincea categorie Sadhu. Un Sadhu este cineva care nu a realizat nimic, dar încearcă cu sinceritate să realizeze. El poate fi cu numai un pas înaintea ta, dar te poate învaţa mult despre asta. El nu poate să pretindă că a înfăptuit; nici nu poate spune cu certitudine cum este ceva anume.

Eu sunt un Arihanta. Mă poţi numi un super profesor, întrucât vorbesc pornind de la propria mea autoritate. Nu trebuie să mă bazez pe Iisus, sau Buddha ori Krishna. Ceea ce spun, ştiu. Dacă nu ştiu un lucru, nu-l spun.

Sursă: Interviu cu Osho publicat pe 26 august 1983 în The Rajneesh Times 

"Ascultă-ţi numai propria inimă. Aceasta este singurul tău profesor." Osho 


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Condiţii pentru a fi iniţiat întru adevăr | O poveste de Osho 

Ceea ce cauţi este deja înăuntrul tău | O poveste de Osho

Profesorii în citate, aforisme, maxime
Osho: 5 feluri de profesori Osho: 5 feluri de profesori Reviewed by Diana Popescu on octombrie 04, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.