Cum dăruiești unui cadou o semnificație aparte - Metode verificate stiințific

Cumpărarea cadourilor de Crăciun te poate aduce în pragul stresului, atunci când întocmeşti liste nesfârşite cu aceastea, te frămânţi care dar ar fi cel mai potrivit pentru fiecare om important din viaţa ta, iar reclamele din magazine nu încetează să îţi atragă atenţia şi să te îndemne să te răzgândeşti în privinţa alegerilor ce îţi păreau a fi bătute în cuie!
Tocmai de aceea, nu ar fi rău să ţii cont de ceea ce are de zis și stiinţa, din acest punct de vedere.
În acest fel, te-ai putea bucura mai mult de cadourile de Crăciun, indiferent dacă le dăruieşti sau le primeşti.



Cadoul potrivit pentru persoana potrivită 


"Cel mai important lucru în schimbul de cadouri este să arăţi că ştii cu adevărat, în profunzime, o persoană căreia îi faci un dar şi că ea contează cu adevărat pentru tine," spune Ryan Howell, psiholog la Universitatea de Stat San Francisco.
Asta înseamnă, în general, că trebuie să faci daruri personalizate, să dai cadoul potrivit unei persoane potrivite.

Cum daruiesti unui cadou o semnificatie aparte - Metode verificate stiintific

De exemplu, Howell a declarat revistei "Live Science" că, potrivit cercetărilor ştiinţifice, oamenii care vor să ia cadouri cu o semnificaţie aparte nu cumpără acelaşi dar, nici măcar pentru doi din prietenii lor, chiar dacă aceştia nu se cunosc unul pe celălalt şi nu ar avea cum să îşi dea seama că au primit acelaşi cadou.
Este, de asemenea, important să iei în considerare valoarea practică a unui cadou. Cu alte cuvinte, nu este indicat să iei considerare ce ţi-ar place ţie să primeşti, ci ce anume i-ar place să primească o anumită persoană din partea ta. Dăruirea cadourilor "este expresia întrezăririi autentice a unei alte persoane şi a ceea ce îşi doreşte aceasta," a precizat Allison Pugh, sociolog la Universitatea Virginia, care studiază consumismul.



Fă-le cadouri oamenilor defavorizaţi de soartă !

Dăruirea de cadouri prietenilor sau în acţiuni de caritate este asociată cu fericirea. Cercetările ştiinţifice sugerează că oamenii sunt cu atât mai fericiţi cu cât fac mai multe daruri în scopuri caritabile, potrivit unui studiu din 2009 iniţiat de Harvard Business School.
Mai mult decât atât, fericirea nutrită de caritate este mai mare atunci când faci daruri care îţi învigorează conexiunile sociale. Un studiu ştiinţific publicat în 2013 în Internaţional Journal of Happiness and Development|Jurnalul internaţional al fericirii şi dezvoltării a scos la iveală că oamenii se simt mai fericiţi în cazul în care fac donaţii într-un mod personalizat, prin intermediul unui prieten sau a unei rude, decât atunci când fac donaţii anonime. Aşadar, făcând un act caritabil celor defavorizaţi de soartă în numele cuiva apropiat va poate determina pe amândoi să va simţiţi mai senini cu prilejul Crăciunului.



Importantă cadourilor handmade 

Cadourile aureolate de noutate şi cumpărate din marile magazine nu sunt întotdeauna cea mai bună opţiune. O cercetare, publicată în 2015 în Journal of Marketing, a dezvăluit că oamenii preferă să achiziţioneze daruri handmade pentru cei dragi, fiind gata să plătească nişte bănuţi în plus pentru cadourile făcute de mâna în defavoarea celor produse în serie. Oamenii au senzaţia că darurile făcute manual dovedesc mai multă dragoste, iar dragostea este ingredientul cel mai preţios inclus într-un cadou!



Nu întrece măsură cu anti-consumismul 


Nu intra în panică dacă lista cu cadourile dorite de Crăciun de copiii tăi tinde să capete dimensiuni gargantuane! Jucăriile sau gadgeturile electronice la modă îi ajută să îşi păstreze conexiunea cu cei de vârstă lor.

"Articolele pentru copii au o componentă socială extrem de intensă şi, prin aceasta, înţeleg aproape un limbaj prin care comunica unii cu alţii," afirmă Pugh, care a studiat consumismul din punctul de vedere al celor mici.

A avea acelaşi "lucru" ca şi alţii îi sprijină pe copii să îşi afle un teritoriu comun cu cei de vârstă lor, şi, prin această prisma, părinţii ar trebui să nu dezamăgească aşteptările copiilor lor din ziua de Crăciun. Aşa cum spune Pugh, aici nu este vorba despre încurajarea materialismului celor mici ci, mai curând, de posesii materiale care au darul de a le îmbogăţi relaţionarea socială.

Partea bună este, tot după Pugh, că adeseori copiii sunt adaptabili. Copiii care nu posedă cele mai tari, la modă jucării şi jocuri învaţă frecvent despre ele pe alte cai şi reuşesc, în acest fel, să îţi menţină la standarde înalte interacţiunea cu colegii ori prietenii lor.



Dăruieşte experienţe şi nu obiecte!


O regulă de aur a cadourilor este, se pare, să dăruieşti experienţe mai degrabă decât lucruri. Oamenii care primesc daruri legate de o nouă experienţă de viaţă, precum bilete în colectiv la un concert sau la o piesă de teatru, se simt mult mai conectaţi cu cel care le face un astfel de cadou decât cu cei care le oferă obiecte. Aceasta este concluzia unei cercetării ştiinţifice duse până la capăt la Wharton School, de la Universitatea din Pennsylvania.
Dăruitorul şi primitorul darului nu trebuie să împărtăşească beneficiile cadoului pentru a obţine această conexiune afectivă.
Oricum, un studiu recent întreprins de cercetătorii de la Universitatea Washington din Saint Louis şi Universitatea Naţională din Seul a lăsat să se înţeleagă că oamenii eşuează adesea să realizeze că un cadou legat de o experienţă de viaţă este o alegere mai bună decât unul împachetat şi înfăşurat cu panglici. Acest lucru este determinat şi de faptul că oamenii ezită, de obice,i să ofere un dar asociat cu o experienţă unor persoane de care nu sunt foarte apropiaţi.
Cadourile "experenţiale" au totuşi mai mari sorţi de izbândă, atenţionează Howell. Potrivit studiilor sale, oamenii care se aştepta la un dar material şi primesc în loc unul "experenţial" sunt de obicei foarte satisfăcuţi. Prin contrast, cei care se gândesc că vor primi un cadou "experential" şi se văd în cele din urmă în posesia unuia material se simt foarte dezamăgiţi.
După spusele lui Pugh, darurile asociate cu experienţe de viaţă au o semnificaţie aparte mai ales pentru copii, întrucât le înlesneşte crearea unor amintiri cu un impact mai mare şi de o durata mai lungă decât cele pur materiale.
Tot Pugh ne sfătuieşte: "Dacă darurile exprimă şi întăresc dragostea, unul din cele mai frumoase cadouri constă din propriul tău timp. Acesta va fi mereu un dar cu adevărat semnificativ."

Sursa: HuffingtonPost 


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Cadourile chinezesti intre simbol si semnificatie

Cadoul in citate, aforisme, maxime

Superstitii despre cadourile de Craciun
Cum dăruiești unui cadou o semnificație aparte - Metode verificate stiințific Cum dăruiești unui cadou o semnificație aparte - Metode verificate stiințific Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.