Ce este déjà vu?

Expresia déjà vu ilustrează un fenomen misterios al retrăirii unor clipe, unor evenimente din viaţă. Nu ţi s-a întâmplat niciodată să ajungi într-un loc unde nu ai mai fost nicicând şi să simţi că l-ai mai văzut? Sau, să cunoşti un om a cărui faţă îţi pare familiară, ale cărui cuvinte ai senzaţia că le-ai mai auzit altădată? Ei bine, acesta este déjà vu!

déjà vu
Deşi este trăită de multe persoane, impresia de déjà vu nu a fost încă explicată întru totul. Se spune, de fapt, că circa 60-70% dintre oameni au experimentat-o cel puţin o dată în viaţă. Atunci când are loc, unul din simţurile noastre, fie văzul, fie auzul, fie mirosul ori gustul ne convinge că am mai trecut printr-un fapt de viaţă asemănător chiar dacă, la nivel raţional, ne dăm seama că nu este aşa.

Oamenii de ştiinţă au o emis o ipoteză despre déjà vu care nu a fost încă dovedită temeinic. Oricum, nu trebuie să confundăm simţământul de déjà vu cu precogniţia sau cu clarviziunea.

Precogniţia reprezintă premoniţia, anticiparea unui eveniment din viitor. Clarviziunea constă în perceperea a ceva ieşit din normele naturale ori din aria de cuprindere a celor cinci simţuri. Aceste două fenomene sunt apropiate de déjà vu, dar nu se identifică cu acesta.

Tipuri de déjà vu 


Există un déjà vu asociativ, şi unul biologic.

Cel asociativ este cel mai răspândit. În acest caz, o persoană poate vedea, auzi, mirosi sau atinge ceva care îi evocă un simţământ, o senzaţie similară cu ceva petrecut în trecut. Cercetătorii sunt de părere că acest fel de déjà vu este conectat cu centrii memoriei din creier.

Un déjà vu biologic apare la oamenii care suferă de epilepsie a lobului temporal. De fapt, astfel de persoane au adeseori o senzaţie intensă de déjà vu instantanee, ce abia apucă să treacă prin filtrul raţiunii. Această reacţie a fost explicată ştiinţific, dar savanţii cred că este cu totul diferită de tipul asociativ, numit şi tipic.

Teorii despre déjà vu 


Numeroşi oameni de ştiinţă au încercat să afle mecanismul acestui fenomen. Este unul fizic sau nu? De ce este experimentat de unele persoane şi de altele nu? Ce se întâmplă atunci când cineva crede că a mai vizitat un loc fără să fi dat cu ochii de el mai înainte în realitate? Toate aceste întrebări nu şi-au găsit încă răspunsuri clare.

Parapsihologii, specializaţi în studierea fenomenelor paranormale, au teoretizat că déjà vu consistă în revenirea în minte a unor amintiri dintr-o viaţă anterioară. Unii au opinia că este un tip de răspuns emoţional faţă de un fapt care reverberează cu unul din trecut.

Potrivit unei explicaţii ştiinţifice, în timpul unui déjà vu, în creier se produce un scurt circuit ce conduce la o acţiune neurochimică care nu are nici o legătură cu vreun eveniment real din viaţă. Cu alte cuvinte, un om este copleşit de un simţământ straniu şi îl conectează cu o amintire deşi, în realitate, este pus în faţa a ceva cu totul nou pentru el.

Aşadar, déjà vu continuă să rămână unul din fascinantele mistere ale vieţii, un secret ferecat în creier, ce-şi aşteaptă relevarea. Se crede că, dintre toate simţurile noastre, vederea are un rol precumpănitor în déjà vu, dar acest subiect este pe mai departe deschis dezbaterilor şi cercetărilor.


Mai poţi citi în Blogul Dianei:

10 legi universale ale succesului şi fericirii

Culoarea aurei umane şi personalitatea

Ce este chakra?
Ce este déjà vu? Ce este déjà vu? Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2016 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Deci tocmai asta am vrut sa citesc acum... despre Deja Vu si viata anterioara. Mi sa întâmplat si mie. E o senzatie de ne explicat. Nu îl voi intelege niciodată. E ceva ... UAU! Extraordinar este si faptul ca tiam găsit pagina in acea zi in care ai scriso, si in avea zi in care am căutat subiectul acesta. Bravo! Sunt cu pălăria jos in fata ta. Îmi place enorm ceea ce faci si scri. Tinio tot asa! Bafta la următoarea pagina. Te pup! Beau!😍

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai... ce? Nu mam dus sa beau, am vrut să-ți spun ceau! UPS!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant cred ca am avut vreo 20 de deja vu-uri in viata asta :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Și eu am avut multe sentimente de déjà vu...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.