Drepturile chiriașilor în România



Mi-ai scris în email că vrei să te muţi din orașul tău tocmai în inima Moldovei și nu ai nicio cunoștință sau prieten care să-ți facă vreo recomandare. Te simți pierdut în încercarea de a găsi un apartament de închiriat în Iași printre firmele imobiliare de pe internet, pentru că nu ştii nimic despre oraş, despre zonele care te-ar avantaja să ajungi la Universitate rapid şi să ai acces cu uşurinţă și la un supermarket, o bancă, poştă.
Nu-i nimic, nu-i bai, nu m-ai deranjat! Am dat câteva telefoane unor amici care îşi fac veacul prin Iaşi, glumesc, au devenit rezidenţi de mai mulți ani şi am aflat cum cele mai bune și aerisite cartiere sunt Copou, Tătărași și Vlaicu, dar Alexandru cel Bun este cel mai mare dintre ele.

Deși moldovenii sunt oameni buni la inimă, trebuie să ştii care sunt drepturile chiriaşilor, oriunde în România, pentru că închirierea unui apartament este un serviciu pe care tu-l plăteşti şi pentru care ai drepturi, nu numai responsabilităţi!

Ce drepturi au chiriașii?

Aşadar, înainte de a semna acel contract de închiriere al unui apartament în Iaşi, citeşte cu atenţie toate paragrafele din el, să nu fie strecurate anumite condiţii, care nu ţi s-au spus de la început de proprietar sau de agentul imobiliar şi pentru care tu să devii răspunzător in timp.

Clauzele din contractul de închiriere se negociază, iar proprietarul nu-ţi poate impune nimic.

Ai dreptul la un chitanţier pentru plata chiriei.

În cazul în care te hotărăşti să împarţi apartamentul cu vreun coleg, chiria nu creşte, ci eventual, doar eşti dator să anunţi proprietarul şi să plăteşti cheltuiele la întreţinere cuvenite numărului de persoane. 

Ai dreptul la anumite standarde minime de cazare şi nu cred că vreun proprietar întreg la minte ar avea ceva de spus dacă te-ai apuca să dai cu un var într- o cameră sau în bucătărie, după caz.

Ai dreptul să contactezi proprietarul în orice moment al zilei, rezonabil, dacă sunt probleme în apartament pentru eventuale reparaţii și să primeşti banii înapoi dacă tu achiţi anumite reparaţii, care, repet, sunt responsabilitatea proprietarului;

Ai dreptul de a impune proprietarului permisiunea ta pentru a intră în locuinţă şi te sfătuiesc, încă de la început, să schimbi butucul de la uşa de la intrare, pentru mai multă siguranţă.

Ai dreptul să primeşti prieteni care să rămână peste noapte pentru perioade scurte de timp.

Poți întârzia cu plata chiriei, în mod legal, maxim 10 zile.

În caz că proprietarului i se pune pata pe tine sau are alte motive și cere rezilierea contractului de închiriere ai dreptul la un preaviz de două luni, 60 de zile, înainte să părăseşti acea locaţie.


Oriunde te-ar duce viața și ai cauta apartamente de închiriat la Iasi, Timișoara sau Brașov, drepturile chiriașilor nu se schimbă.
Mult noroc tuturor!


Drepturile chiriașilor în România Drepturile chiriașilor în România Reviewed by Diana Popescu on aprilie 18, 2016 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii la adresa de email: vip.creanga@mail.ru

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună,
    Referitor la informaţiile oferite de tine în materie de locaţiune, veridic mi s-ar părea să argumentezi pe bază de texte normative cele susţinute. Întâmplător am dat peste acest articol şi...aceste drepturi evidenţiate de tine, nu le cunosc a fi consacrate în vreun act normativ în vigoare.
    1."Dreptul la un chitanţier"... din cunoştinţele mele juridice ştiu că o chitanţă poate fi eliberată de un creditor (în speţă locator/proprietar) pentru un debitor (locatar/chiriaş), chitanţa are ca scop dovedirea achitării contravalorii locaţiunii la termenele stipulate în contract. A deţine un chitanţier în materie de locaţiune este o obligaţie şi nu un drept, care poate fi exercitată de către locator - vezi art. 41 din O.U.G. nr. 40/1999.
    2.Contractul de locaţiune poate fi încheiat intuituu personae, adică în considerarea unei anumite persoane, situaţie în care locatarul nu are posibilitatea de a împărţi unitatea locativă cu o altă persoană. Lipsa acestei clauze din prevederile contractuale nu atrage posibilitatea de a locui cu alte persoane neavute în considerare la încheierea contractului, întrucât, locatorul nu a cunoscut acest aspect încă de la începutul raporturilor locative, contractul de locaţiune fiind prin natura sa un contract comutativ.Într-o asemenea situaţie este necesar acordul prealabil al proprietarului, bunul îi aparţine şi poate decide complet asupra lui şi cui doreşte să îl închirieze.

    RăspundețiȘtergere
  3. 3. singurele standarde minime de cazare prevăzute de lege sunt cele referitoare la exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de anexa 1 la Lg. nr. 114/1996 - privind locuinţele, cu modificările şi completările ulterioare, care fac referire la cerinţe minimale, suprafeţe minimale, încăperi sanitare, dotarea minimă a încăperilor sanitare, etc. "Dreptul de a înfrumuseţa" unitatea locativă, reprezintă o cheltuială voluptorie a locatarului, (în speţă văruitul) şi trebuie făcute cu acordul proprietarului. (nimănui nu i-ar conveni să primeasca un chiriaş care să trântească în sufragerie 3 mâini de var albastru electric, în urma căruia va trebui să plăteşti bine o echipă de muncitori să readuci încăperea la o culoare domestică). - vezi art. 1823 alin. 2 NCC.
    3. Cheltuielile utile efectuate în unitatea locativă închiriată cad întotdeauna în sarcina chiriaşului, acestea sunt cheltuieli derivate din condiţiile normale de locuit gen: schimbarea uni bec, schimbarea instalaţiilor sanitare care s-au deteriorat ca urmare a uzurii efectuate de către locatar, schimbarea geamului spart de către locatar, schimbarea unei prize, etc - reparaţii minore (în acest sens art. 1801-1803 NCC). Reparaţiile capitale cad întotdeauna în sarcina prorietarului: faţada clădirii, înlocuirea sistemului de alimentare cu apă a unităţii, repararea reţelei electrice, consolidarea imobilului, repararea acoperişului, etc.
    4. Prin lege, (art. 1786, 1789 NCC) - locatorul este obligat a asigura locatarului liniştita şi utila folosinţă a imobilului, garantând-ul inclusiv pentru tulburările provenite din fapta proprie şi fapta terţilor, astfel încât, tulburările provenite din fapta proprie se referă la a nu restrânge dreptul de folosinţă exercitat de locatar (efectuarea unor reparaţii majore care împiedică folosirea imobilului în condiţiile avute în vedere la încheierea contractului), mai mult decât atât,locatarul este OBLIGAT a permite accesul locatorului în imobil în vederea examinării acestuia la intervale de timp rezonbile, pentru ca acesta din urmă să-şi poată exercita, dupa cum va crede de cuviinţă, prerogativele dreptului de proprietate prin vânzare sau o nouă locaţiune, etc. (art. 1804 NCC)- deci schimbarea butucului la uşa de la intrare fără acordul prealabil al proprietarului nu este susţinută de nicio prevedere legală. Chiriaşul se poate folosi doar de dreptul de a i se asigura o garanţie pentru liniştita şi utila folosinţă, rugând proprietarul să anunţe în timp util sosirea şi inspectarea imobilului.
    5. Cu privire la dreptul de a primi prieteni care sa ramana peste noapte, menţionez ca nu cunosc nicio prevedere legala care să consacre acest drept. Acest aspect se poate discuta cu proprietarul încă de la momentul încheierii contractului. Dacă ai prieteni gălăgiosi şi distructivi s-ar putea să plăteşti din propriul buzunar mai mult decât contravaloarea locaţiunii.
    6. Cu privire la termenul de preaviz instituit de tine, respectiv 60 de zile, Noul Cod Civil nu prevede un asemenea termen, denunţarea unilaterală a contractului se face întradevăr cu un termen de preaviz acordat de către persoana care doreşte concedierea, însă acest termen are o durată variabilă, iar în lipsa unei stipulaţii exprese, durata lui va fi apreciată potrivit uzanţelor şi după natura bunului dat în locaţiune. art. 1816 NCC.

    Sper că am fost de folos :)
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.