Fluturele în simboluri, legende şi superstiţii

Fluturele este un simbol al sufletului, schimbării, metamorfozei, învierii, speranţei, vieţii şi unor noi începuturi în numeroase tradiţii, legende, mituri şi superstiţii ale lumii.

În mitologia grecească, Psyche (semnificând literal "suflet") era reprezentată sub forma unui fluture. În plus, Psyche era asociată cu dragostea, ca urmare a conexiunii amoroase intense dar lipsite de speranţă dintre ea şi Eros, zeul grec al dragostei. Totodată, în antichitate, grecii vedeau fluturii drept suflete ale oamenilor morţi.

Într-un mozaic scos la lumină din ruinele de la Pompei este înfăţişat un fluture ieşind dintr-un craniu uman ca un simbol al sufletului ce părăseşte după moarte corpul.

Simbolizând sufletul şi în creştinismul timpuriu, fluturele apare pe morminte creştine străvechi şi împreună cu Hristos în arta religioasă. Nu întâmplător, el a ajuns să fie conectat metaforic în creştinism cu nemurirea şi învierea lui Hristos!
Am visat că eram un fluture, zburând prin văzduh; apoi m-am trezit. Acum mă întreb: sunt oare un om care a visat că era fluture, sau sunt un fluture visând că ar fi om? Chuang Tzu

Se spune că prizonierii din lagărele naziste, îndeosebi copiii, desenau fluturi cu unghiile sau cu pietre pe zidurile ce îi împresurau. Era ca şi cum ar fi ştiut cumva că sunt pe cale să moară şi şi-ar fi exprimat dorinţa ca sufletele lor să se transforme în fluturi. Legendă sau adevăr, se menţionează că, timp de mulţi ani după Holocaust, au fost frecvent văzuţi mii de fluturi coborând pe pământ la Auschwitz şi în alte lagăre ale morţii!

Gărgăriţa în simboluri, legende, superstiţii

Fluturele este corelat în diverse tradiţii cu transformarea şi renaşterea. Aşa cum larva trece prin câteva stadii de schimbare şi dezvoltare înainte de a deveni fluture, la fel şi noi trebuie să traversăm experienţe de viaţă semnificative, evolutive pentru a ne afla ţelurile veritabile şi a ne instala pacea interioară în suflete. Asemeni omizii, unii oameni îşi clădesc în jur un cocon, o crisalidă, o cochilie, refuzandu-şi şansa de a trăi noi lucruri, noi iubiri şi a se împlini în persoana care ar fi putut fi. Aidoma felului cum este nevoie ca fluturele să îşi croiască drum în afara crisalidei pentru a-şi lua zborul, noi trebuie să ne rupem de zona noastră de confort pentru a găsi cea mai reuşită variantă a sinelui nostru.

În China, fluturele este un simbol al fericirii şi împlinirii conjugale. Tot aici, zărirea unui fluture în timpul zilei se spune că aduce noroc. Dacă este văzut vreo unul noaptea, acesta avertizează asupra unei morţi iminente!

În Feng Shui, fluturele, asemeni păsărilor, întruchipează dorinţa profundă a omului de a se bucura de viaţă şi a trăi liber în apropierea cerurilor. De cele mai multe ori, simbolul fluturelui este utilizat ca remediu în dragoste, indeosebi pentru cei singuri, poate şi din cauza faptului că iubirea este cel mai transformator simţământ care ne face să ne simţim ca şi cum am zbura.

Pentru indienii nativi americani, fluturele simbolizează schimbarea, bucuria şi culoarea vieţii. Un dans rezervat lui este consemnat atât în tradiţiile Navajo, cât şi în cele Hopi. Într-un obicei specific celui de-al doilea trib, fetele nemăritate din clanul fluturelui îşi aranjau părul în forma aripilor acestuia pentru a atrage atenţia că sunt disponibile pentru o căsătorie.

Într-o legendă indiana, se zice că dacă îi împărtăşeşti unui fluture o dorinţă secretă, el va zbura până la ceruri pentru a ţi-o transmite, garantând astfel împlinirea sa. O superstiţie a tribului Blackfoot statuează că visele ne sunt aduse în somn de fluturi. Indienii Navajo obişnuiau ca înaintea unei competiţii de alergare să frece uşor aripile fluturilor astfel încât "praful" de pe ele să li se presare peste picioare, având credinţa că, în acest mod, spiritul fluturelui le va dărui iuţeala şi rezistenţă. În tribul Nez Perce, încă se mai crede că fluturii îşi fac apariţia ori de câte ori sunt chemaţi de copii.

În unele superstiţii europene, fluturele este asociat cu spiritul morţii. În arta gnostică, îngerul morţii este zugrăvit strivind un fluture sub picioare. În acelaşi timp, atracţia moliilor către flăcări şi lumină simbolizează purificarea prin foc.

Marinarii care vedeau un fluture înainte de a se îmbarca aveau credinţa că vor pieri în mare. În unele regiuni din Anglia, există superstiţia că fluturii poartă în ei sufletele copiilor morţi. În alte zone din Marea Britanie, predomină legenda că, pentru a nu avea parte de ghinion, trebuie să omori primul fluture zărit primăvara; dacă acesta este galben, inseamna că o boală putea să-ţi cuprindă intreagă familie! Numai în Irlanda şi Scoţia, un fluture auriu avea o semnificaţie benefică; văzut în preajma unui mort, vestea că sufletul acestuia avea să ajungă în rai.

În alte culturi, fluturii erau înzestraţi cu puterea de a purta sufletelor ceor decedaţi în iad sau erau consideraţi suflete ale copiilor nenăscuţi încă.

În general, fluturii negri sunt semne rele sau nenorocoase, anunţând moartea cuiva. Unii indieni din SUA credeau că o molie ce se aşeza pe capul unei femei cu copil mic prezicea moartea acestuia.

Cele mai multe superstiţii legate de fluturi au, totuşi, conotaţii pozitive. Astfel, se spune că, dacă cel dintâi fluture văzut primăvara este alb, vei avea noroc tot anul. Un alt semn norocos este vederea a doi fluturi zburând împreună. Un fluture pătruns în casă se zice că aduce şi el noroc.

De ce ne este frică de păianjeni?

Într-o legendă românească, se povesteşte că la începuturile lumii era numai apă şi întuneric. Peste apă se afla un strat de spumă, iar în acea spumă vieţuiau un vierme şi un fluture. Fluturele şi-a lepădat aripile şi s-a preschimbat în om, într-o creatură de o frumuseţe nemaipomenită. Viermele s-a transformat într-o dihanie neagră, cu coadă şi coarne, în Necuratul! Dumnezeu l-a însărcinat pe Necuratul să se ducă în mare şi să-i aducă o mâna de pământ în numele său, şi abia a treia oară a reuşit asta Dracul, atunci când a cerut-o în numele lui Dumnezeu.

Potrivit superstiţiilor româneşti adunate de Artur Gorovei şi Gh. F. Ciauşianu: 

Dacă zăreşti un fluture cap de mort, să nu îl omori, întrucât el aduce apă morţilor.

Când vezi primăvară mai întâi fluturi albi, vei fi sănătos tot anul! Pe de altă parte, primul fluture ce îţi iese în cale primăvara de este roşu îţi prezice recoltă bogată în toamna, iar unul galben, o recoltă sărăcăcioasă. Totodată, fluturele roşu anunţă sănătate, pe când cel galben boală!

Nu este de recomandat să ţii un fluture în mână fiindcă colbul de pe aripile sale îţi poate intra în ochi, chiorându-te!

Fluturii care zboară în jurul unei lumini sunt de bine.

Dacă vezi un fluture în casă, nu este indicat să-l omori, căci poate fi sufletul unui copil care ţi-a murit!

Culorile strălucitoare ale fluturilor şi dansul lor aerian printre flori ne aduc aminte să ne bucurăm de viaţă, să fim cât mai mobili în minte şi suflet, să întâmpinăm cu zâmbetul pe buze schimbările din viaţă şi să le înţelegem ca oportunităţi ale evoluţiei şi împlinirii noastre.

"Am visat că eram un fluture, zburând prin văzduh; apoi m-am trezit. Acum mă întreb: sunt oare un om care a visat că era fluture, sau sunt un fluture visând că ar fi om?"
Chuang Tzu
Fluturele în simboluri, legende şi superstiţii Fluturele în simboluri, legende şi superstiţii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 09, 2016 Rating: 5

8 comentarii:

  1. Diana,am visat un fluture superb viu colorat predominant verde in casa mea poti sa imi spui ce inseamna?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Denisa! O oportunitate iti bate la usa! Fii pe faza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am visat un fluture verde azur și l.am prins in degete..să.l privesc..aveam grijă să nu moară..ce inseamnă?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ieri sa asezat un fluture pe mana mea dupa sa urcat pe umar dar a stat pe mana mea vreo 10min cel putin dupa care a zburat in nici 2min un alt fluture sa asezat pe piciorul stang dupa care sa asezat pe mana stanga urvanduse pana pe umar si a stat si el vreo 3min acolo!ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad o molie in fiecare seara la mine la geam.
    Ce inseamna?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna....am visat ca unchiul meu mort mi-a dat in dar un pulover,era alb belige,culoarea untului,cand l-am deschis sa ma uit la el a cazut o larva ,semana cu o omida,cand l-am scuturat am mai gasit una ,ce poate semnifica?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am un fluture mare in curte de cand tatal meu a decedat si este tot timpul in preajma mea

    RăspundețiȘtergere
  8. Un fluture s-a asezat pe umarul meu, iar dupa ce a stat cateva minute s-a asezat laga mine pe o hartie. Peste ceva timp, un fluture la fel ca acela, negru cu alb si galben s-a aszat din nou pe umarul meu. Dupa 15 minute azburat din nou pe langa mine un fluture care arata la fel ca precedentii, iar apoi sa asezat pe papucul meu. Ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.