Greierele în simboluri şi superstiţii

Înclinaţia iresponabilă a greierului de a se distra şi a fugi de muncă, descrisă de Esop şi La Fontaine, este contrazisă de simbolurile şi superstiţiile asociate cu el în diverse culturi şi tradiţii ale lumii. Astfel, simbolistica greierului cuprinde norocul, afirmarea sinelui, intuiţia, succesul, fertilitatea, iniţiativa, adaptabilitatea, vocea interioară, exprimarea sinelui, fericirea şi comunicarea.

Spiritul de iniţiativă şi isteţimea cu care este înzestrat greierul sunt văzute pe diferite meridiane drept chei ale succesului. La chinezi, numeroasele ouă depuse de acesta semnifică productivitatea, fertilitatea pământului şi a femeilor.

Tot în China, dar şi în unele ţări europene, îndeosebi în peninsula iberică, greierii erau închişi în mici cuşti, colivii, astfel încât cântecul lor să desfete mereu pe posesorii acestora. În acest caz, este vorba despre un simbolism negativ, referitor la încarcerarea spiritului, creativităţii în trupul considerat ca o cuşcă, o închisoare.
Superstitii si simboluri greiere

De asemeni, folclorul chinezesc, dar şi în cel japonez, greierii aveau capacitatea de a oferi protecţie faţă de orice fel de primejdii şi de a atrage succesul, norocul.

Pentru indienii nativi americani, greierul era o întruchipare a succesului, realizării personale graţie putinţei sale de a sărituri lungi. O insectă de acest fel, oferită drept dar, conferea bucurie, intensificare a intuiţiei şi percepţiei senzoriale. Greierii erau asociaţi, în acelaşi timp, cu accesul la subconştient şi dezvăluirea unor surse potenţiale, nefructificate, ale sinelui.
Gărgăriţa în simboluri, legende, superstiţii 

Potrivit unei superstiţii prezente în numeroase regiuni ale plantei, un greiere aflat sau intrat în casă este un semn al norocului. Se credea că alungarea acestuia din casă aducea necazuri, ghinioane familiei care locuia acolo, şi datorită faptului că această gânganie dăruia protecţie faţă de spiritele rele.

De obicei de culoare neagră şi activi pe timp de noapte, greierii din America de Nord sunt corelaţi cu visele, intuiţia şi abilităţi supranaturale. Antenele lor, ce le furnizează o înaltă sensibilitate, simbolizează cunoaşterea şi călăuzirea spirituală.

Generat de masculi, cu picioarele din spate, cântecul greierilor reprezintă, de fapt, o chemare spre împerechere, care evocă fericirea din relaţiile de cuplu, reîmprospătarea şi învigorarea dragostei.

În timpuri de demult, acest cântec le semnala ţăranilor europeni că venise vremea recoltei, iar în Brazilia vestea o ploaie iminentă. Un tip de greiere brazilian cunoscut sub numele de "paquinha," "cachorrinho-d'agua," ori "cava-chao," (Scapteriscus, Neocurtilia şi Gryllotalpidae) se spunea că vestea ploaia atunci când săpa în pământ.

În Zambia, în Caraguatatuba, un greiere negru din casă prezice boală, unul cenuşiu, bani, iar unul verde, speranţă.

De ce ne este frică de păianjeni?

În Barbados, cântecul foarte puternic al unui greiere dă de veste primirea unei sume însemnate de bani. Şi aici, o astfel de insectă nu trebuie să fie alungată din casă.

Conform superstiţiilor din Germania, cântecul greierilor era de rău agur, întrucât prevestea moartea cuiva apropiat. Dacă un greiere cânta mai tare decât de obicei, era semn de ploaie.

În alte credinţe, greierii fac găuri în ciorapii celor care le omoară perechea.

Îndeosebi duminica, omorârea unui greiere aduce ghinion.

Dacă vezi un greiere alb, acesta anunţă întoarcerea unei persoane iubite în viaţa ta.

În Belgia, un greiere cântând în cămin este un semn norocos.

Într-o superstiţie occidentală, un greiere care te aude punând la cale uciderea lui, le va spune despre asta şi altor greieri din jur, şi ei se vor răzbuna mancandu-ţi hainele.

Fluturele în simboluri, legende şi superstiţii

Dacă un greier pleaca dintr-o casă, moartea va călca curând acolo.

Potrivit unei superstiţii irlandeze, greierii sunt fiinţe vrăjite, ce trăiesc sute de ani. Astfel, dacă le-ai putea înţelege limba, ei ţi-ar putea povesti întreaga istorie a lumii.

Atunci când un greiere cântă în vreme ce bat clopotele de la biserică, vei auzi curând de moartea unei rude.

Greierii aciuaţi într-o casă prezic fericire şi belşug.

Un greiere japonez de copac, numit "minminzemi," renumit pentru melodicitatea sa, este descris "cântând ca un buddhist recitând Kyo."

Nu trebuie să uităm de greieraşul vorbitor din povestea "Aventurile lui Pinocchio" de Carlo Collodi. Aici, greierele este un simbol al conştiinţei, unul care nu încetează să avertizeze asupra lucrurilor greşite şi îndrumă către fapte bune.

"Soarta este bună. Ea aduce în inimile celor care iubesc împlinirea dulce a dorinţelor lor secrete."
Jiminy Cricket/Greieraşul (Citat din filmul Walt Disney "Pinocchio")
Greierele în simboluri şi superstiţii Greierele în simboluri şi superstiţii Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.