Argintul în simboluri şi superstiţii

Asociat cu luna şi energia feminină, cu zeiţa greacă Artemis şi cea romană Diana, argintul este conectat cu superstiţii în general norocoase şi e un simbol al purităţii, clarităţii, conştientizării, focalizării, perseverenţei, puterii şi capacităţii vizionare.

Acest metal simbolizează intuiţia feminină şi cunoaşterea interioară, fiind de aceea corelat frecvent cu o spiritualitate înaltă. Energiile lui rezonează cu fluxul şi refluxul şi este, din acest motiv, înzestrat cu adaptabilitate. Datorită legăturii cu apa, este văzut, de asemeni, ca un factor purificator.

Rezistenţa sa faţă de vremea rea şi căldură nu îl împiedică să fie modelat în forme diverse. Argintul este drept urmare un simbol al unei puteri subtile. El ne transmite mesajul că putem fi îndeajuns de flexibili pentru a ne modela în ceva mai bun, fără să fim vulnerabili în credinţele, valorile şi ţelurile noastre.
Superstitii argint

Culoarea argintie rezultă din combinarea albului cu negrul şi a unui plus de strălucire. Negrul este culoarea lucrurilor ascunse, secretelor şi a unui necunoscut adeseori inaccesibil. Argintiul moşteneşte de la negru o aură de mister. Dacă negrul simbolizează puterea şi autoritatea, argintiul inspiră responsabilitate şi autocontrol, calităţi necesare ale unui lider.

Albul reprezintă puritatea şi noile începuturi. Argintiul adoptă aceste trăsături prin proprietăţile sale purificatoare. Ambele culori reflectă, deviază, micsoreaza energiile îndreptate către ele.

Semnificaţia simbolică a bijuteriilor

Negrul şi albul semnifică începuturi şi sfârşituri, pasajul dintre lumină şi întuneric, finalul unei zile şi începutul alteia. Aceste caracteristici se răsfrâng asupra argintiului ca simbol al lunii şi feminităţii.

Superstiţiile despre argint sunt legate îndeosebi de noroc şi protecţie. 

Astfel, se spune că argintul pus în mâna unui copil nou născut îi va aduce o mare avere în decursul vieţii.

Într-o practică răspândită, numită "Hanselling," i se dă unui bebeluş o monedă de argint. Dacă el o ţine strâns, se prevesteşte că va fi zgârcit, avar. Dacă o aruncă sau o scapă, i se prezice că va fi cheltuitor , mână spartă.

Pentru ca o mireasă să se bucure de noroc în căsnicie, i se recomandă să-şi pună într-un pantof o monedă de argint. Într-o superstiţie suedeză, menită să o apere de sărăcie, mireasa îşi introducea în cei doi pantofi o monedă de argint dăruită de tată, şi una oferită de mamă.

Monedele de argint din America timpurie erau foarte subţiri şi se îndoiau de două ori ca o protecţie faţă de vrăjitoare, şi o singură dată ca un mesaj de dragoste.

O monedă de argint amplasată sub catargul unui vas în construcţie avea rolul de a asigura o navigare lină a acestuia.

Într-o veche superstiţie siciliană, punerea unei dorinţe implica această invocaţie: "Benvenuta Luna che mi porti fortuna!" (Bun venit lună care îmi porţi noroc!). Pentru ca dorinţa să se împlinească trebuia ca persoană care şi-o punea să ţină în ambele mâini câte o monedă de argint.

Nu trebuie să uităm credinţa, regăsită până astăzi în filme, că un vampir, un vârcolac sau chiar o vrăjitoare nu pot fi ucişi decât cu un glonte de argint!

Un inel făcut dintr-un bănuţ de argint primit de un cerşetor era înzestrat cu capacitatea de a vindeca epilepsia!

Se spunea că dacă găseai un inel de aur îţi aducea noroc, pe când unul de argint îţi dăruia pace a minţii, iar unul de alamă îţi aduna pe cap numai necazuri.

În Evul Mediu, un bebeluş primea de la naşii lui un set de 12 linguri de argint sau doar o singură lingură din acest metal (dacă naşii erau săraci). Acest cadou îi dăruia copilului noroc şi îl îndruma să ducă o viaţă virtuoasă. Pe de altă parte, i se dădea în dar unui copilaş un pocal de argint. Atunci când acesta bea din el, se spunea că bea fericirea ce urma să îl însoţească în decursul întregii lui vieţi.

În Cornwall, se credea că o bucată de cositor pusă într-un muşuroi de furnici într-o anumită fază a lunii se transforma în argint.

Greierele în simboluri şi superstiţii

Tot într-o superstiţie britanică, se statua că orice om mânios atins cu orice piatră încastrată într-un inel de argint se calma, se liniştea ca prin minune.

La români, se zicea că după aur şi argint a săpat mai întâi dracul, pentru a face bani. Pe de altă parte, aceste două metale aveau darul de a te feri de durerea de cap atunci când le purtai asupra ta. Monedele de argint visate era văzute drept un semn că vei dai bani! În descântecele româneşti, găsim următoarea incantaţie: "Ca argintul strecurat, Ca aurul de curat, Ca sfântul soare în senin, Amin."


Surse principale:
- Cielo Astra - Signs, omens and superstitions
- Richard Webster - The Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences
- Elena Niculiţă-Voronca - Datinile şi credinţele poporului român
Argintul în simboluri şi superstiţii Argintul în simboluri şi superstiţii Reviewed by Diana Popescu on iulie 25, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.