Confucius despre învăţători şi ucenici

Paulo Coehlo povesteşte că într-una din convorbirile sale colocviale, Confucius a adus în prim plan un subiect interesant despre învăţare.

Confucius stătea jos, relaxându-se, iar elevii săi s-au pornit de îndată să-l asalteze cu întrebări. În acea zi, era într-o stare bună de spirit, aşa că s-a decis să le răspundă.

Cineva l-a întrebat, "Eşti capabil să explici orice simţi. De ce nu mergi să-i vorbeşti împăratului?"

"Împăratul are darul de a rosti discursuri foarte frumoase," a zis Confucius, "însă discursurile frumoase sunt numai o chestiune de tehnică şi nu ţin neapărat de Virtute."
Coehlo - Confucius despre învăţători şi ucenici


Cum s-a creat drumul | Poveste de Paulo Coehlo 

"Ei bine, atunci trimite-i cartea cu poemele tale."

"Aceste 300 de poeme ale mele pot fi rezumate în două cuvinte: gândeşte corect. Acesta-i secretul!"

"Ce înseamnă să gândeşti corect?"

"Înseamnă să ştii cum să-ţi foloseşti mintea şi inima, disciplina şi emotivitatea. Când vrem ceva, viaţa ne călăuzeşte într-acolo, însă pe căi neaşteptate. Ne simţim adeseori derutaţi pentru că suntem surprinşi de aceste căi şi ne gândim că mergem probabil în direcţia greşită. De aceea vă spun să va lăsaţi purtaţi de emoţii, dar să aveţi îndeajuns de multă disciplină când le urmaţi."

"Aşa faci tu însuţi?"

"Când am avut 15 ani, am început să învăţ. Când am ajuns la 30, am ştiut ce îmi doream. La vârsta de 40 de ani au ieşit la iveală îndoielile mele. La 50 de ani, am descoperit că Cerul avea un plan pentru mine şi pentru fiecare om de pe suprafaţa pământului. În preajma vârstei de 60 de ani, am înţeles acel plan şi am aflat seninătatea de a-l urmări. Acum, când am 70, pot să-mi ascult inima, dar fără să-i permit să mă devieze de la drumul meu."

Paulo Coehlo: 8 lecţii de viaţă

"Şi ce te face diferit de alţi oameni care au acceptat voinţa Cerului?"

"Încerc să împărtăşesc ceea ce ştiu cu voi. Şi, oricine discută despre un adevăr străvechi cu o nouă generaţie trebuie să-şi pună la treabă capacitatea de a-i învăţa pe alţii. Această este singura mea calitate, cea de a fi un bun învăţător."

"Şi ce înseamnă să fii un învăţător bun?"

"Unul bun este cel care-şi pune întrebări despre orice învaţă. Ideile vechi nu pot înrobi un om, întrucât se schimbă şi iau forme noi. Să folosim, aşadar, bogăţiile filosofice ale trecutului fără să uităm însă provocările pe care lumea prezentă le aşează în faţa noastră."

"Ce înseamnă să fii un ucenic bun?"

"Un ucenic bun este unul care ascultă ce spun, dar adaptează învăţăturile mele la viaţa sa şi nu le urmează orbeşte. Este unul care nu-şi caută doar un serviciu, ci un job care îi aduce demnitate, care nu vrea să fie luat în seamă cu orice preţ, ci să facă ceva de preţ.

Confucius - Cugetări, maxime şi aforisme
Confucius despre învăţători şi ucenici Confucius despre învăţători şi ucenici Reviewed by Diana Popescu on iulie 26, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.