Legenda îndrăgostiţilor din Teruel, Spania

Între numeroasele tradiţii străvechi din oraşul Teruel, situat în provincia Aragon din Spania, se remarcă o legendă a îndrăgostiţilor, o poveste de dragoste amintind de cea a lui Romeo şi a Julietei.

Numită în spaniolă "Los Amantes de Teruel," această legendă descrie drama a două suflete pereche, datată cu mai mult de 800 de ani în urmă, cunoscută în amănunt chiar şi de copiii din clasele primare din localitate.

Potrivit istorisirii, în jurul anului 1200, în Teruel, trăiau doi tineri, Juan Diego de Marcilla şi Isabel de Segura. Diego era cel de-al doilea fiu din familia sa, aşa că nu urma să moştenească cine ştie ce avere, pe când Isabel era singurul copil al unui nobil bogat.
Legenda îndrăgostiţilor din Teruel
Cei doi erau îndrăgostiţi nebuneşte unul de celălalt, dar relaţia lor nu avea vreun viitor atâta timp cât Diego nu era îndeajuns de avut pentru a obţine acordul pentru căsătorie al lui don Pedro, tatăl fetei. În cele din urmă, tânărul l-a convins pe acesta să îi dea un răgaz de cinci ani pentru a aduna bani şi glorie, şi a reveni triumfător în Teruel.

Legenda zilei îndrăgostiţilor din China 

Isabel l-a aşteptat toţi aceşti ani cu răbdare şi încredere pe Diego, deşi nu a primit nici un fel de veste, bună sau rea, despre el. A refuzat o grămadă de peţitori şi a recurs la tot felul de tactici de a-şi împiedica tatăl să o mărite. În acest răstimp, Diego era prins în bătălii împotriva musulmanilor din sud. El nu a reuşit să revină la finalul celui de-al cincelea an în oraşul său, iar don Pedro nu a pierdut timpul şi a pus la punct în grabă o căsătorie a fiicei lui împotriva voinţei ei!

Intrat pe porţile din Teruel încărcat de aur şi glorie, Diego a fost devastat atunci când a auzit că Isabel se măritase, culmea, chiar cu o zi înainte! Cu inima frântă, a venit noaptea la casa iubitei sale şi a implorat-o, "Besame, que muero" ("Sărută-mă, căci mor"). Isabel l-a refuzat, amintindu-i că era acum o femeie căsătorită. El i-a cerut din nou un ultim sărut, respins şi acesta, iar Diego a murit fulgerător la picioarele ei.

A doua zi, la înmormântare, Isabel s-a ridicat din strana sa din biserica, a dat deoparte giulgiul sicriului, şi l-a sărutat pe Diego, dăruindu-i astfel în moarte ceea ce îi refuzase în viaţă. A murit şi ea chiar în acea clipă, îmbrăţişând trupul iubitului său!

Mişcate de această tragedie, familiile celor doi au hotărât să-i înmormânteze împreună, unul lângă celălalt, în biserica San Pedro.

Îndrăgostiţii în citate, aforisme , maxime

În 1619, în această biserică, dedesuptul capelei lui San Cosme y San Damian, au fost exhumate două mumii. Una era a unui bărbat, şi cealaltă a unei femei, ele fiind conservate parţial din cauza climei secetoase specifice sudului Aragonului. Notarul oraşului, Juan Yague, a pretins că acestea aparţineau legendarilor Diego şi Isabel, bazându-se pe un document vechi din 1555, în care se spunea că îndrăgostiţii din Teruel fuseseră înmormântaţi în acel loc.

În prezent, Fundacion Amantes de Teruel înlesneşte vizitarea mauzoleului adăpostind cele două trupuri, păstrate în sarcofage de alabastru, şi vizionarea unor dramatizări inspirate de legenda îndrăgostiţilor din Teruel!
Legenda îndrăgostiţilor din Teruel, Spania Legenda îndrăgostiţilor din Teruel, Spania Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.