Sfaturile ciudate ale unui Guru - Sri Sri Ravi Shankar

Deşi ciudate la prima vedere, sfaturile unui Guru, ale unui învăţător spiritual, te călăuzesc spre cele mai profunde tărâmuri ale fiinţei interioare. Această poveste a lui Sri Sri Ravi Shankar îţi dezvăluie cum să interpretezi, să înţelegi cu adevărat îndrumările unui înţelept către împlinirea ta din viaţă. 

Odată, un Guru dădea sfat şi alinare poporului. Oamenii soseau tot mai mulţi şi se închinau în faţa lui căutând binecuvântare. Gurudev (Nota mea: în Hinduism şi Buddhismul tibetan, Gurudev semnifică un învăţător spiritual) era tăcut cea mai mare parte a timpului, şi atunci când cineva venea la el pentru a-i împărtăşi necazurile, în căutarea unui colac de salvare, el îi spunea un singur lucru: "Eşti foarte norocos!"

La un moment dat, o persoană ajunsă în faţa lui i-a mărturisit, "Am picat la un examen." Guru i-a răspuns, "Ei bine, eşti foarte norocos." O alta i-a spus, "M-a părăsit nevasta!" I s-a replicat, "Eşti foarte norocos!"
Guru - Sri Sri Ravi Shankar

Indiferent ce probleme îi destăinuiau oamenii ("Nici unul din prietenii mei nu îmi mai vorbeşte," sau "Am rămas fără slujbă"), Gurudev continua să le zică că erau nemaipomenit de norocoşi.

Cum să iubeşti - Învăţăturile maestrului Zen Thich Nhat Hanh

Chiar dacă primeau acelaşi răspuns, cumva ciudat, oamenii plecau de la el mulţumiţi, fericiţi, ca şi cum ar fi aflat un sfat foarte preţios referitor strict la situaţia lor.

După o vreme, o persoană s-a apropiat de el şi i s-a spovedit, "Gurudev, mă simt foarte fericit şi recunoscător că faci parte din viaţa mea!" Când a auzit asta, Guru s-a supărat şi i-a dat acelei persoane o palmă puternică peste faţă. Şi mai straniu, aceasta, cu lacrimi în ochi, a început să danseze frenetic, în semn de recunoştiinţă.

Un alt om, care urmarea de departe tot ce se petrecea, a ajuns să fie întru totul derutat, nedumerit de comportarea tuturor. Nu avea însă suficient curaj pentru a-l întreba direct pe Guru. A mers, aşadar, la un discipol al acestuia şi i-a spus, "Nu pot să-mi dau seama de semnificaţia a ceea ce am văzut. Poţi să-mi explici acest lucru?"

Odată rugat să dea o interpretare a acţiunilor întreprinse de Gurudev (ceva ce ucenicilor lui devotaţi le place să facă oricum), discipolul i-a răspuns, "Ceea ce a făcut Guru este perfect! Prima persoană care i s-a adresat a fost norocoasă pentru că atunci când pici un examen sfârşeşti prin a studia cu o conştiinciozitate sporită. Cea care îşi pierduse serviciul şi cea care rămăsese fără prieteni sunt norocoase întrucât au acum ceva timp pentru a-şi explora sinele şi a descoperi cu ce au greşit. Oamenii cu slujbe nu au niciodată timp pentru asta, şi oricine este cu adevărat norocos dacă are un răgaz în viaţă pentru a reflecta la Adevăr, a caută să afle "cine sunt." Bărbatul părăsit de soţie este norocos fiindcă acum poate învăţa ce greşeli a făcut în relaţia sa de cuplu. Are, astfel, oportunitatea de a deveni receptiv faţă de fericirea nevestei sale şi de aceea cuvintele lui Guru l-au făcut fericit."

Cât îţi valorează viaţa? | O poveste cu tâlc

"Există trei trepte ale conştiinţei umane. Prima şi cea mai de jos este pură inerţie, când cineva nu simte nimic. A doua este specifică cuiva care îşi relevă că există nenorociri în viaţă. Buddha îi mută pe oameni de la inerţie la conştientizarea nenorocirii. Fiecare nenorocire te trezeşte şi acest lucru se întâmplă când luciditatea şi discernământul pogoară în tine. Din această cauză, mulţi oameni devin spirituali atunci când întâlnesc durere în viaţă. A treia treaptă este binecuvântarea. La acest nivel este nevoie de Guru Tattva (Nota mea: Guru Tattva este procesul, mecanismul sau persoana iluminată care îndrumă de la o stare de ignorare relativă a Sinelui către o conştientizare totală a Autorealizării, a Împlinirii Sinelui). În prezenţa unui Guru, nenorocirea se transformă în binecuvântare."

"Dar de ce ultima persoană a fost atât de bucuroasă să primească o palmă?"

"Deoarece, atunci când a spus "Sunt recunoscător"a rămas focalizată pe "Eu", pe Sine. Când a primit palma, a realizat că până şi pentru a fi recunoscător este nevoie de doi oameni. Guru i-a sugerat, "Tu şi cu mine? Doi? Fii serios, trezeşte-te!" Există numai un singur Brahman. (Nota mea: În Hinduism, Brahman înseamnă cel mai înalt principiu universal, realitatea esenţială a universului, cauza primară a tot ceea ce există). Când înţelegi asta, nenorocirile dispar din viaţa ta."

De obicei, oamenii există, ei nu trăiesc. A exista fără viaţă este ignoranţă. A trăi ca şi cum nu ai exista este iluminare.

Sursa: Wisdom for the New Millennium: Creating the Ultimate Relationship / Healing with Consciousness / Love, Ego, and the Purpose of Life / Death and Beyond Death / Jesus and Buddha 
by Sri Sri Ravi Shankar 

Sri Sri Ravi Shankar
NOTĂ: Ravi Shankar, cunoscut de obicei ca Sri Sri Ravi Shankar, s-a născut pe 13 mai 1956 în Tamil Nadu, India. Numit de asemeni, pur şi simplu "Sri Sri"sau Guruji ori Gurudev, este un renumit lider spiritual şi fondator al Fundaţiei artei trăirii, create în 1981, având scopul de a elibera stresul individual, problemele şi violenţa din societate. În 1997, a pus bazele unei asociaţii de caritate din Geneva, Asociaţia pentru valorile umane, un ONG ce-şi propune uşurarea muncii şi a dezvoltării rurale, şi ţinteşte către implementarea valorilor globale. A primit, pentru eforturile sale, mai multe premii importante din ţări precum India, Panama, Columbia şi Paraguay. În ianuarie 2016, a fost răsplătit cu "Padma Vibhushan" de către guvernul indian (a doua decoraţie din India după "Bharat Ratna").
Sfaturile ciudate ale unui Guru - Sri Sri Ravi Shankar Sfaturile ciudate ale unui Guru - Sri Sri Ravi Shankar Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.