Simbolul OK: Semnificaţii străvechi sau ascunse

În limbajul nonverbal, semnul făcut prin unirea vârfului policarului cu cel al degetului arătător în forma literei O este un simbol al cuvântului american OK, care semnifică, în general, aprobare, acord, sau faptul că totul este bine. Acest gest al mâinii poartă totuşi semnificaţii diferite, chiar negative, ofensatoare în unele culturi ale lumii şi, mai mult decât atât, este asociat de unii cu masoneria, satanismul şi Illuminati.
Simbolul OK: Semnificaţii străvechi sau ascunse

Acest simbol a apărut în timpuri străvechi, cu alte conotaţii decât cele pe care le cunoaştem în prezent. El a fost identificat în picturi romane ca un însemn al fertilităţii dar, probabil, şi ca unul obscen. De altfel, arheologii l-au descoperit şi în străvechi amulete şi talismane sumeriene şi persane, alături de reprezentări ale unor coarne, care semnifică tot fertilitatea. Cele trei degete înălţate în afară simbolizează uniunea extatică cu zeiţa, cel de-al treilea membru al treimii păgâne.

Semnele mâinilor, limbajul degetelor

Introdus de militarii americani şi englezi, simbolul OK făcut din degete s-a răspândit în Europa după cel de-al doilea război mondial (despre etimologia şi originea acestuia voi vorbi într-un alt articol). Cu toate astea, el a fost prezent şi mai înainte în unele ţări europene, cu o cu totul altă semnificaţie.

Astfel, pentru francezi şi belgieni are încă înţelesul de "zero," şi când îl fac cu privire la un anumit om ori lucru , sugerează că el este un zero, o nulitate, un nimic. Când vor să îi dea semnificaţia de OK, aceştia îl însoţesc cu un zâmbet. Îndeosebi în sudul Franţei, în cazul că mergi la un hotel şi eşti întrebat de recepţioner dacă eşti mulţumit de camera ta, dacă te pune păcatul să faci semnul OK, acesta îţi poate răspunde iritat, "Dacă nu-ţi place, să încercăm să-ţi găsim o alta!" În mod asemănător, în Australia şi Portugalia, cercul format de degetul mare şi cel arătător înseamnă atât OK cât şi zero.

Pe de altă parte, în unele regiuni europene, când semnul OK este amplasat deasupra nasului, indică că cineva este beat! (Poate reprezenta gestul făcut de cineva care bea alcool dintr-o sticlă ţinând-o de gât).

În Brazilia, Grecia, Germania, Rusia şi în unele părţi din Germania, acest semn este unul foarte vulgar, jignitor, făcând aluzie la un orificiu foarte privat al trupului şi fiind utilizat uneori pentru a desemna homosexualitatea.

Cumva asemănător, în Spania şi unele ţări din America de Sud, este perceput ca unul foarte ofensator. Se spune că atunci când preşedintele SUA, Richard Nixon, a făcut o vizită pe acest continent, în anii 60, la început ar fi apelat la gestul OK, întâmpinat cu mulţime cu huiduieli, întrucât echivala cumva cu "Du-te dracului!"

În Japonia, simbolul OK făcut palma în sus poate semnifica bani, monezi sau restul de la bani. Tocmai de aceea, trebuie să fie întrebuinţat cu mare grijă. Imaginează-ţi un om de afaceri occidental care negociază un contract cu un japonez şi, la finalul discuţiei, face semnul OK... Japonezul se poate gândi, "Hm, mi-a semnalat ceva despre bani... Nu cumva îmi cere o mită?"

În Hong Kong, poartă fie înţelesul de OK, fie pe cel de "trei." În primul caz, pumnul este semiînchis, iar în al doilea degetele mijlociu, cel inelar şi cel mic sunt înălţate.

Semnificaţia ascunsă a simbolului păcii 

Acelaşi gest semnifică, în lumea arabă, ochiul rău, şi este folosit câteodată pentru a arunca un blestem asupra cuiva.

În satanism, se pretinde cele trei degete care nu sunt utilizate pentru simbolul OK semnifică treimea nesacră, adică zeul încornorat, zeiţa încornorată şi odrasla lor (antihristul). În opinia unora, aceste trei degete îndoite au forma a trei cifre 6, reprezentând astfel 666, numărul fiarei, antihristului, zeităţii soarelui (Lucifer), “Babilonului cel mare”, “mama curvelor “ pământului (Apocalipsa, capitolul 17, 1-6).
Simbolul OK: Semnificaţii străvechi sau ascunse

Conform unor ocultişti, semnul OK are o semnificaţie la fel de întunecată în masonerie. Cercul poate duce cu gândul la divinitatea soarelui şi căutarea nesfârşită a masonilor către mai multă lumină (ce-i rău in asta?). Se crede că, în masonerie, cercul simbolizează, totodată, yoni sau organele genitale feminine.

În religia hindusă, simbolul OK este respectat ca o "mudra"(un gest sacru), însemnând "infinitate"ori "perfecţiune." Şi aici, este corelat cu sexualitatea feminină. De altfel, în yoga tantrică, este considerat un însemn al extazului, atât spiritual, cât şi fizic.

Simbolul "I love you"/ Te iubesc cu degetele mâinii 

Se presupune că filosofia Illuminati înglobează acest simbol ca un semn al aprobării Regelui Divin, un aşa-zis Domn al Luminii, pe care noi, creştinii, îl cunoaştem drept antihrist. Acesta ar exprima cuvintele "El ne aprobă demersurile," prezente în limba latină ("Annuit Coeptus") deasupra ochiului atotvăzător al lui Osiris de pe bancnota de un dolar SUA.


Surse:
- Orange Coast Magazine, may 1990
- James A. R. Nafziger, Robert Kirkwood Paterson, Alison Dundes Renteln - Cultural Law: Internaţional, Comparative, and Indigenous
- Göran Lundborg - The Hand and the Brain: From Lucy's Thumb to the Thought - Controlled Robotic Hand
- Wikipedia: OK (gesture)
Simbolul OK: Semnificaţii străvechi sau ascunse Simbolul OK: Semnificaţii străvechi sau ascunse Reviewed by freelancergabe2 on octombrie 16, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.