Superstiţii despre ceas

Imediat după inventarea sa, ceasul a generat numeroase credinţe, superstiţii şi chiar ritualuri. Deşi principiul său de funcţionare este relativ simplu, ceasurile şi orele indicate de acestea au fost învăluite de un oarecare mister şi au indicat pentru unii, semne bune şi rele.

Dacă un ceas cu gong care nu mai merge de multă vreme începe să sune din senin sau să bată de 13 ori inseamnă că cineva din casa unde se află acesta va muri. Într-o superstiţie asemănătoare, se spune că un astfel de ceas nefuncţional o vreme, care porneşte pe neaşteptate indică faptul că cineva din familie o să moară după tot atâţi ani de câte ori sună. La fel, un orologiu dintr-un cămin ce cade brusc de pe un perete vesteşte o moarte în familie. Unii cred că un ceas care bate neprogramat ora 12 noaptea sau unul care se opreşte fără nici un motiv aparent prezice că cineva din casă va muri.
Superstiţii ceas

Potrivit unei superstiţii consacrate, un ceas dat drept cadou este cu ghinion. Unii zic că un astfel dar făcut unui membru al familiei ori unui prieten provoacă o ceartă cu acesta sau o despărţire de el! Totodată, un ceas dăruit unui cuplu de tineri căsătoriţi se pare că determină numeroase gâlcevi şi neînţelegeri între ei (sper că nu şi un divorţ!). În pofida acestei credinţe, există obiceiul de a se dărui un astfel de obiect de către tată fiului său (eventual la maojorat ori in pragul adolescenţei), ca semn de respect şi consideraţie, unui partener de afaceri.

De altfel, în chineză, verbul "a da" este reprezentat de simbolul 送, iar cuvântul "ceas" este reprezentat de 钟. Puse alături, aceste două simboluri (送终) semnifică veghea la un decedat sau o înmormântare. Unii chinezi pretind că pentru a nu a aduce moartea în preajma cuiva căruia îi faci cadou un ceas, acesta trebuie să ţi-l cumpere simbolic, să-ţi dea în schimbul lui cel puţin un bănuţ.

Semnificaţia strănutului la diferite ore ale zilei

Alţii sunt de părere că un ceas stricat arată ora morţii posesorului acestuia. Potrivit unor esoterici şi parapsihologi, un ceas defectat semnalează ghinion. La începuturile acestui meşteşug, se spunea că ceasornicarii îşi puneau o parte din suflet în creaţiile lor şi că, pe măsură ce ceasurile confecţionate de ei se stricau, se apropiau de moarte.

O superstiţie prezentă şi în România statuează că la moartea cuiva din casă ceasul de acolo trebuie să fie oprit. Dacă cel decedat este stăpânul familiei/gospodarul casei, este de bun augur ca acel ceas să nu mai fie pornit vreodată!

În Ţara Galilor, un orologiu care bate în acelaşi timp cu clopotele bisericii preveste un incendiu în apropiere.

Dacă se întâmplă să te uiţi la un ceas când arată aceleaşi cifre pentru oră şi minute (de exemplu, 09:09, 12:12, 17:17, 23:23), poţi să-ţi pui o dorinţa ce are multe şanse de a se împlini. Nu ai voie însă să trişezi, să observi, spre exemplu, că este 13:12, şi să aştepţi un minut, până la 13:13, pentru a-ţi exprima în gând dorinţa!

Într-o superstiţie occidentală, dacă ajungi să fii posesorul ceasului bunicului tău şi îl vinzi, nu vei mai fi întovărăşit nicicând de noroc.

Ghinionul este gata să pună stăpânirea peste tine dacă dai înapoi limbile unui ceas. Această credinţă pare să îşi aibă originea în trecutul îndepărtat, când învârtirea în sens invers al acelor ceasornicului putea să-i strice mecanismul fin al angrenajelor!

În tradiţiile occidentale, atunci când mirii se cunună, îşi fac jurămintele reciproce, este auspicios ca minutarul ceasului să se îndrepte în sus (de exemplu, după 12:30 sau 14:30), acest lucru semnificând înălţarea noului cuplu "către cerurile fericirii."

Ceasul solar | O poveste cu tâlc

În alte superstiţii vechi, se spune că dacă stai cu ochii pe ceas toată ziua înnebuneşti sau timpul ţi se va încetini. În cel de-al doilea caz este vorba, desigur, despre o impresie subiectivă, la fel ca cea pe care o resimţim când suntem obligaţi să aşteptăm prea multă vreme plecarea/sosirea unui tren/avion, rândul la dentist ori la secţia financiară!

Surse:
- Claudia De Lys: What's so lucky about a four-leaf clover? and 8414 other strange and fascinating superstitions from all over the world
-Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Edwin Radford, Mona Augusta Radford: Superstitions of death &the supernatural
Superstiţii despre ceas Superstiţii despre ceas Reviewed by Diana Popescu on decembrie 27, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Pai eu am spart un ceas astazi ! Oare chiar asa sa fie ? Cum zice acolo ? Ca moare cineva din familie ?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.