Libelula: Simbol, superstiţii, legende

O creatură a vântului, văzduhului şi a apei, libelula sau calul popii/dracului a reprezentat în multe culturi un simbol al libertăţii, transformării şi pornirilor subconştiente. În legende şi superstiţii intruchipează, totodată, prosperitatea, puterea, pacea, puritatea, curajul şi armonia.

O libelulă zburând deasupra apei poate fi un simbol al pătrunderii dincolo de suprafaţă, al scrutării profunzimilor vieţii. Abilitatea acestor insecte de a zbura cu agilitate, rapiditate în orice direcţie exprimă o forţă ce nu poate fi furnizată decât de maturitate, de înaintarea în vârstă.

Libelula face parte din familia Odonata, un cuvânt grecesc cu semnificaţia de "dinte." În antichitate, se credea că era înzestrată cu dinţi! De fapt, este dotată cu mandibule puternice, cu care îşi striveşte cu eficienţă prada.
Superstitii libelula


În limba engleză, libelula poartă numele de "dragonfly," adică "insecta dragon," probabil din cauza legendei că ar fi fost cândva, în vremuri mitice, un adevărat, enorm dragon, balaur. În folclorul englezesc este numită şi "acul de cusut la diavolului" întrucât exista credinţa că dacă adormeai pe malul unui râu, îşi folosea trupul lung şi subţire pentru a-ţi coase ochii, genele de pleoape. De asemeni, se spunea că cusea gurile copiilor mincinoşi, ale femeilor bârfitoare şi ale bărbaţilor netrebnici.

În tradiţia populară din Germania era numită " Teufelspferd" ("calul diavolului") şi " Wasserhexe" ("vrăjitoarea apei"), în Franţa era poreclită "acul diavolului," iar în Spania, "calul dracului." Danezii o denumeau "Fandens Riderhest" ("calul de galop al diavolului") şi suedezii îi ziceau "Blindsticka" ("înţepătorul orb").

La români era cunoscută drept "calul popii," poate şi din pricina superstiţiilor populare de rău augur asociate cu preoţii. Tot în România i se spunea calul-dracului, cal de apă, călugăriţă, colibiţă, cal-turtit, scăluş de apă.

Mitologia norvegiană asocia libelulele cu Freya, zeiţa dragostei şi fertilităţii, poate datorită faptului că atunci când se împreunează, aripile lor iau forma unei inimi.

În folclorul american erau supranumite " doctorii şerpilor," fiindcă să credea că un şarpe care era tăiat în două era "cusut," reîntregit de trupul lor aducând cu un ac.

Albina în simboluri, legende şi superstiţii 

Într-o superstiţie occidentală, dacă reuşeai să prinzi o libelulă însemna că te vei căsători în curând. Într-o alta, îi călăuzeau pe mare spre locuri imbelşugate în peşti pe persoanele cu inima bună.

Visele despre astfel de insecte prevesteau primirea unor veşti îmbucurătoare de la o persoană plecată departe. În acelaşi timp, vederea unei libelule prezicea veşti bune în viitorul apropiat.

În Anglia, era cu păcat, cu ghinion, să omori o libelulă, însă aripile sale puse într-o carte de rugăciuni aveau darul de a atrage norocul. În Statele Unite ale Americii, uciderea unei libelule conducea direct către moartea unui membru al familiei.

Suedezii credeau că libelulele sunt unelte ale spiriduşilor răutăcioşi şi că pot ascoate ochii oamenilor! Cumva asemănător, italienii păstrau credinţa că fuseseră trimise pe pământ din iad pentru a face rele fiinţelor umane.

Dacă toate aceste superstiţii de rău augur te-au speriat, te-au pus pe gânduri, Encyclopedia Britannica îţi poate îndepărta temerile întrucât specifică clar că libelulele nu reprezintă în nici un fel un pericol pentru oameni.

Surse/Bibliografie: 

- Forrest Lee Mitchell, James Lasswell: A Dazzle Of Dragonflies 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans : Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences 
- Diagram Group: Superstitions 
- Tom Turpin: Flies în the Face of Fashion, Mites Make Right, and Other Bugdacious Tales 
- Gene Kritsky ,Ron Cherry: Insect Mythology 

Libelula aduce visele spre realitate, ne transmite mesaje despre înţelepciune şi iluminare de pe alte tărâmuri! 

Greierele în simboluri şi superstiţii
Libelula: Simbol, superstiţii, legende Libelula: Simbol, superstiţii, legende Reviewed by Diana Popescu on iulie 08, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.